Wiadomości
W wołowych hamburgerach wykryto koninę
Dochodzenia w Irlandii i Wielkiej Brytanii ujawniają kulisy skandalu z zawartością koniny w sprzedawanych jako wołowe hamburgerach.
Jedna pakownia w Irlandii wstrzymała produkcję takich hamburgerów, druga, w Anglii, pracuje nadal.
Dochodzenia wskazują, że końskie DNA trafiło do hamburgerów w tak zwanym "zagęszczaczu" sprowadzanym od poddostawców z Holandii. Media cytują nieapetyczne szczegóły procesu produkcji tanich wyrobów mięsnych: "zagęszczacz" służy do związania mielonego mięsa z dodanym tłuszczem i wodą, zwiększając też procent białka w hamburgerach o niskiej zawartości prawdziwego mięsa. Jest to gęsty rosół wygotowany ze skór i innych pozostałości ubitych zwierząt - krów, świń i koni, bez różnicy.
Wyjaśnia to obecność końskiego DNA w hamburgerach zakupionych przez TESCO i inne sieci supermarketów, ale nie aż 29-procentową zawartość koniny stwierdzoną w Irlandii. W brytyjskiej Izbie Gmin padły interpelacje w sprawie ścigania sądowego producentów tych hamburgerów. Ale wiceminister środowiska David Heath odpowiedział na nie: "Ściganie poprzedzą dochodzenia. Tak postępujemy w tym kraju: najpierw dochodzenie, a potem oskarżenie w sądzie, jeśli to się okaże właściwe."
Źródło: forsal.pl
niedziela, 20 stycznia 2013 17:04
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Duże banki w Wielkiej Brytanii obniżają oprocentowanie kredytów hipotecz…
Fala upałów w Anglii osiągnie dziś kulminację – temperatury przekroczą 3…
Najlepsze burgery w Wielkiej Brytanii — nie uwierzysz, kiedy pierwsze po…
Wielka Brytania stawia na elektryki — rząd zapowiada obniżki cen i nowe …
HMRC wydaje pilne ostrzeżenie dla mieszkańców Wielkiej Brytanii
Bank Anglii planuje obniżki stóp procentowych — co to oznacza dla Twojeg…
Najpiękniejsze długodystansowe szlaki piesze w Wielkiej Brytanii — odkry…