Zaloguj się Załóż konto
>

Wielka Brytania: Te popularne owoce i warzywa z supermarketów mają najwięcej pestycydów

Wielka Brytania: Te popularne owoce i warzywa z supermarketów mają najwięcej pestycydów

Wyniki najnowszych badań pokazują, że popularne owoce i warzywa w Wielkiej Brytanii mogą zawierać mieszanki pestycydów o podwyższonej toksyczności.

Pierwsze informacje o rosnącej liczbie środków chemicznych w żywności pojawiały się od miesięcy, ale dopiero najnowsze testy rzuciły światło na skalę zjawiska.

Okazuje się, że wybrane produkty spożywane codziennie przez miliony Brytyjczyków mogą zawierać jednocześnie kilka różnych pestycydów – podaje The Independent.

Eksperci ostrzegają, że tzw. „efekt koktajlu”, czyli mieszanka wielu substancji, może być bardziej szkodliwy niż pojedynczy środek.

Wnioski oparto na danych rządowych opublikowanych w listopadzie, które następnie przeanalizowała organizacja Pesticide Action Network (PAN) UK.

Jej najnowszy raport wskazuje, że 12 popularnych produktów spożywczych znalazło się w szczególnej grupie ryzyka.

Choć rządowe kontrole żywności uznały, że stężenia pojedynczych pestycydów mieszczą się w normach, PAN UK podkreśla, że standardowe testy nie uwzględniają efektów łączenia się chemikaliów.

Winogrona najgorsze w całej grupie

Najwięcej niepokojących wyników odnotowano w przypadku winogron. W jednym z próbek znaleziono pozostałości aż 16 różnych pestycydów. Co więcej, aż 90% z 108 przebadanych próbek winogron zawierało wiele substancji jednocześnie.

W sultankach pochodzących z Turcji wykryto również PFAS – tzw. „wieczne chemikalia”, które nie ulegają naturalnemu rozkładowi i mogą gromadzić się w organizmie, zwiększając ryzyko raka i negatywnie wpływając na środowisko.

Grejpfruty, limonki i banany także na liście ryzyka

Kolejne miejsca na liście PAN UK zajęły owoce cytrusowe. Aż 99% próbek grejpfrutów zawierało wielokrotne pozostałości pestycydów, a w jednej z nich wykryto ich aż dziesięć.

W limonkach obecność wielu środków wykazano w 79% z 24 próbek, natomiast w bananach – w 67% z 73 przebadanych sztuk.

Nie lepiej wypadają również inne produkty, które trafiły do zestawienia „dirty dozen”. W tej grupie znalazły się m.in. papryki (49% z 96 próbek), melony (46% z 97 próbek), chilli oraz brokuły, w których jedna z próbek zawierała aż osiem różnych substancji.


Warzywa również pod kontrolą

PAN UK podkreśla, że wśród najbardziej zanieczyszczonych pestycydami produktów znalazły się nie tylko owoce, ale również warzywa – m.in. fasolka, pieczarki, bakłażany czy suszona fasola.

Organizacja podsumowała swoje ustalenia słowami: „Stwierdziliśmy, że jedna czwarta warzyw i trzy czwarte owoców zawiera wiele pestycydów”.

Setki substancji chemicznych wykrytych w żywności

Łącznie w testach znaleziono 123 różne chemikalia obecne w 17 przebadanych grupach produktów.

Zobacz też:


Wśród nich były 42 pestycydy powiązane z nowotworami oraz 21 substancji wpływających na układ hormonalny. Według PAN UK mogą one prowadzić do wad rozwojowych, zaburzeń płodności czy problemów rozwojowych u dzieci.

Rządowe programy kontrolne objęły łącznie 3 482 próbki, badając je pod kątem ponad miliona kombinacji żywności i pestycydów.
Wyniki były następujące:

  • 51,26% próbek – bez wykrywalnych pozostałości pestycydów,
  • 46,67% – pozostałości na poziomie dopuszczalnych norm,
  • 2,07% – przekroczenie maksymalnego limitu.

PAN UK podnosi jednak argument, że obecne normy powinny być zaktualizowane, ponieważ nie biorą pod uwagę ekspozycji na chemikalia pochodzące np. z plastikowych opakowań czy wody pitnej.

Import a niezatwierdzone w UK substancje

Organizacja zwraca uwagę na jeszcze jeden problem. Około 29% pestycydów wykrytych w badaniach to substancje, które nie są dopuszczone do stosowania przez brytyjskich rolników.

Dostają się jednak do żywności wraz z importowanymi produktami z krajów, gdzie obowiązują inne regulacje.

Rząd uspokaja, ale PAN UK apeluje o zmiany

W reakcji na publikację raportu rzecznik Departamentu ds. Środowiska, Żywności i Obszarów Wiejskich (Defra) poinformował: „Wprowadziliśmy rygorystyczne limity dotyczące pozostałości pestycydów, ustalone po dokładnych analizach ryzyka, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentów. Limity te obowiązują zarówno żywność produkowaną w kraju, jak i importowaną”.

PAN UK podtrzymuje jednak swoje stanowisko, że normy te muszą zostać przeanalizowane ponownie, szczególnie pod kątem efektu mieszania się substancji chemicznych, który – zdaniem ekspertów – może mieć silniejsze działanie niż pojedyncze pestycydy.

-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Czytaj poprzedni artykuł:
Ponad milion osób w Wielkiej Brytanii nie pobiera należnego zasiłku. Sprawdź, czy należy Ci się 5 741 GBP rocznie
 Czytaj następny artykuł:
Mieszkańcy Wielkiej Brytanii wezwani do przygotowania zestawów przetrwania. Nadchodzą trudne warunki