Wiadomości
Wielka Brytania: Te popularne owoce i warzywa z supermarketów mają najwięcej pestycydów
Wyniki najnowszych badań pokazują, że popularne owoce i warzywa w Wielkiej Brytanii mogą zawierać mieszanki pestycydów o podwyższonej toksyczności.
Pierwsze informacje o rosnącej liczbie środków chemicznych w żywności pojawiały się od miesięcy, ale dopiero najnowsze testy rzuciły światło na skalę zjawiska.
Okazuje się, że wybrane produkty spożywane codziennie przez miliony Brytyjczyków mogą zawierać jednocześnie kilka różnych pestycydów – podaje The Independent.
Eksperci ostrzegają, że tzw. „efekt koktajlu”, czyli mieszanka wielu substancji, może być bardziej szkodliwy niż pojedynczy środek.
Wnioski oparto na danych rządowych opublikowanych w listopadzie, które następnie przeanalizowała organizacja Pesticide Action Network (PAN) UK.
Jej najnowszy raport wskazuje, że 12 popularnych produktów spożywczych znalazło się w szczególnej grupie ryzyka.
Choć rządowe kontrole żywności uznały, że stężenia pojedynczych pestycydów mieszczą się w normach, PAN UK podkreśla, że standardowe testy nie uwzględniają efektów łączenia się chemikaliów.
Winogrona najgorsze w całej grupie
Najwięcej niepokojących wyników odnotowano w przypadku winogron. W jednym z próbek znaleziono pozostałości aż 16 różnych pestycydów. Co więcej, aż 90% z 108 przebadanych próbek winogron zawierało wiele substancji jednocześnie.W sultankach pochodzących z Turcji wykryto również PFAS – tzw. „wieczne chemikalia”, które nie ulegają naturalnemu rozkładowi i mogą gromadzić się w organizmie, zwiększając ryzyko raka i negatywnie wpływając na środowisko.
Grejpfruty, limonki i banany także na liście ryzyka
Kolejne miejsca na liście PAN UK zajęły owoce cytrusowe. Aż 99% próbek grejpfrutów zawierało wielokrotne pozostałości pestycydów, a w jednej z nich wykryto ich aż dziesięć.W limonkach obecność wielu środków wykazano w 79% z 24 próbek, natomiast w bananach – w 67% z 73 przebadanych sztuk.
Nie lepiej wypadają również inne produkty, które trafiły do zestawienia „dirty dozen”. W tej grupie znalazły się m.in. papryki (49% z 96 próbek), melony (46% z 97 próbek), chilli oraz brokuły, w których jedna z próbek zawierała aż osiem różnych substancji.
Warzywa również pod kontrolą
PAN UK podkreśla, że wśród najbardziej zanieczyszczonych pestycydami produktów znalazły się nie tylko owoce, ale również warzywa – m.in. fasolka, pieczarki, bakłażany czy suszona fasola.Organizacja podsumowała swoje ustalenia słowami: „Stwierdziliśmy, że jedna czwarta warzyw i trzy czwarte owoców zawiera wiele pestycydów”.
Setki substancji chemicznych wykrytych w żywności
Łącznie w testach znaleziono 123 różne chemikalia obecne w 17 przebadanych grupach produktów.Zobacz też:
Wśród nich były 42 pestycydy powiązane z nowotworami oraz 21 substancji wpływających na układ hormonalny. Według PAN UK mogą one prowadzić do wad rozwojowych, zaburzeń płodności czy problemów rozwojowych u dzieci.
Rządowe programy kontrolne objęły łącznie 3 482 próbki, badając je pod kątem ponad miliona kombinacji żywności i pestycydów.
Wyniki były następujące:
- 51,26% próbek – bez wykrywalnych pozostałości pestycydów,
- 46,67% – pozostałości na poziomie dopuszczalnych norm,
- 2,07% – przekroczenie maksymalnego limitu.
PAN UK podnosi jednak argument, że obecne normy powinny być zaktualizowane, ponieważ nie biorą pod uwagę ekspozycji na chemikalia pochodzące np. z plastikowych opakowań czy wody pitnej.
Import a niezatwierdzone w UK substancje
Organizacja zwraca uwagę na jeszcze jeden problem. Około 29% pestycydów wykrytych w badaniach to substancje, które nie są dopuszczone do stosowania przez brytyjskich rolników.Dostają się jednak do żywności wraz z importowanymi produktami z krajów, gdzie obowiązują inne regulacje.
Rząd uspokaja, ale PAN UK apeluje o zmiany
W reakcji na publikację raportu rzecznik Departamentu ds. Środowiska, Żywności i Obszarów Wiejskich (Defra) poinformował: „Wprowadziliśmy rygorystyczne limity dotyczące pozostałości pestycydów, ustalone po dokładnych analizach ryzyka, aby zapewnić bezpieczeństwo konsumentów. Limity te obowiązują zarówno żywność produkowaną w kraju, jak i importowaną”.PAN UK podtrzymuje jednak swoje stanowisko, że normy te muszą zostać przeanalizowane ponownie, szczególnie pod kątem efektu mieszania się substancji chemicznych, który – zdaniem ekspertów – może mieć silniejsze działanie niż pojedyncze pestycydy.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Wielka Brytania wprowadza ważne zmiany dla Polaków z Settled Status. Bez…
Ryanair przywraca dwie utracone trasy z Wielkiej Brytanii do Polski i og…
Mieszkasz w Wielkiej Brytanii? Polska oferuje nawet 2,37 mln zł dla powr…
Tysiące rodzin w UK otrzymają bony 100 GBP do supermarketów. Termin zgło…
Co zrobić, gdy ktoś zablokuje twój podjazd? Brytyjska policja wyjaśnia z…
Wielka Brytania rozprawia się z benefitami. DWP wprowadzi nowe działania…
Najnowsze ograniczenia dotyczące bagażu podręcznego w Ryanair, Wizz Air,…









