Wiadomości
Myjesz surowego kurczaka? Zwiększasz szanse na zatrucie pokarmowe
Dwie na pięć osób przygotowując w domu danie z kurczaka, myje surowe mięso pod bieżącą wodą, myśląc, że to chroni przed zatruciem pokarmowym. Okazuje się, że jest wręcz odwrotnie.

Rozpryskujące się krople wody mogą roznieść groźne bakterie po całej kuchni. Dlatego Food Standards Agency zdecydowała się oficjalnie pouczać ludzi, by zaprzestali tych praktyk. Przyrządzając drób: powinno się myć ręce po dotykaniu surowego mięsa oraz uważać, by nie podawać go niedopieczonego, jednak nie powinno się myc surowego kurczaka pod bieżącą wodą.
Za najwięcej zatruć pokarmowych odpowiada bakteria Campylobacter, która w czterech na pięć przypadków pochodzi właśnie z kurczaka. Chociaż zarażenie zazwyczaj kończy się na wymiotach i biegunce, to w niektórych przypadkach może prowadzić nawet do poważnych problemów zdrowotnych i śmierci. Co więcej, związane z nią zachorowania każdego roku kosztują państwo dziesiątki milionów funtów.
poniedziałek, 16 czerwca 2014 08:12
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
HMRC ostrzega pracowników w Wielkiej Brytanii. Możesz odzyskać pieniądze…
Miliony mieszkańców Wielkiej Brytanii otrzymają dodatkowe pieniądze prze…
Wielka Brytania. Miliony pracowników mogą stracić na zmianach w ulgach p…
Brytyjczycy w szoku po nieudanym teście alarmu narodowego. Tysiące telef…
Ewakuacja lotniska w Wielkiej Brytanii. Kilkadziesiąt osób przebadanych …
Ryanair likwiduje limit 68 GBP – pasażerowie zapłacą więcej za bagaż
Najlepsze i najgorzej oceniane szpitale NHS w Anglii ujawnione w nowym r…