Wiadomości
W wołowych hamburgerach wykryto koninę
Dochodzenia w Irlandii i Wielkiej Brytanii ujawniają kulisy skandalu z zawartością koniny w sprzedawanych jako wołowe hamburgerach.
Jedna pakownia w Irlandii wstrzymała produkcję takich hamburgerów, druga, w Anglii, pracuje nadal.
Dochodzenia wskazują, że końskie DNA trafiło do hamburgerów w tak zwanym "zagęszczaczu" sprowadzanym od poddostawców z Holandii. Media cytują nieapetyczne szczegóły procesu produkcji tanich wyrobów mięsnych: "zagęszczacz" służy do związania mielonego mięsa z dodanym tłuszczem i wodą, zwiększając też procent białka w hamburgerach o niskiej zawartości prawdziwego mięsa. Jest to gęsty rosół wygotowany ze skór i innych pozostałości ubitych zwierząt - krów, świń i koni, bez różnicy.
Wyjaśnia to obecność końskiego DNA w hamburgerach zakupionych przez TESCO i inne sieci supermarketów, ale nie aż 29-procentową zawartość koniny stwierdzoną w Irlandii. W brytyjskiej Izbie Gmin padły interpelacje w sprawie ścigania sądowego producentów tych hamburgerów. Ale wiceminister środowiska David Heath odpowiedział na nie: "Ściganie poprzedzą dochodzenia. Tak postępujemy w tym kraju: najpierw dochodzenie, a potem oskarżenie w sądzie, jeśli to się okaże właściwe."
Źródło: forsal.pl
niedziela, 20 stycznia 2013 17:04
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Wielka Brytania: ogromne zmiany na granicach UE – od października utrudn…
Wielka Brytania szykuje rewolucję w płatnościach. Limit 100 GBP płatnośc…
Ryanair odwołuje tysiące lotów na kluczowych trasach z Wielkiej Brytanii
B&M sprzedaje zimowy gadżet za 69 pensów - grzeje nawet 10 godzin
Wielka Brytania wprowadza ogromne zmiany rozliczeń z HMRC. Co muszą wied…
Duży bank w Wielkiej Brytanii oferuje konta oszczędnościowe z oprocentow…
Brytyjski supermarket obniża ceny 650 produktów, by wesprzeć klientów pr…