Zaloguj się Załóż konto

Co na wigilijny stół

Potrawy przyrządzane na kolację wigilijną oparte są głównie na zbożach, maku, grzybach, rybach, kapuście itp. W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok.

Potrawy przyrządzane na kolację wigilijną oparte są głównie na zbożach, maku, grzybach, rybach, kapuście itp. W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok.

Do najbardziej typowych należą: barszcz wigilijny, karp smażony, karp w galarecie, kutia, paszteciki, uszka wigilijne z pieczarkami, pierogi z kapustą i grzybami, kluski z makiem, groch z kapustą, kapusta z grzybami, kotleciki z ryżu z sosem grzybowym, kompot z suszonych owoców.



W tym roku przepis na barszcz z uszkami i karp wigilijny.

Barszcz z uszkami

Barszcz

1,5 l bulionu na kościach cielęcych i drobiowych
1 kg buraków
200 g marchwi
100 g pietruszki
200 g selera naciowego
120 g jabłek
4 ząbki czosnku
3 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
4 łyżki octu z białego wina
2 łyżeczki suszonego majeranku
sól, pieprz, cukier

Farsz do uszek

2 łyżki masła
40 g cebuli
80 g suszonych grzybów

Ciasto na uszka

250 g mąki
4 łyżki gorącej wody
około 4 łyżek zimnej wody
¼ łyżeczki soli
1 jajko


Przygotować barszcz

Buraki, marchew i pietruszkę obrać i pokroić na plasterki, seler pokroić na kawałki, jabłka przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne, czosnek obrać. Umieścić buraki, marchew, pietruszkę, seler i jabłka w dużym garnku, wlać bulion. Dodać czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 20 minut. Zdjąć z ognia i dodać ocet, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Ostudzić i zostawić na noc. Następnego dnia przecedzić barszcz przez gazę. Podgrzać przed podaniem.

Przygotować farsz

Zalać grzyby gorącą wodą i odstawić do namoczenia na godzinę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Stopić masło na patelni, wrzucić cebulę i smażyć aż zmięknie. Odcedzić grzyby, zachowując płyn. Grzyby drobno posiekać i dorzucić do cebuli. Chwilę smażyć, wlać wodę z moczenia grzybów i dusić, aż płyn odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

Przygotować ciasto

Wysypać mąkę i sól na stolnicę, zrobić dołek, wlać gorącą wodę, widelcem wmieszać mąkę do wody, wlać wodę zimną, wmieszać mąkę widelcem, dodać jajko i zagnieść dosyć twarde, gładkie ciasto. Cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 5 cm. Na każdym kwadracie położyć nieco farszu, złożyć ciasto po przekątnej w trójkąt i zlepić brzegi. Skleić dwa rogi, by powstały uszka. Zagotować w garnku wodę, osolić. Wrzucić uszka i gotować 1 minutę od wypłynięcia. Rozłożyć uszka na talerze i zalać gorącym barszczem.

Karp wigilijny – dostępny w większości polskich sklepów

1 karp
 sok z cytryny
 sól
 pieprz
 mąka pszenna
 2 jajka
 bułka tarta
 olej do smażenia

Sposób wykonania:

Karpia oskrobać z łusek, wypatroszyć, opłukać i osuszyć. Odciąć głowę, płetwy i ogon. Następnie pokroić w dzwonka i skropić obficie sokiem z cytryny. Posypać z każdej strony solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na około 24 godziny.
Następnie kawałki karpia obtoczyć w mące pszennej, w rozmąconym jajku i w bułce tartej. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Usmażonego karpia wyłożyć na ręcznik papierowy, następnie ułożyć na półmisku, udekorować zieleniną i plasterkami cytryny. Półmisek z karpiem podać na wigilijny stół.

SMACZNEGO!

-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
Zmiana rozkładu autobusów w okresie Świąt Bożego Narodzenia
 Czytaj następny artykuł:
Pracowity piątek w pogotowiu ratunkowym