Wiadomości
Coraz więcej świeżych kurczaków jest zakażonych campylobacter
73 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w supermarketach i u rzeźników zakażonych jest potencjalnie śmiertelną bakterią campylobacter – podaje Food Standards Agency.

73 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w supermarketach i u rzeźników zakażonych jest potencjalnie śmiertelną bakterią campylobacter – podaje Food Standards Agency.
Próbki zbierano pomiędzy lutym i listopadem 2014 roku. Najgorszy pod względem zakażenia jest drób z Asdy. Tam bakterię wykryto w 8 kurczakach na 10, a w przypadku 30 proc. z nich zakażenie było bardzo mocne.
W Tesco campylobacter znaleziono w 68 proc. drobiu, ale tylko ta sieć miała mocne skażenie na poziomie niższym niż średnia krajowa – 12 proc. Poza tym żadna z firm nie ograniczyła liczby produktów, w których znajdowała się bakteria.
Co więcej, inspektorzy dowiedli, że w 7 proc. przypadków zanieczyszczone było także opakowanie drobiu. Oznacza to, że bakteria może się rozprzestrzeniać na inne produkty, które wkładamy do koszyka z zakupami - pisze Daily Mail.
Pomimo, że campylobacter jest zabijana podczas gotowania, rocznie 280 tys. mieszkańców Wysp choruje z jej powodu na ostre zapalenie żołądka i jelit. Około 100 osób umiera.
piątek, 27 lutego 2015 07:14
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Aldi zamknie wszystkie sklepy w Wielkiej Brytanii na trzy dni w okresie …
Pilne ostrzeżenie dla mieszkańców Wielkiej Brytanii. Met Office wydało a…
Wielka Brytania cofa rekordową liczbę licencji na wizy pracownicze dla i…
Ponad 400 dużych sklepów w Wielkiej Brytanii zagrożonych zamknięciem prz…
Gospodarka Wielkiej Brytanii stanęła w miejscu. Słaby początek trzeciego…
Tajemnicze grobowce w Birmingham. Katakumby Warstone Lane skrywają niezw…