Wiadomości
Salmonella w pakowanej sałacie sprzedawanej w supermarketach
Naukowcy ostrzegają, że kupowanie gotowych mieszanek złożonych z liści różnych sałat dramatycznie zwiększa ryzyko zakażenia się bakterią salmonelli.
Badacze odkryli, że sok z połamanych liści pobudza rozwój bakterii aż o ponad 2,4 tys. razy. Powoduje też, że bakterie stają się groźniejsze, przez co bardziej prawdopodobne jest, że przyczynią się do wywołania infekcji.
W związku z tym eksperci przestrzegają konsumentów przed kupowaniem gotowych mieszanek do robienia sałatek. Jeśli jednak nabędziemy taki produkt, liście należy dokładnie umyć i nie narażać ich na działanie ciepła - pisze the Telegraph.
Naukowcy nie zmierzyli poziomu salmonelli w dostępnych na sklepowych półkach paczkach z sałatą, ale prześledzili proces wzrostu bakterii na połamanych liściach i to, jak przykleja się do plastikowych torebek. Do przeprowadzenia eksperymentu użyto sałaty dębowej, botwinki, szpinaku i czerwonej sałaty rzymskiej.
sobota, 19 listopada 2016 06:44
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Ryanair uruchamia nowe trasy z Wielkiej Brytanii. Wśród nich połączenie …
Pilne ostrzeżenie dla podróżnych z Wielkiej Brytanii. Nowe przepisy od p…
Miliony mieszkańców Wielkiej Brytanii otrzymają dodatek 150 GBP do rachu…
Mieszkańcy Wielkiej Brytanii wezwani do przygotowania zestawów przetrwan…
Zakupy spożywcze w Wielkiej Brytanii coraz droższe. Dane ONS pokazują sk…
Zmiana czasu na zimowy w Wielkiej Brytanii. Kiedy przestawiamy zegarki w…
Ulgi podatkowe w Wielkiej Brytanii. Nawet 500 GBP zwrotu z HMRC dla wybr…