Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

73 proc. kurczaków z brytyjskich sklepów zakażonych campylobacter

73 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w brytyjskich sklepach jest zakażonych przez campylobacter – informuje Food Standards Agency (FSA).

Przez rok FSA przebadała 4 tys. próbek pochodzących z różnych sklepów, zarówno sieciowych, jak i niezależnych. Wszyscy główni sprzedawcy nie spełnili wymaganych standardów dotyczących określonej redukcji zakażenia.

Asda miała najwięcej zakażonych kurczaków , a Tesco najmniej. W Marks & Spencer, Morrisons, Co-operative i Waitrose, poziom skażenia znacząco spadł w porównaniu do poprzednich badań. Co więcej, przedsiębiorstwa te przeprowadziły własne badania, których rezultaty także zostały opublikowane.

Campylobacter jest najpowszechniejszym sprawcą zatruć pokarmowych w Wielkiej Brytanii. Rocznie dotyka 280 tys. osób. W większości przypadków zakażenie następuje po spożyciu drobiu, jednak odpowiedni sposób przyrządzenia mięsa niweluje ryzyko zatrucia do minimum.
-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
Francja powie „nie”, jeśli UK będzie się domagać specjalnego statusu w UE
 Czytaj następny artykuł:
Bezduszny złodziej ukradł 56-latkowi skuter inwalidzki