Wiadomości
Coraz więcej świeżych kurczaków jest zakażonych campylobacter
73 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w supermarketach i u rzeźników zakażonych jest potencjalnie śmiertelną bakterią campylobacter – podaje Food Standards Agency.

73 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w supermarketach i u rzeźników zakażonych jest potencjalnie śmiertelną bakterią campylobacter – podaje Food Standards Agency.
Próbki zbierano pomiędzy lutym i listopadem 2014 roku. Najgorszy pod względem zakażenia jest drób z Asdy. Tam bakterię wykryto w 8 kurczakach na 10, a w przypadku 30 proc. z nich zakażenie było bardzo mocne.
W Tesco campylobacter znaleziono w 68 proc. drobiu, ale tylko ta sieć miała mocne skażenie na poziomie niższym niż średnia krajowa – 12 proc. Poza tym żadna z firm nie ograniczyła liczby produktów, w których znajdowała się bakteria.
Co więcej, inspektorzy dowiedli, że w 7 proc. przypadków zanieczyszczone było także opakowanie drobiu. Oznacza to, że bakteria może się rozprzestrzeniać na inne produkty, które wkładamy do koszyka z zakupami - pisze Daily Mail.
Pomimo, że campylobacter jest zabijana podczas gotowania, rocznie 280 tys. mieszkańców Wysp choruje z jej powodu na ostre zapalenie żołądka i jelit. Około 100 osób umiera.
piątek, 27 lutego 2015 07:14
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Nowy obowiązek dla podróżnych z Wielkiej Brytanii wybierających się do k…
Brytyjskie lotnisko wydaje ważne oświadczenie dla wszystkich podróżnych
DWP rozpoczyna kontrole kont bankowych – co oznacza to dla mieszkańców W…
Pilne ostrzeżenie dla kierowców z Wielkiej Brytanii – już niedługo nowe …
Aldi wprowadza tani gadżet do domu, kosztuje 3,95 GBP i znacząco skraca …
Wiek emerytalny w Wielkiej Brytanii może wzrosnąć nawet do 74 lat
Wielka Brytania wprowadza nowe taryfy energetyczne – gospodarstwa domowe…