Wiadomości
Pilne wezwanie do zwrotu produktów z Lidla. Nie jedz ich! Mogą być skażone salmonellą
Chodzi o piersi z kaczki Braemoor (Braemoor Duck Breast Fillet), które mogą powodować gorączkę, biegunkę i skurcze brzucha.
Agencja Standaryzacji Żywności (Food Standards Agency) wydała ostrzeżenie, zalecając osobom, które zakupiły 400-gramowe opakowanie piersi z kaczki Braemoor z sosem śliwkowym, sojowym i imbirem (datowane na 21 sierpnia 2024 r.) oraz 400-gramowe opakowanie piersi z kaczki Braemoor ze skórą bez kości (datowane na 31 sierpnia 2024 r.), aby zwróciły te produkty do sklepu.
„W wyżej wymienionych produktach stwierdzono obecność salmonelli” – poinformowała Agencja Standaryzacji Żywności na swojej stronie internetowej.
„Objawy wywołane przez salmonellę zazwyczaj obejmują gorączkę, biegunkę i skurcze brzucha”.
Agencja ostrzega: „Jeśli zakupiłeś którykolwiek z powyższych produktów, nie spożywaj ich. Zamiast tego zwróć je do sklepu, w którym zostały zakupione, aby otrzymać pełny zwrot pieniędzy”.
NHS informuje, że większość osób zakażonych salmonellą nie wymaga leczenia, ale ostrzega, że może zająć do siedmiu tygodni, aby pozbyć się bakterii z organizmu.
Zaleca się, aby osoby dotknięte tym schorzeniem piły dużo wody lub innych klarownych płynów.
„Niektóre osoby stwierdzają, że niskotłuszczowe naturalne jogurty i produkty probiotyczne (zawierające małe ilości bakterii) mogą pomóc przywrócić normalne funkcjonowanie jelit” – dodaje NHS.
Jednak NHS zaleca skontaktowanie się z lekarzem, jeśli objawy stają się „poważne”. W wyjątkowych okolicznościach mogą być przepisane antybiotyki.
Zazwyczaj zaleca się, aby osoby dotknięte salmonellą czekały 48 godzin od ostatniego wystąpienia biegunki lub wymiotów, zanim wrócą do pracy lub szkoły/przedszkola.
W niektórych przypadkach może być wymagane przedstawienie próbek, aby wykazać, że infekcja została wyeliminowana.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.