Wiadomości
Warzywa i owoce, których nie należy przechowywać w lodówce
Warzywa i owoce, których nie należy przechowywać w lodówce. Niska temperatura sprawia, że owoce i warzywa tracą cenne witaminy.
Przechowywanie bananów w lodówce ma swoje plusy. Niska temperatura sprawia, że owoce wolniej dojrzewają. Brak świeżego powietrza powoduje, że banany tracą wszystkie witaminy.
W przeciwieństwie do bananów, cytrusy szybciej psują się w lodówce. Na skórce pojawiają się przebarwienia i biały nalot. Cytrusy tracą też swój niepowtarzalny smak oraz zapach. Lodówka to najgorsze miejsce na przechowywanie czosnku. Warzywo szybko zaczyna mięknąć, kurczyć się i pleśnieć. Czosnek najlepiej czuje się w papierowej torbie w ciemnym i suchym miejscu.
Pomidory przechowywane w lodówce są w stanie wytrzymać nawet miesiąc. Niestety tracą przez to smak, przestają być soczyste, a na ich skórce pojawiają się przebarwienia. Cebula pozostawiona w lodówce mięknie i wytwarza nieprzyjemny zapach. Najlepiej przechowywać ją w zaciemnionym i suchym miejscu z dostępem do świeżego powietrza.
Źródło:x-news.pl
sobota, 15 października 2016 07:12
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Duże banki w Wielkiej Brytanii obniżają oprocentowanie kredytów hipotecz…
HMRC wydaje pilne ostrzeżenie dla mieszkańców Wielkiej Brytanii
Bank Anglii planuje obniżki stóp procentowych — co to oznacza dla Twojeg…
Najlepsze burgery w Wielkiej Brytanii — czy wiesz kiedy pierwsze pojawi…
Wielka Brytania stawia na elektryczne samochody — rząd zapowiada obniżki…
Brytyjski bank wprowadza duże zmiany, które dotkną miliony mieszkańców W…
Najpiękniejsze długodystansowe szlaki piesze w Wielkiej Brytanii — odkry…