Wiadomości
73 proc. kurczaków z brytyjskich sklepów zakażonych campylobacter
73 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w brytyjskich sklepach jest zakażonych przez campylobacter – informuje Food Standards Agency (FSA).

Przez rok FSA przebadała 4 tys. próbek pochodzących z różnych sklepów, zarówno sieciowych, jak i niezależnych. Wszyscy główni sprzedawcy nie spełnili wymaganych standardów dotyczących określonej redukcji zakażenia.
Asda miała najwięcej zakażonych kurczaków , a Tesco najmniej. W Marks & Spencer, Morrisons, Co-operative i Waitrose, poziom skażenia znacząco spadł w porównaniu do poprzednich badań. Co więcej, przedsiębiorstwa te przeprowadziły własne badania, których rezultaty także zostały opublikowane.
Campylobacter jest najpowszechniejszym sprawcą zatruć pokarmowych w Wielkiej Brytanii. Rocznie dotyka 280 tys. osób. W większości przypadków zakażenie następuje po spożyciu drobiu, jednak odpowiedni sposób przyrządzenia mięsa niweluje ryzyko zatrucia do minimum.
czwartek, 28 maja 2015 14:46
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Nowe zasady wjazdu podróżnych z Wielkiej Brytanii do UE potwierdzone. Pr…
Home Office zapłaci za dobrowolny powrót z Wielkiej Brytanii do Polski
Wielkie banki w UK obniżają stopy procentowe kredytów hipotecznych po de…
Wielka Brytania przygotowuje się na falę upałów. Prognozy zapowiadają na…
Pilne ostrzeżenie dla podróżnych z Wielkiej Brytanii. Setki lotów i tysi…
Ryanair wydaje oświadczenie w sprawie możliwych odwołań i opóźnień lotów