Wiadomości
Restauracje będą zmuszone do oznaczania sprzedawanych dań
Jeszcze w tym roku restauracje, kawiarnie i szkoły będą musiały oznaczać zawartość swoich produktów. „To biurokratyczny koszmar” – uważa Prue Leight, kucharz i gwiazda TV.
Zmiany wejdą w życie później w tym roku i zupełnie zmienią sposób, w jaki jedzenie jest sprzedawane. Chodzi o to, by sprzedawcy musieli zaznaczać, czy w danym daniu jest jeden z 14 alergenów, takich jak mleko, soja, gluten, musztarda, sezam, łubin czy dwutlenek siarki. Unijne przepisy chcą chronić w ten sposób alergików – tych w Wielkiej Brytanii może być aż 21 milionów.
Jednakże, podczas gdy dla dużych sieci, które nie zmieniają swojego menu – jak KFC czy McDonald – zadanie nie powinno być dużym problemem, to w gorszej sytuacji są małe lokale, które korzystają z sezonowych produktów i w związku z tym często przekształcają menu.
Pilnowaniem, czy restauratorzy postępują zgodnie z nowymi przepisami, zajmą się rady miasta. Ci, którzy nie opiszą produktów mogą spodziewać się grzywien i oskarżeń.
Tuesday, 10 June 2014 07:47
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Skomentuj używając konta Facebook
Lub zaloguj się aby użyć konta bham.pl
Czytaj poprzedni artykuł: Szokujący raport Ofsted - muzułmanie chcieli przejąć szkoły | Czytaj następny artykuł: Nauka języka obcego spowalnia starzenie się mózgu |
Gorące Tematy
Ryanair, Wizz Air, easyJet, Jet2, TUI i British Airways. Najnowsze zasad…
HMRC wydaje ważne ostrzeżenie dla milionów osób w Wielkiej Brytanii
Najtańszy supermarket w Wielkiej Brytanii. Można zaoszczędzić 31 GBP
Pełna lista lokali gastronomicznych o zerowej ocenie higieny w Birmingha…
Tak wyglądają nowe skanery na lotnisku w Wielkiej Brytanii. Bez ogranicz…