Zaloguj się Załóż konto
Polish (Poland)English (United Kingdom)

Anglia planuje wprowadzenie nowego podatku od cukru i soli

W ramach nowej Narodowej Strategii Żywnościowej do żywności sprzedawanej w sklepach, kawiarniach i stołówkach w Anglii może zostać wprowadzony pierwszy na świecie podatek od soli i cukru.

Według badań zleconych przez rząd, że podatek w wysokości 3 GBP za kg cukru i 6 GBP za kg soli sprzedawanej do wykorzystania w przetworzonej żywności lub w restauracjach i firmach cateringowych zachęciłby producentów do zmiany receptur, lub zmniejszenia wielkości porcji.


Przetwarzana żywność, którą jemy i sposób jej wytwarzania, ma negatywny wpływ na zdrowie narodu i „wyrządza straszne szkody planecie”, dlatego rząd zastanawia się nad wprowadzeniem poważnych zmian.

Podatki od soli i cukru, które według badania powinny zostać wprowadzone w ciągu 10 lat, mogą zwiększyć koszt paczki chipsów o 1 pensa i a koszt małej tabliczki czekolady o 7,5 pensa.

Według szacunków taki podatek zmniejszyłby ilość soli i cukru zużywanych przez przemysł spożywczy, a wszelkie zebrane pieniądze, miałyby być wydawane na dostarczanie bezpłatnych posiłków w szkołach, finansowanie zajęć wakacyjnych i klubów żywnościowych oraz wspieranie zdrowszej diety dla najbardziej ubogich.


Badanie zlecone przez rząd zwraca również uwagę na problemy zdrowotne i koszt złej diety dla gospodarki i mówi, że należy zrobić więcej, aby pomóc rodzinom znajdującym się w niekorzystnej sytuacji pod względem spożywania zdrowej żywności.

Badanie ostrzega też, że ​​ilość spożywanego mięsa musi zostać zmniejszona o 30% w ciągu dekady, aby ochronić przyrodę.

-
 
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.


Czytaj poprzedni artykuł:
Ponad 1500 pracowników NHS i opieki zmarło z powodu Covid-19
 Czytaj następny artykuł:
Nawet 60 000 osób w Anglii może umrzeć tej zimy na grypę. Z powodu lockdownów niewiele osób ma na nią odporność