Wiadomości
Wędlina wywołuje raka – ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła, że jednym z najbardziej rakotwórczych produktów jest wędlina, a konkretnie przetworzone mięso. Każde 50 gramów spożytego przetworzonego mięsa (jedna kiełbaska lub mniej niż dwa plastry bekonu) zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita o 18 proc.
Do kategorii przetworzonych mięs w opinii ekspertów zaliczane są produkty peklowane, wędzone, poddane procesom fermentacji lub innym metodom konserwacji pozwalającym zachować długotrwałość i świeżość. Podczas obróbki mięsa czy to w trakcie gotowania, pieczenia lub smażenia wydzielają się liczne substancje, które mogą wywołać raka lub są o to podejrzewane. Chodzi m.in. o węglowodory aromatyczne (PAK) lub kwas aminobenzoesowy (HAA).
Oznacza to, że według działającej przy WHO organizacji International Agency for Research on Cancer (IARC) wędlina została uznana oficjalnie za rakotwórczą i stanęła w jednym szeregu z takimi produktami wywołującymi nowotwory, jak alkohol, azbest, papierosy oraz arszenik. Zatem osoby, które spożywają dużo przetworzonego mięsa powinny zdecydowanie się ograniczyć.
Niebezpieczne jest także świeże czerwone mięso, które według WHO może stanowić czynnik rakotwórczy – pisze The Telegraph.
wtorek, 27 października 2015 07:01
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Nadchodzi zima: Meteorolodzy ostrzegają przed śniegiem i lodem w całej W…
Wielka Brytania wprowadza największą reformę świadczeń od dekad
Wielka Brytania wprowadza przełomową reformę: najemcy zyskają nowe prawa
„Mamo, ja umrę” – przerażenie 9-latki z Birmingham po ataku psa na osied…
Limit ochrony pieniędzy na koncie bankowym w Wielkiej Brytanii wrośnie d…
Inflacja w Wielkiej Brytanii spada do 3,6% – październik przynosi wyraźn…
Wielka Brytania będzie musiała płacić do unijnego budżetu w zamian za śc…






