Wiadomości
Wędlina wywołuje raka – ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła, że jednym z najbardziej rakotwórczych produktów jest wędlina, a konkretnie przetworzone mięso. Każde 50 gramów spożytego przetworzonego mięsa (jedna kiełbaska lub mniej niż dwa plastry bekonu) zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita o 18 proc.
Do kategorii przetworzonych mięs w opinii ekspertów zaliczane są produkty peklowane, wędzone, poddane procesom fermentacji lub innym metodom konserwacji pozwalającym zachować długotrwałość i świeżość. Podczas obróbki mięsa czy to w trakcie gotowania, pieczenia lub smażenia wydzielają się liczne substancje, które mogą wywołać raka lub są o to podejrzewane. Chodzi m.in. o węglowodory aromatyczne (PAK) lub kwas aminobenzoesowy (HAA).
Oznacza to, że według działającej przy WHO organizacji International Agency for Research on Cancer (IARC) wędlina została uznana oficjalnie za rakotwórczą i stanęła w jednym szeregu z takimi produktami wywołującymi nowotwory, jak alkohol, azbest, papierosy oraz arszenik. Zatem osoby, które spożywają dużo przetworzonego mięsa powinny zdecydowanie się ograniczyć.
Niebezpieczne jest także świeże czerwone mięso, które według WHO może stanowić czynnik rakotwórczy – pisze The Telegraph.
wtorek, 27 października 2015 07:01
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Wielka Brytania: Digital ID nie będzie obowiązkowy wstecznie. Rząd potwi…
Wielka Brytania wprowadza duże zmiany w dziennych opłatach stałych za en…
Funt szterling traci na wartości. Słabsze dane z Wielkiej Brytanii pogrą…
Podatek spadkowy w Wielkiej Brytanii uderza w zwykłe rodziny. HMRC pobra…
Zmiana czasu w Wielkiej Brytanii. Kiedy cofamy zegarki w 2025 roku i dla…
Pierwszy śnieg spadł w Wielkiej Brytanii! Arktyczne powietrze przyniosło…
Strzały w Sutton Coldfield. Policja otoczyła okolice centrum handlowego …






