Wiadomości
73 proc. kurczaków z brytyjskich sklepów zakażonych campylobacter
73 proc. świeżych kurczaków sprzedawanych w brytyjskich sklepach jest zakażonych przez campylobacter – informuje Food Standards Agency (FSA).

Przez rok FSA przebadała 4 tys. próbek pochodzących z różnych sklepów, zarówno sieciowych, jak i niezależnych. Wszyscy główni sprzedawcy nie spełnili wymaganych standardów dotyczących określonej redukcji zakażenia.
Asda miała najwięcej zakażonych kurczaków , a Tesco najmniej. W Marks & Spencer, Morrisons, Co-operative i Waitrose, poziom skażenia znacząco spadł w porównaniu do poprzednich badań. Co więcej, przedsiębiorstwa te przeprowadziły własne badania, których rezultaty także zostały opublikowane.
Campylobacter jest najpowszechniejszym sprawcą zatruć pokarmowych w Wielkiej Brytanii. Rocznie dotyka 280 tys. osób. W większości przypadków zakażenie następuje po spożyciu drobiu, jednak odpowiedni sposób przyrządzenia mięsa niweluje ryzyko zatrucia do minimum.
czwartek, 28 maja 2015 14:46
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
DWP wypłaca dodatek 811 GBP miesięcznie, niezależnie od dochodów
Zmiana czasu na zimowy w Wielkiej Brytanii. Kiedy przestawiamy zegarki w…
Cięcia benefitów w Wielkiej Brytanii. Ucierpi ponad milion dzieci z prac…
Mieszkańcy Wielkiej Brytanii wezwani do przygotowania zestawów przetrwan…
Wielka Brytania. Kolejne samoloty deportacyjne odleciały puste – rządowy…
Bank Anglii podejmie trudną decyzję. Wpłynie na finanse milionów mieszka…
Przestoje w Jaguar Land Rover. Pracownicy zmuszeni do składania wniosków…