Wiadomości
Zakazane substancje wykryte w jedzeniu w restauracji w Walsall
Zabronione sztuczne barwniki, które mogą wywoływać nadaktywność, astmę i raka zostały odkryte w daniach serwowanych przez restaurację i bar take away działające w Walsall.

Siedem na osiem dań – kurczak tikka oraz kurczak tikka masala – przetestowanych przez urzędników z Walsall Council zwierało jedną lub dwie zabronione od dwóch lat substancje o nazwach żółcień pomarańczowa (E110) oraz czerwień koszelinowa A, pąs 4R (E124).
W skontrolowanym jedzeniu znaleziono także inne sztuczne barwniki, które wywołują nadaktywność u dzieci, ale w tym przypadku ich ilość nie przekraczała dozwolonych limitów.
Inspektorzy współpracują teraz z właścicielami skontrolowanych punktów, by wyjaśnić im, jaka stoi przed nimi odpowiedzialność, kiedy przygotowują pożywienie. Zalecają także wszystkim firmom, by dokładnie czytały treść etykiet produktów, których używają, aby mieć pewność, że nie stosują żadnych zakazanych substancji.
poniedziałek, 30 marca 2015 07:04
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
DWP wypłaca dodatek 811 GBP miesięcznie, niezależnie od dochodów
Zmiana czasu na zimowy w Wielkiej Brytanii. Kiedy przestawiamy zegarki w…
Cięcia benefitów w Wielkiej Brytanii. Ucierpi ponad milion dzieci z prac…
Bank Anglii podejmie trudną decyzję. Wpłynie na finanse milionów mieszka…
Mieszkańcy Wielkiej Brytanii wezwani do przygotowania zestawów przetrwan…
Wielka Brytania. Kolejne samoloty deportacyjne odleciały puste – rządowy…
Przestoje w Jaguar Land Rover. Pracownicy zmuszeni do składania wniosków…