Wiadomości
Salmonella w pakowanej sałacie sprzedawanej w supermarketach
Naukowcy ostrzegają, że kupowanie gotowych mieszanek złożonych z liści różnych sałat dramatycznie zwiększa ryzyko zakażenia się bakterią salmonelli.
Badacze odkryli, że sok z połamanych liści pobudza rozwój bakterii aż o ponad 2,4 tys. razy. Powoduje też, że bakterie stają się groźniejsze, przez co bardziej prawdopodobne jest, że przyczynią się do wywołania infekcji.
W związku z tym eksperci przestrzegają konsumentów przed kupowaniem gotowych mieszanek do robienia sałatek. Jeśli jednak nabędziemy taki produkt, liście należy dokładnie umyć i nie narażać ich na działanie ciepła - pisze the Telegraph.
Naukowcy nie zmierzyli poziomu salmonelli w dostępnych na sklepowych półkach paczkach z sałatą, ale prześledzili proces wzrostu bakterii na połamanych liściach i to, jak przykleja się do plastikowych torebek. Do przeprowadzenia eksperymentu użyto sałaty dębowej, botwinki, szpinaku i czerwonej sałaty rzymskiej.
sobota, 19 listopada 2016 06:44
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Wielka Brytania wprowadza zmiany w wypłatach świadczeń w sierpniu
Koniec z ograniczeniem do 100 ml płynów w bagażu podręcznym w Wielkiej B…
Tragiczny wypadek szkolnego autokaru w Anglii – jedno dziecko nie żyje, …
Wizz Air wycofuje kilkadziesiąt tras z powodu upałów niszczących samolot…
Supermarket w Wielkiej Brytanii ukarany grzywną 640 000 GBP za sprzedaż …
Rynek pracy w Wielkiej Brytanii słabnie – rośnie bezrobocie, a wzrost pł…
Ryanair wydaje pilne ostrzeżenie dla podróżnych – zmiany zasad bagażu po…