Wiadomości
Salmonella w pakowanej sałacie sprzedawanej w supermarketach
Naukowcy ostrzegają, że kupowanie gotowych mieszanek złożonych z liści różnych sałat dramatycznie zwiększa ryzyko zakażenia się bakterią salmonelli.
Badacze odkryli, że sok z połamanych liści pobudza rozwój bakterii aż o ponad 2,4 tys. razy. Powoduje też, że bakterie stają się groźniejsze, przez co bardziej prawdopodobne jest, że przyczynią się do wywołania infekcji.
W związku z tym eksperci przestrzegają konsumentów przed kupowaniem gotowych mieszanek do robienia sałatek. Jeśli jednak nabędziemy taki produkt, liście należy dokładnie umyć i nie narażać ich na działanie ciepła - pisze the Telegraph.
Naukowcy nie zmierzyli poziomu salmonelli w dostępnych na sklepowych półkach paczkach z sałatą, ale prześledzili proces wzrostu bakterii na połamanych liściach i to, jak przykleja się do plastikowych torebek. Do przeprowadzenia eksperymentu użyto sałaty dębowej, botwinki, szpinaku i czerwonej sałaty rzymskiej.
sobota, 19 listopada 2016 06:44
-
Dziękujemy za przeczytanie artykułu do końca! Zachęcamy do odwiedzenia naszego Facebooka, Twittera i YouTube. Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Gorące Tematy
Rachunki za energię w Wielkiej Brytanii znów rosną od stycznia: Ofgem po…
Tysiące mieszkańców Wielkiej Brytanii otrzymają 500 GBP dodatku bezpośre…
Miliony kierowców w Wielkiej Brytanii zmagają się z rosnącymi kosztami n…
Wielka Brytania zaostrza kontrole benefitów. DWP może przeszukiwać domy …
Osoby, które legalnie przybyły do Wielkiej Brytanii po 2021 roku będą mu…
Dodatek 25 GBP z powodu mrozów wpłynie na konta bankowe tysięcy rodzin w…
Migranci przybywający do Wielkiej Brytanii nie otrzymają świadczeń, dopó…






