Uszkodzony dysk twardy (wewnętrzny).Jak uratować dane?
Napisane by AdamBoltryk » 1 Dec 2011, 19:29 Re: Uszkodzony dysk twardy (wewnętrzny).Jak uratować dane?
Masz szczęście, że dostałeś ten dysk w łapy i mogłeś zrobić to co zrobiłeś.
A procedury naprawiania dysków też znam :)
I tak jak pisałem - ja nie chciałem wróżyć z fusów, serwisować via skype, czy też polecić profesjonalne narzędzie amatorom - jak poprzednicy. A przecież nie zrobi się nawet porządnej diagnostyki bez "pacjenta" w ręku, co dopiero mówić o naprawie.
Ty nie musiałeś wróżyć :)
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputation point: 183
Napisane by VA » 1 Dec 2011, 19:59 Re: Uszkodzony dysk twardy (wewnętrzny).Jak uratować dane?
-
- VA
- Zaangażowany
- Reputation point: 112
Napisane by WGs » 1 Dec 2011, 22:15 Re: Uszkodzony dysk twardy (wewnętrzny).Jak uratować dane?
8)
-
- WGs
- Początkujący
- Reputation point: 6
Napisane by pc-part » 2 Dec 2011, 00:09 Re: Uszkodzony dysk twardy (wewnętrzny).Jak uratować dane?
też jestem ciekaw co tam było z tym sprzętem :)
-
- pc-part
- Początkujący
- Reputation point: -1
Napisane by AdamBoltryk » 2 Dec 2011, 06:54 Re: Uszkodzony dysk twardy (wewnętrzny).Jak uratować dane?
WGs wrote:Tak się składa że profesjonalna firma z Katowic jako jedyna na świecie (dlatego jest taka profesjonalna), od lat skupuje dyski . gę gę
8)
Zastanów się najpierw nad sensem tego co chcesz napisać...
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
Napisane by Gaba76 » 2 Dec 2011, 18:59 Re: Uszkodzony dysk twardy (wewnętrzny).Jak uratować dane?
W wyniku uszkodzenia fizycznego doszlo do mini uszkodzenia mechanicznego . Na szczescie nie trwalego i nie takiego by wymagalo to ingerencji mechaniczno-elektonicznej.... ale soft to odczol.
Zapewne spytacie jak to jest mozliwe by w takim przypadku doszlo do uszkodzenia softu a nie hardwaru..... a i owszem to jest mozliwe bo :
Z tego co wywnioskowalem po uszkodzeniach to musial zostac hm.... uderzony tak ze w trakcie odczytu / nadpisu w momencie uruchamiania dysku po demontazu z kompa i osadzeniu go w kieszeni ( przez wlasciciela ) silnik krokowy zostal nieznacznie przesuniety co zaskutkowalo iz glowice nie potrafily sie spozycjonowac by zczytac boot sektory( oraz wszelkie ".ini" , ".bat" itp . poszly sobie....) Rozpoznac to mozna bylo np. po rozsypanych "drzewach" systemu oraz uzywanych klastrach i sektorach. Wiedzac ze mechanicznie dysk nie jest precyzyjny nie mozna bylo sobie pozwolic na dzialania na nim wiec ...
Jedyna rozsadna opcja to skopiowanie calosci ( niby partycji, ale tak naprawde tylko nazwy i mixu danych) w formie "puzli" dzieki specjalistycznemu oprogramowaniu , ktoremu bez roznicy co i jak kopiuje na inny dysk i praca na nim. Po takiej operacji zapominamy o "uwalonym" dysku.... niech spoczywa w pokoju hahahahah
Reszta to standardowa odbudowa sciezek , drzewa , przeszukiwanie danych , linux i wpisy "z palca" ...... oczywiscie po takiej odbudowie nadal nie mamy prawdziwego systemu ale jego uproszczony "mirror" a na tym mozna juz popracowac.....
reszta to standardowy odzysk..... jak przy np rozsypanym windowsie :)
Mam nadzieje ze wyjasnilem co nie co.
Autor tematu (wlasciciel dysku) natomiast ma duzo szczescia ze nie doszlo faktycznie do powaznego i trwalego uszkodzenia fizycznego ( ale jak widze jest sporo osob ktore moglyby pomoc w takich sytuacjach)
pozdrawiam Rafal
-
- Gaba76
- Stały Bywalec
- Reputation point: 49
Napisane by pc-part » 2 Dec 2011, 20:55 Re: Uszkodzony dysk twardy (wewnętrzny).Jak uratować dane?
-
- pc-part
- Początkujący
- Reputation point: -1
Napisane by krisbrumm » 4 Dec 2011, 20:19 Re: Uszkodzony dysk twardy (wewnętrzny).Jak uratować dane?
Dzięki za pomoc.
-
- krisbrumm
- Stały Bywalec
- Reputation point: 75
Napisane by AdamBoltryk » 5 Dec 2011, 07:40 Re: Uszkodzony dysk twardy (wewnętrzny).Jak uratować dane?
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
Napisane by Guest » 5 Dec 2011, 13:01 Re: Uszkodzony dysk twardy (wewnętrzny).Jak uratować dane?
AdamBoltryk wrote:Kriss, to teraz zap...do sklepu kup 10 pudełek/torcików DVDków i archiwizuj, archiwizuj, archiwizuj najlepiej w 20 kopiach :D
Pozdrawiam
plyty gorzej wytrzymuja probe czasu niz dyski, to w mojego doswiadczenia. moze kiedys technologia produkcji plyt byla lepsza ale teraz plyty po jakims dluzszym czasie robia sie przezroczyste i traca dane... ja proponuje jednak drugi dysk i kopie danych.
-
- Guest
Napisane by krisbrumm » 5 Dec 2011, 13:10 Re: Uszkodzony dysk twardy (wewnętrzny).Jak uratować dane?
-
- krisbrumm
- Stały Bywalec
- Reputation point: 75
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
Problem z biletem na prom, bledne dane.
by Guest in SZUKAM INFORMACJI - 3 Replies
12268 Views -
by Guest
on 11 Nov 2013, 08:54
-
Problem z biletem na prom, bledne dane.
-
-
Dane do konfiguracji TELEWEST+ router Linksys
by Provler in KOMPUTERY I ELEKTRONIKA - 6 Replies
13105 Views -
by Provler
on 17 Feb 2007, 23:58
-
Dane do konfiguracji TELEWEST+ router Linksys
-
-
Gdzie mogę sprzedać uszkodzony samochód z Polski?
by Kitka in MOTORYZACJA - 7 Replies
18312 Views -
by Kitka
on 22 Feb 2007, 23:45
-
Gdzie mogę sprzedać uszkodzony samochód z Polski?
-
-
Iphone5 i uszkodzony fizycznie przycisk home
by ktosienka in KOMPUTERY I ELEKTRONIKA - 9 Replies
22879 Views -
by polostap
on 15 Jul 2014, 22:25
-
Iphone5 i uszkodzony fizycznie przycisk home