Uszkodzony dysk twardy (wewnętrzny).Jak uratować dane?

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp
Graty Rafał :)
Masz szczęście, że dostałeś ten dysk w łapy i mogłeś zrobić to co zrobiłeś.
A procedury naprawiania dysków też znam :)
I tak jak pisałem - ja nie chciałem wróżyć z fusów, serwisować via skype, czy też polecić profesjonalne narzędzie amatorom - jak poprzednicy. A przecież nie zrobi się nawet porządnej diagnostyki bez "pacjenta" w ręku, co dopiero mówić o naprawie.

Ty nie musiałeś wróżyć :)

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

Rafał, a tak konkretnie to co było nie tak?
VA
Zaangażowany

Reputation point: 112
SzanowanySzanowany
0

Tak się składa że profesjonalna firma z Katowic , od lat skupuje dyski . gę gę
8)

WGs
Początkujący

Reputation point: 6
Neutralny
0

od ok. 5 lat odzyskuję dane, łącznie z wymianą tarcz, elektronik, itd. wliczając smart i inne. ale zawsze zdarzają się anomalie i utrudnienia które zadziwią niejednego fachowca :)
też jestem ciekaw co tam było z tym sprzętem :)

pc-part
Początkujący

Reputation point: -1
Neutralny
0

WGs ależ oczywiście. Tylko trochę muszę sprecyzować Twoją wypowiedź.
WGs wrote:Tak się składa że profesjonalna firma z Katowic jako jedyna na świecie (dlatego jest taka profesjonalna), od lat skupuje dyski . gę gę
8)

Zastanów się najpierw nad sensem tego co chcesz napisać...

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany
0

Witam wszystkich zainteresowanych i w kilku slowach oraz uproszczeniach myslowych wyjasniam :
W wyniku uszkodzenia fizycznego doszlo do mini uszkodzenia mechanicznego . Na szczescie nie trwalego i nie takiego by wymagalo to ingerencji mechaniczno-elektonicznej.... ale soft to odczol.
Zapewne spytacie jak to jest mozliwe by w takim przypadku doszlo do uszkodzenia softu a nie hardwaru..... a i owszem to jest mozliwe bo :
Z tego co wywnioskowalem po uszkodzeniach to musial zostac hm.... uderzony tak ze w trakcie odczytu / nadpisu w momencie uruchamiania dysku po demontazu z kompa i osadzeniu go w kieszeni ( przez wlasciciela ) silnik krokowy zostal nieznacznie przesuniety co zaskutkowalo iz glowice nie potrafily sie spozycjonowac by zczytac boot sektory( oraz wszelkie ".ini" , ".bat" itp . poszly sobie....) Rozpoznac to mozna bylo np. po rozsypanych "drzewach" systemu oraz uzywanych klastrach i sektorach. Wiedzac ze mechanicznie dysk nie jest precyzyjny nie mozna bylo sobie pozwolic na dzialania na nim wiec ...
Jedyna rozsadna opcja to skopiowanie calosci ( niby partycji, ale tak naprawde tylko nazwy i mixu danych) w formie "puzli" dzieki specjalistycznemu oprogramowaniu , ktoremu bez roznicy co i jak kopiuje na inny dysk i praca na nim. Po takiej operacji zapominamy o "uwalonym" dysku.... niech spoczywa w pokoju hahahahah
Reszta to standardowa odbudowa sciezek , drzewa , przeszukiwanie danych , linux i wpisy "z palca" ...... oczywiscie po takiej odbudowie nadal nie mamy prawdziwego systemu ale jego uproszczony "mirror" a na tym mozna juz popracowac.....
reszta to standardowy odzysk..... jak przy np rozsypanym windowsie :)
Mam nadzieje ze wyjasnilem co nie co.
Autor tematu (wlasciciel dysku) natomiast ma duzo szczescia ze nie doszlo faktycznie do powaznego i trwalego uszkodzenia fizycznego ( ale jak widze jest sporo osob ktore moglyby pomoc w takich sytuacjach)

pozdrawiam Rafal
Gaba76
Stały Bywalec

Reputation point: 49
Pokojowy
0

Dziękuję, czuję się w pełni usatysfakcjonowany opisem. pozdrawiam

pc-part
Początkujący

Reputation point: -1
Neutralny
0

Chciałbym uroczyście oświadczyć, iż kolega Rafał wykazał się godną pochwały pomocą koleżeńską.Niekomercyjnie Odzyskał mi WSZYSTKIE zdjęcia.Bardzo szlachetna polstawa.Oby takich więcej!
Dzięki za pomoc.
krisbrumm
Stały Bywalec

Reputation point: 75
Poczciwy
0

Kriss, to teraz zap...do sklepu kup 10 pudełek/torcików DVDków i archiwizuj, archiwizuj, archiwizuj najlepiej w 20 kopiach :D

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany
0

AdamBoltryk wrote:Kriss, to teraz zap...do sklepu kup 10 pudełek/torcików DVDków i archiwizuj, archiwizuj, archiwizuj najlepiej w 20 kopiach :D

Pozdrawiam

plyty gorzej wytrzymuja probe czasu niz dyski, to w mojego doswiadczenia. moze kiedys technologia produkcji plyt byla lepsza ale teraz plyty po jakims dluzszym czasie robia sie przezroczyste i traca dane... ja proponuje jednak drugi dysk i kopie danych.

Guest

0

Spoko, zdjecia powedrujá w ramach kopii zapasowych na Google picassa, z serwera malo prawdopodobne ze wyparujá.A nawet gdyby, to mam je wszystkie i tak na DVD-kach, ktore z resztá uroczyscie wréczyl mi kolega Rafal.
krisbrumm
Stały Bywalec

Reputation point: 75
Poczciwy
0

Previous

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to KOMPUTERY I ELEKTRONIKA