Zakonczenie roku szkolnego
Napisane by Asieńka » 22 May 2011, 20:17 Zakonczenie roku szkolnego
-
- Asieńka
- Przyczajony
- Reputation point: 0
Napisane by kaszka1 » 23 May 2011, 07:58 Re: Zakonczenie roku szkolnego
-
- kaszka1
- Przyczajony
- Reputation point: 0
Napisane by Anastazja » 23 May 2011, 08:42 Re: Zakonczenie roku szkolnego
-
- Anastazja
- Zadomowiony
- Reputation point: 27
Napisane by mkw » 23 May 2011, 11:27 Re: Zakonczenie roku szkolnego
Sama pracuje w szkole i powiem szczerze ze w zaleznosci do jakiej szkoly dziecko uczeszcza to sa troszke inne zasady. U mnie jak za dlugo ktos jest nieobecny niestety sprawdzaja to i calkiem prosto jest wylapac takiego delikwenta. Jak w poprzednim poscie mozna miec nieprzyjemnosci z tego tytulu.
U mojej corci w szkole codziennie trzeba dzwonic i informowac ich co jest nie tak z dzieckiem. Nie wiem czy zdazylas zauwazyc ale tutejsze dzieci mniej choruja a jesli nawet to nie jakos strasznie dlugo.
Takze powodzenia i pozdrawiam
-
- mkw
- Początkujący
- Reputation point: 10
Napisane by karjo » 23 May 2011, 16:06 Re: Zakonczenie roku szkolnego
Co do podpowiedzi o 'sciemnianiu', raz: swietny przyklad dla dzieci, jak mozna prawie bezkarnie urywac sie ze szkoly dla zachcianki (i nie nalezy do nich miec pozniej pretensji o wagary), ze klamstwo jest normalnym postepowaniem, ulatwiajacym zycie; dwa: zespute kontakty ze szkola, podkreslenie braku zainteresowania edukacja (czyli dobrem) dzieci, pewnie kontakt z pracownikiem socjalnym po powrocie do UK (bo dluga nieobecnosc dziecka w szkole jest niepokojaca).
Tym bardziej, ze dzieci sa od niedawna, maja bardzo duzo do nadrobienia, zaaklimatyzowania sie, a rodzice planuja urwanie im calego miesiaca, co nawet przy 100% obecnosci w skali calego roku byloby ogromna strata w nauce...
Moze warto bardziej myslec o wlasnych dzieciach niz (niewatpliwie uroczych) imprezach rodzinnych, moze przemyslec wyjazd tylko jednego z rodzicow, ze wzgledu na slub siostry?
Bo akurat na frekwencje jest tu polozony ogromny nacisk, by nie bylo kolejnego alarmujacego postu o okropnej Social Servis zabierajacej polskie dzieci kochajacym rodzicom...
-
- karjo
- Rozeznany
- Reputation point: 17
Napisane by agna78 » 23 May 2011, 17:04 Re: Zakonczenie roku szkolnego
Jak zwykle- mentorów nie brakuje widze.
karjo- jedna mala uwaga- ktos zadal konkretne pytanie a Ty dajesz wyklad z morale osobistego.
To nie ten kącik.
A dla samej zainteresowanej: mialam taką sytuacje, ze musialam pojechac do PL na tydzien, z uwagi na to, ze dziecka z nikim obcym nie wolno tutaj zostawic, poszlam do szkoly i poinformowalam dyrekcje o tym fakcie, wypelnilam forme, podalam powod wyjazdu oraz date wyjazdu i powrotu i dostalam zgode. Nie bylo zadnego wiekszego problemu ani komentarzy. Dyrektorzy szkol to tez ludzie, wystarczy po prostu uczciwie podejsc do sprawy.
Pozdrawiam
-
- agna78
- Rozeznany
- Reputation point: 52
Napisane by adamirus » 23 May 2011, 17:09 Re: Zakonczenie roku szkolnego
agna78 wrote:karjo- jedna mala uwaga- ktos zadal konkretne pytanie a Ty dajesz wyklad z morale osobistego.
To nie ten kącik.
A dla samej zainteresowanej: mialam taką sytuacje, ze musialam pojechac do PL na tydzien, z uwagi na to, ze dziecka z nikim obcym nie wolno tutaj zostawic, poszlam do szkoly i poinformowalam dyrekcje o tym fakcie,
no własnie
różnica polega na tym że jak napisałaś - MUSIAŁAŚ i nie miałaś wyboru
a tu chodzi o konkretnie - wakacje
czyli wybór jest - bo skoro żyjemy w UK i kształcimy tu dzieci - to dostosowujemy się do ich norm.
i dla mnie to żadne wytłumaczenie że nie wiedziałam,że bilety zakupione ......
kwestia właśnie powodu .
musieć polecieć a poleciec bo się nie wiedziało albo poprostu olało system to zupełnie co innego ...... :roll:
a już jeśli chodzi o załatwienie sprawy to ja jednak postawiłabym na szczerość
bez kłamstw i krętactw ;)
-
- adamirus
- Stały Bywalec
- Reputation point: 21
Napisane by Anastazja » 23 May 2011, 18:00 Re: Zakonczenie roku szkolnego
-
- Anastazja
- Zadomowiony
Napisane by agg » 23 May 2011, 18:13 Re: Zakonczenie roku szkolnego
no i autorka pisla, ze jest tu krotko, moze po prostu nie miala pojecia co i jak...
ja bym stawiala na szczerosc. i tak jak anastazja napisala, to jest wyjazd do rodziny a nie na karaiby ;)
a tak z innej beczki, ale dotyczy wyjazdow...
ja sie ostatnio zastanawialam co by pracodawca powiedzial, gdybysmy na chorobowym byli w polsce... dla niego to moga byc "wakacje", a dla nas to czas kiedy bliska osoba moze sie nami zajac i mozemy odpoczac. co za roznica gdybysmy na przyklad pojechali 4 godziny na pln anglii odpoczywac w domu u mamy, czy 4 godziny podrozy do polski w tym samym celu :roll:
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputation point: 146
Napisane by karjo » 23 May 2011, 21:14 Re: Zakonczenie roku szkolnego
Poza tym pewnie trudno bedzie wyjasnic, ze dziecko chcialo sie koniecznie spotkac z dalsza rodzina akurat w czasie roku szkolnego.
Agg, szczerze mowiac, watpie, by ktos na tyle chory, zeby wymagal opieki (dorosly, nie dziecko), mial pomysly na dalsze podroze...Poza tym, jaka roznica miedzy wagarami u babci, a na Karaibach?
Emigrujac, niestety trzeba sie liczyc z kosztami emocjonalnymi i koniecznoscia dostosowania do lokalnych zasad. A skoro udalo sie zorganizowac przeprowadzke do innego kraju, w nowe srodowisko, zapisac dzieciaki do szkoly, to nie dalo sie dowiedziec szczegolow szkolnictwa, tym bardziej, ze obecnie chyba juz wiele o nim napisano, po polsku rowniez...
No i rozbrajajace sankcjonowanie miesiaca wagarow, ciekawe, kto z tak wyrozumialych tu rodzicow pozwoliby dziecku na to, gdyby np. mialo potrzebe spedzenia tego czasu tylko na necie, przyjaciele tez wazna rzecz :twisted: .
-
- karjo
- Rozeznany
Napisane by agg » 23 May 2011, 21:35 Re: Zakonczenie roku szkolnego
karjo wrote:Agg, szczerze mowiac, watpie, by ktos na tyle chory, zeby wymagal opieki (dorosly, nie dziecko), mial pomysly na dalsze podroze...Poza tym, jaka roznica miedzy wagarami u babci, a na Karaibach?
poniewaz zaspakajanie i rozwoj potrzeb emocjonalnych jest tak samo wazny jak kazdych innych. i zarowno nauczyciele jak i social service sa tego swiadomi i nie ma co nimi "straszyc"- to tez ludzie ;-)
i nie trzeba byc "obloznie" chorym, zeby potrzebowac opieki i wsparcia najblizszej rodziny.
pewnie, ze nie popieram miesiaca "wagarow", nie popadajmy w skrajnosci.
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputation point: 146
Napisane by Anastazja » 23 May 2011, 21:41 Re: Zakonczenie roku szkolnego
karjo wrote:.Poza tym, jaka roznica miedzy wagarami u babci, a na Karaibach?
Nie widzisz roznicy? A ja widze i to ogromna.Na Karaiby zawsze mozna pojechac,a z babcia czy dziadkiem nie wiadomo ile razy jeszcze dane bedzie nam sie spotkac...Zycie jest kruche, a oni nie sa coraz mlodsi tylko niestety coraz starsi.Nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie rodzina ma ogromna wartosc.Oczywiscie,ze emigrujac na wyspy liczylam sie z tym,ze bede ich widziala bardzo rzadko,ze bede musiala przystosowac sie do tutejszego systemu,tyle ile moglam to sie przystosowalam,a to ze raz na jakis czas moje dziecko opusci zajecia w szkole,to uwazam ze zadna tragedia nie jest.I wcale nie chodzi o to ze nie wiem kiedy moje dziecko bedzie mialo przerwy semestralne bo wiem dokladnie,tylko tak jak napisalam wyzej nie zawsze mozna sie do tych przerw z urlopem dostosowac.
Dodano: -- 23 maja 2011, o 21:44 --
agg wrote:pewnie, ze nie popieram miesiaca "wagarow", nie popadajmy w skrajnosc
No dokladnie i przeciez nie wyjezdza sie co chwile tylko raz na jakis czas.
-
- Anastazja
- Zadomowiony
Napisane by ewela119 » 23 May 2011, 21:44 Re: Zakonczenie roku szkolnego
Nie rozumiem takiego usprawiedliwiania opuszczania zajec, wagary to wagary, czy to wyjazd do babci czy picie piwa w krzakach, nie powinno miec miejsca i rola rodzicow jest wpajanie tego dzieciom, ale jesli sami rodzice nie rozumia ze takie zachowanie jest niewlasciwe to jak pozniej oczekiwac tego od dzieci/mlodziezy? Przez takie zachowania doroslych dzieci ucza sie ze skoro nic sie nie dzieje jak nie pojde do szkoly bo jade do babci to nic sie nie stanie jak nie pojde bo nie chce mi sie wstac rano, najpierw do szkoly, pozniej do pracy. Przemilcze juz kwestie namawiania do klamstwa, przeciez jak naklamie matka w szkole ze dziecko chore to pozniej ono musi ta wersje podtrzymywac i znowu mysli sobie "naklamalam/em nauczycielom w szkole to i rodziocom moge naklamac", czy takich zachowan powinni uczyc rodzice dzieci? Kombinowania i krętactwa od malego?
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputation point: 109
Napisane by karjo » 23 May 2011, 22:05 Re: Zakonczenie roku szkolnego
Poza tym nijak nie rozumiem punktu widzenia, ze dziadki moga przeniesc sie do lepszego swiata dokladnie w czasie zajec szkolnych wnukow, a w perespektywie roku nie da sie wygospodarowac chocby tygodnia w czasie ferii/wakacji, a kontaktu skype/telefon na codzien.
No i nie wspominam o kwestii wolnego w szkole, dzieciaki same w domach siedza, bo rodzice za nic urlopu nie dostana, czy tez (jak wspomniano na poczatku) wyjazdy za drogie dla sentymentalnych 8) .
Zeby nie byc goloslownym, jak sie zateskni za rodzina/przyjaciolmi, to raz do roku wypad na tydzien lata, do tego mozna rodzinke zaprosic w dowolnym terminie.
Poza tym jak widze ile pracy dzieciaki maja w szkole, ile czasu trzeba razem przysiedziec, to szkoda by mi bylo go marnowac na wagary. Nawet jak musielismy korzytac z paru dni wolnego ze szkoly, to pakowalo sie zadania ze szkoly, oddawane po powrocie.
Poza tym jestem daleka od straszenia. Faktem jest, ze za pewna ilosc spoznien, o nieobecnosciach nie wspominajac, jest spotkanie z pracownikiem socjalnym w celu opracowania (i realizowania!) programu punktualnosci.
W razie unikow typu choroba, niepotwierdzonych przez GP, moze dojsc do posadzenia o przemoc domowa, brak wydolnosci wychowawczej rodzicow i dowozenie dzieci do szkoly pod nadzorem SS.
O karze finansowej Ewela wspomniala.
Warto sie zainteresowac, ile dana szkola ma przewidzianego 'parental teaching' na nauke pozaszkolna, np. wyjazdy itp., na ogol to max. tydzien w roku szkolnym (zlicza sie wszystkie nieobecnosci poza chorobowymi) i nie wiecej niz 6 tygodni na primary (nie pomne, jak w secondary).
-
- karjo
- Rozeznany
Napisane by Anastazja » 24 May 2011, 08:03 Re: Zakonczenie roku szkolnego
karjo wrote:Poza tym jestem daleka od straszenia. Faktem jest, ze za pewna ilosc spoznien, o nieobecnosciach nie wspominajac, jest spotkanie z pracownikiem socjalnym w celu opracowania (i realizowania!) programu punktualnosci.
W razie unikow typu choroba, niepotwierdzonych przez GP, moze dojsc do posadzenia o przemoc domowa, brak wydolnosci wychowawczej rodzicow i dowozenie dzieci do szkoly pod nadzorem SS.
Ale Ty sie czepilas tych godzin nieobecnych :lol: Nie rozumiem Twojej bulwersacji,przeciez Ciebie to w zadnym stopniu nie dotyczy tak? Ty jestes mega uczciwa.Kazdy robi jak uwaza nie jestesmy idiotami i wiemy na ile mozna sobie pozwolic.
To co napisalas wyzej jest oczywiscie prawda,ale Ty to tak jak napisala agg w jakas skrajnosc juz popadasz.Jakos Twoje racje w ogole do mnie nie przemawiaja,ale piszac to to piszesz moze kogos uda Ci sie "nawrocic"Pozdrawiam
-
- Anastazja
- Zadomowiony
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
Czy jest ktos na tym forum do 18 roku zycia ?!
1, 2, 3 by maciek109 in TOWARZYSKIE - 37 Replies
65538 Views -
by Wariatexx
on 9 Nov 2014, 20:25
-
Czy jest ktos na tym forum do 18 roku zycia ?!
-
-
Komisja lekarska po roku zwolnienia chorobowego
by rybecko77 in ZDROWIE - 1 Replies
10865 Views -
by eamon
on 8 Mar 2016, 08:27
-
Komisja lekarska po roku zwolnienia chorobowego
-
-
Unikalne niemieckie zdjęcia z roku 39 w W - wie
by gacek in HYDE PARK - 1 Replies
11479 Views -
by K.J.
on 23 Oct 2008, 17:42
-
Unikalne niemieckie zdjęcia z roku 39 w W - wie
-
-
2 i pol roku z kobieta na odleglosc .... i koniec ...
1, 2 by Muzynekbambo in STREFA UCZUĆ - 25 Replies
67079 Views -
by krzys12
on 3 Jan 2011, 21:13
-
2 i pol roku z kobieta na odleglosc .... i koniec ...
-
-
SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU!!
by wili in TOWARZYSKIE - 2 Replies
7703 Views -
by kamila20
on 1 Jan 2011, 12:07
-
SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU!!