konsul w Birmingham

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

FemalePostNapisane by claudia » 21 May 2011, 10:03 Re: konsul w Birmingham

Birmingham jest drugim miastem po Londynie jesli chodzi o wielkosc,wiec mysle ze warto by bylo tu Consulat otworzyc.Nie napisalam zeby otwierac go w kazdym miescie gdzie mieszkaja Polacy :|

Niestety taki konsulat się sam nie otworzy. Jak Ci mocno zależy to zamiast narzekać zrób petycje zbierz podpisy i wyślij do polskiego rządu, to może coś zrobią.

claudia
Raczkujący

Reputation point: 6
Neutralny
0

FemalePostNapisane by ewela119 » 21 May 2011, 10:22 Re: konsul w Birmingham

A Londyn jest najwiekszym, stolica i wlasnie z tego powodu znajduja sie tam Polskie jednostki dyplomatyczne, bo konsulat nie jest tylko do tego zeby sobie mozna bylo paszport tam wyrobic. I bez przesady, wyjazd do Londynu to nie jest jakis ogromny koszt, to nie wycieczka za granice
ewela119
Wtajemniczony

Reputation point: 109
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by Dalijka » 21 May 2011, 10:22 Re: konsul w Birmingham

claudia wrote:Niestety taki konsulat się sam nie otworzy. Jak Ci mocno zależy to zamiast narzekać zrób petycje zbierz podpisy i wyślij do polskiego rządu, to może coś zrobią.

A co Tobie by nie ulatwilo sprawy,gdyby taki Konculat znajdowal sie rowniez w Birmingham? A ja nie narzekam,tak sobie tylko gdybam :P Wielu rodzicow na pewno by bylo zadowolonch z Konsulatu na miejscu.

Dodano: -- 21 maja 2011, o 10:26 --

ewela119 wrote:A Londyn jest najwiekszym, stolica i wlasnie z tego powodu znajduja sie tam Polskie jednostki dyplomatyczne, bo konsulat nie jest tylko do tego zeby sobie mozna bylo paszport tam wyrobic. I bez przesady, wyjazd do Londynu to nie jest jakis ogromny koszt, to nie wycieczka za granice

No co Ty nie powiesz? :lol: A mi wcale o zadne koszta nie chodzilo, tylko o to ze nie zawsze mozna sobie wolne na caly dzien zalatwic,by do tego Londynu jechac,a niestety taki wyjazd wiaze sie z tym ze caly dzien bedzie stracony.

Ale nie wazne tu jak widac nawet nie mozna nic napisac, bo zaraz madralinskie swoje racje na wierzch wywalaj.Nie mozna nawet jakiegos swojego zdania miec... Bo zostaje sie zlinczowanym.Co za ludzie :twisted:
Dalijka
Rozeznany

Reputation point: 27
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by malpa3000 » 21 May 2011, 10:32 Re: konsul w Birmingham

Ja też uważam, że dobrze by bylo, żeby chociaż systematycznie raz w miesiącu konsul robił dyżur w Birmingham. To chyba dużo by ich nie kosztowało a wielu bardzo by ulatwiło życie.

malpa3000
Rozeznany

Reputation point: 17
Neutralny
0

FemalePostNapisane by ewela119 » 21 May 2011, 11:08 Re: konsul w Birmingham

Ostatnio konsul w Birmingham byl 25 wrzesnia 2010, z tego co mi wiadomo zainteresowanie bylo znikome, zapewne wlasnie dlatego nie przyjezdza. Z reszta jakby przyjezdzal do Bham to zeby bylo sprawiedliwie powinien jezdzic do wszystkich miast a przeciez konsul ma tez inne obowiazki.

Jak dla mnie calkiem oczywiste jest ze jak mam spawe do zalatwienia urzedowa to ja jade do urzedu a nie urzad przyjezdza do mnie, tak jest wszedzi, w Pl tak samo, czasami trzeba jechac wiele km zeby zdobyc jakis potrzebny dokument czy cos zalatwic, wiec dlaczego tu mialoby byc inaczej?
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by claudia » 21 May 2011, 11:11 Re: konsul w Birmingham

Dalijka wrote:A co Tobie by nie ulatwilo sprawy,gdyby taki Konculat znajdowal sie rowniez w Birmingham? A ja nie narzekam,tak sobie tylko gdybam :P Wielu rodzicow na pewno by bylo zadowolonch z Konsulatu na miejscu.

Mi nie potrzebny, ale pewnie że by to ułatwiło to sprawę wielu ludziom. Tylko że taki konsulat nie otworzy jeśli nie będą wiedzieli że jest takie zapotrzebowanie.
No chyba że liczysz na to że mister do spraw zagranicznych czy jakiś tam inny za to odpowiedzialny przeczyta Twojego posta...

Więc zamiast gdybać proponuje podjąć jakieś kroki w tej sprawie. Napisz petycję, rozdaj w kościele, polskim klubie i w sklepach, poproś żeby zamieszczono na tej stronie. Jak zbierzesz dużo podpisów to jest szansa że ktoś się zainteresuje tą sprawą.

claudia
Raczkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Dalijka » 21 May 2011, 14:04 Re: konsul w Birmingham

claudia wrote:Więc zamiast gdybać proponuje podjąć jakieś kroki w tej sprawie. Napisz petycję, rozdaj w kościele, polskim klubie i w sklepach, poproś żeby zamieszczono na tej stronie. Jak zbierzesz dużo podpisów to jest szansa że ktoś się zainteresuje tą sprawą.

I tu jest problem,bo ja do polskiego kosciola nie chodze :P a do sklepu polskiego i do klubu mam strasznie daleko,zaczne ta petycje pisac jak blizej mnie otworza podobne miejsca :P Do tej pory niestety kazda z Was bedzie musiala wycieczki sobie do Londynu robic,no ale co to dla Was przeciez lubicie jezdzic :) Czyz nie?Pozwiedzac mozna i w ogle super sprawa takie wyjazdy :)
Dalijka
Rozeznany

Pokojowy
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 21 May 2011, 15:54 Re: konsul w Birmingham

Zacznijmy od tego, że musieliby otworzyć konsulat nie za Twoje/nasze pieniądze. W końcu nie płacimy podatków w PL.
Może się mylę?

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by claudia » 21 May 2011, 16:31 Re: konsul w Birmingham

Dalijka wrote:I tu jest problem,bo ja do polskiego kosciola nie chodze :P a do sklepu polskiego i do klubu mam strasznie daleko,zaczne ta petycje pisac jak blizej mnie otworza podobne miejsca :P Do tej pory niestety kazda z Was bedzie musiala wycieczki sobie do Londynu robic,no ale co to dla Was przeciez lubicie jezdzic :) Czyz nie?Pozwiedzac mozna i w ogle super sprawa takie wyjazdy :)

No i fajnie, nie ty jedna masz takie podejście i dlatego w Birmingham nie powstanie nic co by mogło w jakiś sposób ułatwić życie Polakom, wszyscy mądrzą a jak trzeba coś zrobić to mają wszystko w d..pie.

AdamBoltryk wrote:Zacznijmy od tego, że musieliby otworzyć konsulat nie za Twoje/nasze pieniądze. W końcu nie płacimy podatków w PL.
Może się mylę?

Dobre spostrzeżenie,

claudia
Raczkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Anastazja » 21 May 2011, 16:40 Re: konsul w Birmingham

Tez uwazam,ze fajnie by bylo gdyby konsulat byl na miejscu,wlasnie w niedlugim czasie czeka mnie taka wycieczka do Londynu i nie wiem zabardzo jak to sobie zorganizowac,ciezko bedzie :roll: No ale jakos damy rade mam nadzieje...
Anastazja
Zadomowiony

Pokojowy
0

FemalePostNapisane by ewela119 » 21 May 2011, 23:36 Re: konsul w Birmingham

a do sklepu polskiego i do klubu mam strasznie daleko,zaczne ta petycje pisac jak blizej mnie otworza podobne miejsca :P Do tej pory niestety kazda z Was bedzie musiala wycieczki sobie do Londynu robic,no ale co to dla Was przeciez lubicie jezdzic :) Czyz nie?Pozwiedzac mozna i w ogle super sprawa takie wyjazdy :)

Kurcze to pewnie przerabane wszystko miec tak daleko i konsulat i klub i nawet sklep. Do Londynu kawal drogi a do Polski to juz w ogole koniec swiata. Naprawde wspolczuje!
A wycieczki super sprawa, zawsze to mozna cos zobaczyc, "odhamic" sie troche i zawsze to cos innego niz niedzielny wypad do supermarketu :D
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by agg » 22 May 2011, 11:21 Re: konsul w Birmingham

My to i tak nie mamy daleko do konsulatu - inni maja dalej ;) wiec powinnismy sie cieszyc :lol:
Dla mnie moze byc on sobie w londynie, w koncu jak czesto sie tam jezdzi... ja bylam 1 albo 2 razy i tylko dlatego, ze musialam hehe nigdy mi nawet na mysl nie przyszlo, ze byc moze zorganizuja cos w Bham.
Za to milo by bylo gdyby konsulat londynski zostal zmodernizowany i dostosowany do potrzeb petentow. Panie w okienkach tez :D
agg
Wtajemniczony

Reputation point: 146
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by Dalijka » 22 May 2011, 12:46 Re: konsul w Birmingham

ewela no Ci mowie przerabane mam z tymi odleglosciami :P Chyba zaczne pisac te petycje,tylko wlasnie nie wiem od jakiej zaczac...czy zeby sklep otworzyli w poblizu mojego domu czy klub polski? :roll:
Dalijka
Rozeznany

Pokojowy
0

FemalePostNapisane by ewela119 » 22 May 2011, 15:28 Re: konsul w Birmingham

agg, z tego co czytalam ostatnio w goncu polskim albo coolturze to zostal zakupiony nowy budynek (nieopodal) o wiele wiekszy i z parkingiem, obecnie jest remontowany i ma tam wlasnie zostac przeniesiony konsulat a w tym obecnym budynku cos tam innego maja zrobic, juz nie pamietam co. Mowa byla o jesieni tego roku wiec juz niedlugo, a obecnie ktos wzial sie za to i np na portalu MojaWyspa pojawil sie artykul-petycja o wydluzenie godz pracy konsulatu
ewela119
Wtajemniczony

SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by AdamBoltryk » 22 May 2011, 15:40 Re: konsul w Birmingham

agg wrote:(...)
Za to milo by bylo gdyby konsulat londynski zostal zmodernizowany i dostosowany do potrzeb petentow. Panie w okienkach tez :D

Niieee, tylko nie to. Wystarczy pojechać do Londynu i konsulatu - niekoniecznie do Polski (taniej), żeby utwierdzić się w przekonaniu dlaczego tutaj chcemy być. :)

Pozdrawiam

AdamBoltryk
Wtajemniczony

Reputation point: 183
SzanowanySzanowany
0

PreviousNext

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI