awaria bojlera kto płaci za naprawę
Rozmowy na temat mieszkań o tym jak mieszkacie, jakie dzielnice polecacie itd...
Zwracam się do Was z pytaniem kto ponosi koszt naprawy bojlera landlord czy najemca?Może ktoś z Was był w takiej sytuacji.Za wszelkie info będę wdzięczna.Pozdrawiam.Dodam,że w kontrakcie nie informacji na ten temat.
-

-
komar77
- Raczkujący
-
-
- Reputation point: 2
Powinien placic landlord. Przeciez placicie czynsz i w jego gestji jest aby wszytko dzialalo jak nalezy. Moim landlordem jest consil i jak mam z czyms problem jak boiler czy podobne sprawy oni powinni to naprawiac. Co prawda mam z nimi problem poniewaz mam grzyba na scianach i wode miedzy oknami a consil nie chce tego naprawiac. Sprawa trafi do sadu jestem na etapie rozmowy z prawnikiem. Prawnik tlumaczyl nam wlasnie, ze landlord czy consil powinien sie takimi sprawami zajac. Nadmieniam, ze moich 3 sasiadow wygralo sprawe w sadzie. A landlord czy consil nie chca sie zajmowac domami w ktorych mieszkamy poniewaz musza za to placic.
-

-
marzencia2333
- Stały Bywalec
-
-
- Reputation point: 8
wszystko co wchodzi w sprzęt domu w chwili wprowadzki
należy do właściciela
więc i naprawy również ;-)
-

-
adamirus
- Stały Bywalec
-
-
- Reputation point: 21
właściciel ponosi koszty naprawy urządzeń będących stałym wyposażeniem wynajmowanego lokalu ( zaznaczyłaś że w umowie nie ma inaczej), to jego obowiązek utrzymać tzw. media w stopniu umożliwiającym korzystanie przez najemcę
-

-
samotny
- Rozeznany
-
-
- Reputation point: 29
Dziękuję Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi,chodziło mi właśnie o takie potwierdzenie i mam nadzieję,że obędzie się bez problemów.Jeszcze raz dziękuję.
-

-
komar77
- Raczkujący
-
-
jesli masz problemy z wlascicielem domu ktory wynajmujesz mozesz zwrocic sie o pomoc do urzedu miasta/gminy (czyli do council'u, swoja droga warto wiedziec jak nazywa sie instytucja ktora wynajmuje nam dom :-) ). wlasciciele i agencje maja obowiazek zglaszac wszystkie domy wynajete na danym terenie, i urzad moze ich zmusic do zachowywania standardu okreslonego prawem. po pierwsze, jak ktos juz wspomnial, to co dzialalo w momencie wynajecia domu, musi dzialac przez caly czas trwania najmu. inaczej wlasciciel obniza standard, i powinien tez obnizyc czynsz, a to wymagaloby zgody wszystkich stron i aneksu do umowy. council zazwyczaj dzwoni do agencji czy wlasciciela i prosi o podanie terminu zalatwienia sprawy. potem monituje czy naprawa byla. jesli wlasciciel uporczywie sie uchyla mozesz zazadac inspekcji i wtedy zazwyczaj okazuje sie ze lista usterek jest dluga i kosztowna.
generalnie jesli powiesz wlascicielowi ze jesli tego nie ogarnie to zadzwonisz do council'u to powinno zadzialac, no chyba ze to ciapol i wynajmuje ci chate z partyzanta.....
pozdr
pe
-

-
KA i PE
-
-
Moim landlordem jest anglik,generalnie chłopak jest w porządku i nigdy problemów z nim nie mieliśmy.Zapytałam ponieważ koszt może okazać się spory i chciałam wiedzieć na co się przygotować.Teraz nie martwię się niczym.Dzięki za odp.
-

-
komar77
- Raczkujący
-
-
jesli bedzie mial problem ze znalezieniem fachowca daj znac, podam ci namiar.
pe
-

-
KA i PE
-
-
Return to MIESZKANIE