Jak to jest z położną?

Rodzina, dzieci i ich wychowanie, sprawy związane z codziennym życiem rodziców.

FemalePostNapisane by umisiak » 22 Dec 2010, 11:16 Jak to jest z położną?

Jak to jest, kiedy przyjeżdzasz do UK i jesteś w ciaży? Jak wygląda pierwszy kontakt z położną i kolejne spotkania? Jaki jest zakres jej opieki?
Dziewczyny, jakie macie doświadczenia z położną w UK?

umisiak
Rozeznany

Reputation point: 17
Neutralny
0

PostNapisane by Majka09 » 22 Dec 2010, 11:30 Re: Jak to jest z położną?

Napoczatek musisz zapisac sie do GP!!!krotki wywiad o choroby rodzinne, waga,cisnienie zazywane leki!potem zpisuja Cie na wizyte u Midwife(polozna) tam on zaklada green book przeprowadza wywiad(bardzo dlugi) i rutyna jest cisnienie,mocz i sluchanie bicia serduszka to jest na kazdej wizycie u midwife a i czasem pobieranie krwi!!!w zaleznoscie od tyg ciazy wysylaja Cie na scan do szpitala gdzie tez musisz zabrac mocz z soba i ksiazke wczesniej zalozona przez polozna :mrgreen:ja wizyty na poczatku mialam co 3tyg,blizej rozwiazania 2tyg a w ost miesiacu latalam co tydz od poloznej do szpitala poniewaz moja ciaze uznano za zagrozona co bylo dla mnie glupota z racji tego ze dziecko bylo duzeee..(waga ur 3580)!z opieki bylam zadowolona zarowno w trakcie wizyt jak i w trakcie porodu!mam mile wspomnienia,wszyscy byli naprwde mili i pomocnie...jesli masz jakies pytania chetnie odpowiem !
pozdrawiam

Majka09

0

FemalePostNapisane by malaroksi » 22 Dec 2010, 12:55 Re: Jak to jest z położną?

umisiak, poczytaj sobie temat cieżarówki to naprawde duuuużo się dowiesz , temat taki jaki dałaś był wałkowany już kilkaset razy. Jak Ci każda znowu od początku zacznie pisać o swojej ciązy to końca nie bedzie :D
malaroksi
Wtajemniczony

Reputation point: 170
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by agg » 23 Dec 2010, 16:29 Re: Jak to jest z położną?

malaroksi wrote:umisiak, poczytaj sobie temat cieżarówki to naprawde duuuużo się dowiesz , temat taki jaki dałaś był wałkowany już kilkaset razy. Jak Ci każda znowu od początku zacznie pisać o swojej ciązy to końca nie bedzie :D

dokladnie!
zajrzyj na "ciezarowki czyli kobiety w ciazy", tam jest masa informacji :wink:
agg
Wtajemniczony

Reputation point: 146
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by umisiak » 24 Dec 2010, 11:53 Re: Jak to jest z położną?

Dzięki- dziewczyny, przegapiłam temat ,,ciężarówek,, bo jestem tu od niedawna...
Przeżyłam swoje pierwsze spotkanie z midwife- całkiem sympatycznie, tylko strasznie długi ten wywiad ;)
Majka09- jeśli Twoją ciążę uznano za zagrożoną przy takiej wadze dziecka, to co w moim przypadku kiedy pierwsza córka ważyła 4480g :D hahhaha

umisiak
Rozeznany

Reputation point: 17
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Dalijka » 25 Dec 2010, 23:16 Re: Jak to jest z położną?

No niezla waga, moja cora wazyla 4.500 a dluga byla prawie 60cm rodzilam sn.w UK to byl jakis koszmar :( I nikt mojej ciazy za zagrozona nie uwazal.
Dalijka
Rozeznany

Reputation point: 27
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by agg » 26 Dec 2010, 10:39 Re: Jak to jest z położną?

Majka09 wrote:w ost miesiacu latalam co tydz od poloznej do szpitala poniewaz moja ciaze uznano za zagrozona co bylo dla mnie glupota z racji tego ze dziecko bylo duzeee..(waga ur 3580

to przecietna waga urodzeniowa :wink:
Dalijka wrote:No niezla waga, moja cora wazyla 4.500 a dluga byla prawie 60cm rodzilam sn.w UK to byl jakis koszmar I nikt mojej ciazy za zagrozona nie uwazal.

bo duza waga dziecka nie oznacza ciazy zagrozonej! :shock:
moja kolezanka cisnela synka prawie 5100! :553: a sama ma 1.50 m w kapeluszu! :lol:
agg
Wtajemniczony

Reputation point: 146
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by bogini8 » 27 Dec 2010, 16:52 Re: Jak to jest z położną?

agg wrote:to przecietna waga urodzeniowa
Dalijka napisał/a:
No niezla waga, moja cora wazyla 4.500 a dluga byla prawie 60cm rodzilam sn.w UK to byl jakis koszmar I nikt mojej ciazy za zagrozona nie uwazal.

bo duza waga dziecka nie oznacza ciazy zagrozonej!
moja kolezanka cisnela synka prawie 5100! a sama ma 1.50 m w kapeluszu!
otoz toi.
Predzej chodzi o to ze przy duzym dziecku( np kolo 5 kg nie 3,5 ;P)porod moze byc zagrozeniem dla matki i dziecka, dlatego czasem przy duzej wadze dziecka kobieta jest odsylana na cesarke.
Majka09 wrote:tego ze dziecko bylo duzeee..(waga ur 3580)!
to jest najnormalniejsza w swiecie przecietna waga noworodka ;) nie rozumiem skad te ,,duzeee,, i wykrzykniki ihih;)
duze dzieci to raczej tak od 4,5 kg w zwyz ;)
bogini8
Wtajemniczony

Reputation point: 100
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by Kitka » 29 Dec 2010, 21:50 Re: Jak to jest z położną?

Mi sie wydaje, że im wieksze dziecko tym większy obwod główki. Dlatego bardzo duże dzieci najczęściej przez cc rodzone.
Mój synio ważył 3850 i miał 56cm. Urodziłam sn, ale z pomocą prożnociągu, bo był źle wstawiony :neutral: Gdyby był ułożony poprawnie to poszło by jak po maśle :mrgreen:
Kitka
Zadomowiony

Reputation point: 41
Pokojowy
0

Return to RODZINA I DZIECKO