MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)

Dyskusje na temat wszystkiego, co ma kółka. Samochody, motory, rowery; sprawy techniczne ;

MalePostNapisane by blackpix » 13 Nov 2009, 10:19 MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)

Witajcie!!

Chcialbym skierowac pytanie do posiadaczy, badz osob ktore mialy okazje jezdzic takimi autkami lub tez znaja sie na tych markach.
W niedalekiej przyszlosci zamierzam kupic jedno z tych aut lecz im dluzej patrze na jedno lub drugie to tym wiekszy mam problem z podjeciem decyzji gdyz obydwa podobaja mi sie.
Dlatego zwracam sie do szanownego audytorium o podpowiedzi tudziez rady.
Autko bedzie wozilo rodzinke 2+2, miesieczne przebiegi (nie licze tutaj wypadow poza miasto) srednio wychodzi okolo 350 mil.
Kolejna sprawa to rodzaj paliwa: diesel czy benzyna.
I jeszcze jedna rozterka: kombi czy hatchback

Z gory dziekuje za konstruktywne odpowiedzi i pozdrawiam zmotoryzowanych oraz (znafcow) ;-)

blackpix
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by stefan1965 » 13 Nov 2009, 15:08 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)

Posiadam Toyote Avensis 1.8 petrol wiec moge sie wypowiedziec o tym samochodzie. Dla mnie rewelacja. Silnik VVT-I powoduje ze majac 129 koni (wiadomo ze z czasem konie zdychaja) pod maska samochod zachowuje sie jakby bylo tam troche wiecej. Na przyklad jadac 40 mph po wcisnieciu gazu zbiera sie momentalnie bez zadlawienia. Jadac do Polski moglem go przetestowac na trasie. Jechalem 130 mph. Spalanie w miescie ok 11-12 litrow na 100 mil. W trasie przy ekonomicznej jezdzie (tylko ze ja tak jezdzic nie lubie) udalo mi sie zejsc do 8 litrow na 100 mil. Autko jest bardzo wygodne nawet w standarcie bogato wyposazone (ja mam wersje T3). Jezeli bys sie zdecydowal na Toyote to zdecydowanie polecam wersje 1.8 petrol .Mozesz wykonac prosty test. Sprawdz ile jest na sprzedaz Toyot z dieslem a ile z benzyna. !.8 to (probably) najlepszy silnik Toyoty a i nie bez znaczenia jest to ze jest w 7-mej grupie ubezpieczeniowej. Podsumowujac moim zdaniem jezeli Toyota to 1.8 petrol hathback (kombi moze byc za ciezkie dla tego silnika) rocznik od 05 w gore.Cos takiego mozna kupic za ok 5000-5500
Jakies pytania odnosnie Toyoty prosze na priv. Niestety nie moge nic powiedziec na temat Mazdy ale wiem ze jest rownie niezawodna jak Toyota.

[ Dodano: Pią Lis 13, 2009 18:31 ]
Errata
Drobny blad .Chcialem napisac ze jadac 40 mph na 5-tym biegu autko zbiera sie momentalnie

stefan1965
Raczkujący

Reputation point: -3
Neutralny
0

PostNapisane by Guest » 13 Nov 2009, 23:39 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)

Mazda 6 jest po prostu rewelka ! - to juz moja 3 mazda (w ciagu 5 lat ) i ciagle zamierzam ja miec. Kombi czy sedan ? - to zalezy co bedziesz wozic. Mialem kombi ale dla 2 osob to za duze autko wiec zamienilem na hathback (2004) i jest OK. Silnik 2 l diesel bez zarzutów lejesz i jedziesz jedyne co wymienilem to olej + filtry !!! Tak wiec moje nastepne autko to mazda 6 w nowej obudowie z 2008 :mrgreen: ( co do benzyny moja 1 mazda ( i nadal jest u rodzicow ) to 626 1.8 ma na krecone 300 000 km i wymienilem rozrzad + olej, filter + to co sie zuzywa np. opony, klocki hamulcowe. Silnik godny polecenia ).

Guest

0

MalePostNapisane by Bartsun » 14 Nov 2009, 00:55 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)

witam, trafiles akurat w autka ktorymi jezdzilem (wprawdzie ave jak i 6stka nie te roczniki) ave mialem 98r przez poltora roku i nie wiele w nia wpakowalem (mimo iz miala 10 wlascicieli przede mna + 160tys mil) silniczek 1,6 w benzynie - robilem okolo 250-300 mil na baku (tylko jak wylot do pl mialem to zrobilem 450mil). szkoda mi bylo ja sprzedawac bo autko mimo iz wiekowe to i solidne ale zawieszenie juz cos dawalo znac o sobie a wiec padlo wlasnie na wspomniana mazda 6 tyle ze po "facelift'cie". autko w silniczku 2,0 diesel z moca 143KM jak i z urokliwym DPF'em. w cyklu mieszanym robie od 450-550 mil na baku wiec roznica w porownaniu do silniczka z ave kolosalna. komfort jazdy mazda 6 jest naprawde wysoki. w ave mimo ponad 10 lat tez bylo przyjemnie. njalepiej jakbys poprostu wsiadl za kolko obu bryczek i sam sie przekonal ktora bedzie dla Ciebie lepsza.osiagi przy podobnych silnikach sa raczej takie same. wnetrze to juz kwestia gustu ale wyposazenie tez w podobnych standardach. buda ave jest taka stonowana troche jakby prestizowa zas mazda jest taka troche agresywna i ma bardziej sportowe ksztalty. ja akurat sie uparlem na mazde i nie bylo mowy o innym :)

ps adam806 na zloty swoja Mazda jezdzisz? ;) ostatnio bylo japan car show - santa pod raceway, byla chyba jedna 6stka mps - avensis jakiejs usportowionej nie widzialem... ale za to inne toyoty dawaly czadu :)

pozdro
Bartsun
Stały Bywalec

Reputation point: 1
Neutralny
0

MalePostNapisane by blackpix » 14 Nov 2009, 07:33 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)

Witam Panow!!!

Dziekuje za odzew.
Do Bartsun: powiedz mi co to ten DPF?? Pamietam ze kiedys sie juz z tym spotkalem ale ulecialo mi z pamieci. Wiem jedynie ze to "cos" montuja w mazdach 6 produkowanych po lifcie z 2006 roku.

Odnosnie obu marek nie za bardzo widze sensu pakowac piatala badz wiecej w autko, ktore ma domontowane swiecace blaszki a cala reszta to praktycznie to samo.
(Jesli wszystko bedzie dobrze i uzyskam wiecej bonusow za bezszkodowa jazde to chyba nie wytrzymam i kupie sobie Chevy CAMARO ale to nie ten rok ani nastepny gdyz ubezpieczenie by mnie zjadlo :))
Wracajac do tematu wiem jedynie ze w 6 dorzucili tego calego DPF-a ktory przysparza klopotow (z tego co mi ktos kiedys mowil o tym ustrojstwie) w Ave natomiast chyba nic sie nie zmienilo procz kilku swiecacych pierdolnikow (jesli jestem w bledzie prosze o skorygowanie)

Okazje siedziec mialem w obu autkach lecz nie jezdzilem jeszcze 6. 6 wyglada out and in rewelacyjnie (moze procz tego dziwnego koloru plastyku) i co jeszcze bylo malym minusem w 6 to ten dziwny material, ktorym sa pokryte fotele. Wzrokowo moze i ok ale w dotyku uhhhh dziwny jak dla mnie a jak juz sie posadzilem to tak jakos nie potrafilem sie ulozyc, czulem sie jakbym splywal z tego siedzenia.
W Ave byl podobny material lecz jakby miekciejszy plus welurowe boczki siedzenia, no i przedewszystkim jakby troche masywniejsze te siedziska byly. Jedynie co mnie wystraszylo to setki roznych czynnosci ktore wykonuja te galeczki itd hehehe plus tylnia szyba jakby taka mniejsza byla. Tak mowie gdyz obecnie popylam p306 i wszystko jest w zasiegu oka a cofanie to wrecz przyjemnosc :P

Odnosnie Ave to pociaga mnie straszliwa objetosc i obszernosc tego auta - wysiadasz z p306 i wsiadasz do Ave to ho ho, miejsca a miejsca no i jeszcze ten limuzynowaty wyglad.
M6 to bardziej sportowy i drapiezny wyglad. Ahh.

blackpix
Początkujący

Neutralny
0

PostNapisane by Guest » 14 Nov 2009, 09:00 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)

Do Bartsun, zloty pierwsze slysze ale chetnie bym obejrzal M 6 w akcjii :mrgreen: :-P a kiedy beda nastepne? pozdro

Guest

0

MalePostNapisane by Eryk1 » 25 Jan 2010, 22:18 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)

No to troche odemnie teraz:
Dpf to filtr czastek stalych ( wylapywacz sadzy i dopalacz jej w jednym ) Ustrojstwo ,ktore lepiej omijac szerokim lukiem to samo Fap (francuzy) Sa specjalne procedury dopalania ,ale i tak z czasem trzeba te filtry wymieniac (wystepuje tylko w dieslach )
Co do silnika Mazdy 6 to odradzam diesla ( jesli ktos posiada ) radze poszukac sobie forum Mazdy i poczytac o zapychajacym sie smoku pompy olejowej i co za tym idzie zatarciem silnika. Polecam za to silniki bezynowe wyposazone w lancuch rozrzadu.
Co do Toyoty Avensis to slabsze diesle maja tendencje do problemow z turbo i wtryskiwaczami - radosc bezcenna Tak wiec lepiej benzyne i spisz spokojnie choc lepszym dla mnie autem jest Mazda 6. (nie bez wad bo ma problemy z korozja !!!!)
Toyota nie najlepsze lampy (przed liftem ) no i jakosc juz nie ta wiec tak dobre jak Avensisy I gen nie sa. Ogolnie to zalezy jak trafisz ,ale duzo Avensisow smiaga na taxi wiec trafic na ex taxi nie jest problemem. Toyota tez ma lancuchy rozrzadu zreszta chyba nawet w dieslu. Nie ma aut bez wad niestety. :-D

Eryk1
Stały Bywalec

Reputation point: 16
Neutralny
0

MalePostNapisane by Bartsun » 12 Feb 2010, 00:44 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)

Eryk1 wrote:No to troche odemnie teraz:
Dpf to filtr czastek stalych ( wylapywacz sadzy i dopalacz jej w jednym ) Ustrojstwo ,ktore lepiej omijac szerokim lukiem to samo Fap (francuzy) Sa specjalne procedury dopalania ,ale i tak z czasem trzeba te filtry wymieniac (wystepuje tylko w dieslach )
Co do silnika Mazdy 6 to odradzam diesla ( jesli ktos posiada ) radze poszukac sobie forum Mazdy i poczytac o zapychajacym sie smoku pompy olejowej i co za tym idzie zatarciem silnika. Polecam za to silniki bezynowe wyposazone w lancuch rozrzadu.
Co do Toyoty Avensis to slabsze diesle maja tendencje do problemow z turbo i wtryskiwaczami - radosc bezcenna Tak wiec lepiej benzyne i spisz spokojnie choc lepszym dla mnie autem jest Mazda 6. (nie bez wad bo ma problemy z korozja !!!!)
Toyota nie najlepsze lampy (przed liftem ) no i jakosc juz nie ta wiec tak dobre jak Avensisy I gen nie sa. Ogolnie to zalezy jak trafisz ,ale duzo Avensisow smiaga na taxi wiec trafic na ex taxi nie jest problemem. Toyota tez ma lancuchy rozrzadu zreszta chyba nawet w dieslu. Nie ma aut bez wad niestety. :-D

smoki zapychaja sie w dieslach M6 przedliftowych wiec do '05 i to w wiekszosci wersjach silnika 136KM te z dpfem maja rzadszy olej dlatego (dedykowany tylko z mazdy). maja je glownie wlasciciele M6 w pl jako iz posciagali z niemiec (przebiegi grubo ponad 300 tys) choc znajomy (M6 2003r 150tys mil) ostatnio sciagal miske i mial poczatki tego ustrojstwa na smoku. gdzies pisali ze to wina nieszczelnych podkladek pod wtryskami wiec nalezy zwrocic uwage na to.
Bartsun
Stały Bywalec

Reputation point: 1
Neutralny
0

MalePostNapisane by TheRektor » 15 Feb 2010, 11:49 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)

@Eryk1 to nie musi tak być z tym turbo i wtryskami w ave, czasem nie pracuje poprawnie egr, wystarcza samo czyszczenie i można to zrobić we własnym zakresie. Co do lamp w ave to nic się ni poprawiło w 2003 wzwyż. Wadą są "zaparowane" szkła w lampach, jeśli jeszcze ktoś wymieniał żarówki i nie założył dobrze obudowy, mogą nałapać syfu i świecić to to nie będzie. Wyjmowanie i czyszczenie nie należy do najłatwiejszych i sprzętach po FL trzeba włazić pod spód (zdejmuje się cały przód). Ponadto wadliwie dobrano materiał z którego wykonane są mocowania żarówek, dosyć często wypalają się (materiał traci właściwości) i gniazdo może zostać w ręku. Dalej, w dieslach są paski rozrządu, producent zaleca wymianę co 60 tys. mil, zaleca się wymienić w tym samym czasie pompę wody . Następną wadą jest źle skonstruowane sprzęgło, jest bardzo ciężkie. To że bierze w samej ziemi to inna historia ale siła z jaka trzeba naciskać jest zdecydowanie za duża. Przy typowych wymianach żarówek trzeba się nieźle nagimnastykować, jest bardzo mało miejsca i trzeba uważać żeby czegoś nie połamać. Zalety diesla komfort, małe spalanie przy szybkości do 110km/h poza miastem 4,5l/100km w mieście około 7,5l/100km, jak na tak ciężki samochód to niewiele.

TheRektor
Rozeznany

Reputation point: 11
Neutralny
0

MalePostNapisane by diakov » 22 Feb 2010, 20:17 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)

Zgadzam sie z Toba TheRektor co do EGR-u. Posiadam T25 2.0 D4D od 2007. Zaraz po kupnie mialem problemy z EGR-em po zatankowaniu paliwa na stacji ASDA. Ja nie wymienilem pompy wody przy wymianie paska rozrzadu i jak na razie jest ok, a juz jestem ok 20 tys mil po wymianie rozrzadu. Co do parowania lamp to sie zgadza, paruja tylko tylne lampy. Wymiana zarowek nie jest prosta, szczegolnie przednich. Co do sprzegla to jest faktycznie bardzo twarde. Wiem ze po wymianie sprzegla i tarczy docisku na nowe jest miekie jak maslo. Jeszcze wazna uwaga, kolo dwumasowe przy przebiegu 140tys mil jest w bardzo dobrym stanie i nie wymaga wymiany. Spalanie tego auta jest na bardzo dobrym poziomie. Koszt przejazdu do polski przy duzym obciazeniu i predkosci 70-90mph oraz postojami w korkach lacznie 10godzin (dane z grudnia 2009) to £110.
Pomijajac wady wymienione wyzej jest to absolutnie bezawaryjne auto. Przymierzam sie do zmiany auta na ten sam model avensis tylko ze z silnikiem 2.2 D4D.

diakov
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by Eryk1 » 9 Mar 2010, 21:54 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)

Jakby nie patrzyc to diesel jest fajny dopoki nie zaczna sie problemy.Pomijam egr ,bo nawet jak czyszczenie nic nie da to nie sa to i tak duze koszty ale gorzej jesli padna:

1 wtryski
2 turbo
3 dpf

Wiekszosc ,ktorzy mieli pecha przeszli na benzyne choc sa tez fascynaci tego napedu i zniosa wszystko :mrgreen:

Eryk1
Stały Bywalec

Reputation point: 16
Neutralny
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to MOTORYZACJA