tax refund
Doradztwo w sprawie kont bankowych, pożyczek, podatków, pomysłów na własny biznes;
10 posts
• Page 1 of 1
Napisane by nautic » 11 Apr 2009, 17:23 tax refund
Witam,
Chcę się rozliczyć z podatku 2008/2009, a także za dwa lata do tyłu. W kalkulatorze zwrotu na jakiejś stronce wyszło mi łącznie że mam do zwrotu szacunkowo jakieś 1300 funtów za 3 lata. Nie chce mi się tego załatwiać na własną rękę więc wolę to zlecić odpowiedniej firmie zajmującej się odzyskiwaniem nadpłaconego podatku, która weźmie za to odpowiedni procent odzyskanej kwoty podatku. I tu moje pytanie. Czy ktoś z was forumowiczów lub waszych znajomych, korzystał kiedyś z usług takiej firmy? Jeśli tak to poproszę o namiary na jakąś sprawdzoną, gdyż w necie jest tego tyle że nie mam pojęcia którą wybrać a być może nie wszystkie są do końca uczciwe. Pozdrawiam.
Chcę się rozliczyć z podatku 2008/2009, a także za dwa lata do tyłu. W kalkulatorze zwrotu na jakiejś stronce wyszło mi łącznie że mam do zwrotu szacunkowo jakieś 1300 funtów za 3 lata. Nie chce mi się tego załatwiać na własną rękę więc wolę to zlecić odpowiedniej firmie zajmującej się odzyskiwaniem nadpłaconego podatku, która weźmie za to odpowiedni procent odzyskanej kwoty podatku. I tu moje pytanie. Czy ktoś z was forumowiczów lub waszych znajomych, korzystał kiedyś z usług takiej firmy? Jeśli tak to poproszę o namiary na jakąś sprawdzoną, gdyż w necie jest tego tyle że nie mam pojęcia którą wybrać a być może nie wszystkie są do końca uczciwe. Pozdrawiam.
-
- nautic
- Początkujący
- Reputation point: 3
0
Napisane by Kasiuniaaa86 » 11 Apr 2009, 17:48 Re: tax refund
ja rozliaczalam sie sama i musze przyznac ze to najprostsza sprawa w Anglii,nie ma duzo wypelniania,a nie wiem ile bierze osoba ktora by Cie rozliczyla..
-
- Kasiuniaaa86
- Początkujący
- Reputation point: 0
0
Napisane by KA i PE » 11 Apr 2009, 18:49 Re: tax refund
nie ma sensu placic komus. zadzwon/pojdz do IR w twojej okolicy i w zasadzie powinni zalatwic to za ciebie
pozdr
pe
pozdr
pe
-
- KA i PE
0
Napisane by SZCZAPA » 21 May 2009, 18:06 Re: tax refund
a ja mam takie pytanko. jestem w UK 2,5 roku no i w sumie to się nigdy nie rozliczałam z podatku... wstyd się przyznać ale każdego roku ginie mi moje p45 czy p60. nie miałam tu nigdy stałej pracy i zawsze były to prace dla agencji, więc zmieniałam je kilka razy do roku i tych p45 było tyle że ho ho. na początku nie wiedziałam że jedną część p45 zostawia się sobie wiec w ten sposób kilka mi przepadło w agencjach, część też zawieruszyła się podczas przeprowadzek... :evil: wiem że powinnam tego zwrotu dostać naprawdę dużo :roll: czy wie ktoś może jak załatwić to wszystko bez tak ważnych dokumentów, no i czy w ogóle się da?? pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za pomoc.
-
- SZCZAPA
- Początkujący
0
Napisane by Luiza » 21 May 2009, 20:30 Re: tax refund
Idz do revenue, tam dadza sprawdza gdzie przechowywane sa twoje rozliczenia i tylko zadzwonisz pod podany numer aby dowiedziec sie ile ci sie nalezy. Musisz tylko wiedziec dla kogo pracowalas oraz NIN. Nic nie szkodzi ze ty nie masz P60. Revenue ma kopie.
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Reputation point: 71
0
Napisane by KA i PE » 21 May 2009, 21:00 Re: tax refund
jak wyzej. moze sie okazac ze jest tego sporo.agencje czesto pobieraja podwyzszony podatek ktory potem jest zwracany.
pozdr
pe
pozdr
pe
-
- KA i PE
0
Napisane by SZCZAPA » 21 May 2009, 21:47 Re: tax refund
naprawdę dziękuję serdecznie za odpowiedzi!!! nie ukrywam że bardzo mnie to ucieszyło :mrgreen: może w końcu odzyskam swoje pieniążki :grin:
[ Dodano: Pią Maj 22, 2009 13:33 ]
mam ogromną prośbe!! dzwoniłam dziś w swojej sprawie do Revenue no i rzeczywiście nie powinno być większego problemu z rozliczeniem mnie, o ile oni będą mieli wszystkie informacje o mnie. no i właśnie... kazali mi napisać list w którym przedstawie swoją sytuacje tzn to że nie posiadam wszystkich dokumentów ale chciałabym się rozliczyć, mam podać swoich pracodawcow i w jakich okresach dla nich pracowałam no itp. to ma być po prostu mały list motywacyjny. no tak tyle tylko że ja nie znam na tyle angielskiego żeby napisać ten list :oops: :sad: jeżeli mogę to proszę Was o wklejenie jakiegoś listu o podobnej treści.. naprawdę mi na tym zależy! z góry dziękuję i pozdrawiam!!!
[ Dodano: Pią Maj 22, 2009 13:33 ]
mam ogromną prośbe!! dzwoniłam dziś w swojej sprawie do Revenue no i rzeczywiście nie powinno być większego problemu z rozliczeniem mnie, o ile oni będą mieli wszystkie informacje o mnie. no i właśnie... kazali mi napisać list w którym przedstawie swoją sytuacje tzn to że nie posiadam wszystkich dokumentów ale chciałabym się rozliczyć, mam podać swoich pracodawcow i w jakich okresach dla nich pracowałam no itp. to ma być po prostu mały list motywacyjny. no tak tyle tylko że ja nie znam na tyle angielskiego żeby napisać ten list :oops: :sad: jeżeli mogę to proszę Was o wklejenie jakiegoś listu o podobnej treści.. naprawdę mi na tym zależy! z góry dziękuję i pozdrawiam!!!
-
- SZCZAPA
- Początkujący
0
Napisane by AdamBoltryk » 23 May 2009, 11:47 Re: tax refund
a po kiego list? Byłem w revenue tydzień temu. Dostałem do wypełnienia jedna kartkę formatu A4. podałem tylko adresy pracodawców i okresy w których u nich pracowałem. Nie może być przerw w okresie zatrudnienia. Jak były, to wpisuje się czy było się bez pracy, czy brało się Job Seekers Alowance itd. P60 miałem z tego roku. Zeszłoroczne gdzieś się zapodziały (znajda się jak będą niepotrzebne), i przyjęli wniosek bez niczego.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputation point: 183
0
Napisane by Luiza » 23 May 2009, 12:44 Re: tax refund
Nie mialam P60 od jednego pracodawcyw zeszlym roku. Poszlam osobiscie do revenue, tam pan kazal mi zadzwonic z ich telefonu pod jakis ogolny numer gdzie sprawdzono gdzie przechowywane sa moje papiery. Okazalo sie ze w Portsmouth. Dali mi do nich telefon. Zadzwonilam i tam juz wszystko bylo. Wszystkie P60 i P45. Nie musialam pisac zadnego listu. Mily pan tylko wyliczyl ile mi sie nalezy zwrotu. Po tym juz tylko zlozylam formularz jak wyzej.
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Reputation point: 71
0
Napisane by Eryk1 » 5 Sep 2010, 21:10 Re: tax refund
A czy ktos ma linka gdzie mozna sobie wyliczyc czy jakis zwrot sie nalezy?
-
- Eryk1
- Stały Bywalec
- Reputation point: 16
0
10 posts
• Page 1 of 1
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
Superannuation Refund ( zwrot emerytalny z Australli)
by Laza11 in FINANSE - 0 Replies
3749 Views -
by Laza11
on 3 Dec 2013, 17:50
-
Superannuation Refund ( zwrot emerytalny z Australli)