MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)
Napisane by blackpix » 13 Nov 2009, 10:19 MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)
Chcialbym skierowac pytanie do posiadaczy, badz osob ktore mialy okazje jezdzic takimi autkami lub tez znaja sie na tych markach.
W niedalekiej przyszlosci zamierzam kupic jedno z tych aut lecz im dluzej patrze na jedno lub drugie to tym wiekszy mam problem z podjeciem decyzji gdyz obydwa podobaja mi sie.
Dlatego zwracam sie do szanownego audytorium o podpowiedzi tudziez rady.
Autko bedzie wozilo rodzinke 2+2, miesieczne przebiegi (nie licze tutaj wypadow poza miasto) srednio wychodzi okolo 350 mil.
Kolejna sprawa to rodzaj paliwa: diesel czy benzyna.
I jeszcze jedna rozterka: kombi czy hatchback
Z gory dziekuje za konstruktywne odpowiedzi i pozdrawiam zmotoryzowanych oraz (znafcow) ;-)
-
- blackpix
- Początkujący
- Reputation point: 0
Napisane by stefan1965 » 13 Nov 2009, 15:08 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)
Jakies pytania odnosnie Toyoty prosze na priv. Niestety nie moge nic powiedziec na temat Mazdy ale wiem ze jest rownie niezawodna jak Toyota.
[ Dodano: Pią Lis 13, 2009 18:31 ]
Errata
Drobny blad .Chcialem napisac ze jadac 40 mph na 5-tym biegu autko zbiera sie momentalnie
-
- stefan1965
- Raczkujący
- Reputation point: -3
Napisane by Guest » 13 Nov 2009, 23:39 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)
-
- Guest
Napisane by Bartsun » 14 Nov 2009, 00:55 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)
ps adam806 na zloty swoja Mazda jezdzisz? ;) ostatnio bylo japan car show - santa pod raceway, byla chyba jedna 6stka mps - avensis jakiejs usportowionej nie widzialem... ale za to inne toyoty dawaly czadu :)
pozdro
-
- Bartsun
- Stały Bywalec
- Reputation point: 1
Napisane by blackpix » 14 Nov 2009, 07:33 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)
Dziekuje za odzew.
Do Bartsun: powiedz mi co to ten DPF?? Pamietam ze kiedys sie juz z tym spotkalem ale ulecialo mi z pamieci. Wiem jedynie ze to "cos" montuja w mazdach 6 produkowanych po lifcie z 2006 roku.
Odnosnie obu marek nie za bardzo widze sensu pakowac piatala badz wiecej w autko, ktore ma domontowane swiecace blaszki a cala reszta to praktycznie to samo.
(Jesli wszystko bedzie dobrze i uzyskam wiecej bonusow za bezszkodowa jazde to chyba nie wytrzymam i kupie sobie Chevy CAMARO ale to nie ten rok ani nastepny gdyz ubezpieczenie by mnie zjadlo :))
Wracajac do tematu wiem jedynie ze w 6 dorzucili tego calego DPF-a ktory przysparza klopotow (z tego co mi ktos kiedys mowil o tym ustrojstwie) w Ave natomiast chyba nic sie nie zmienilo procz kilku swiecacych pierdolnikow (jesli jestem w bledzie prosze o skorygowanie)
Okazje siedziec mialem w obu autkach lecz nie jezdzilem jeszcze 6. 6 wyglada out and in rewelacyjnie (moze procz tego dziwnego koloru plastyku) i co jeszcze bylo malym minusem w 6 to ten dziwny material, ktorym sa pokryte fotele. Wzrokowo moze i ok ale w dotyku uhhhh dziwny jak dla mnie a jak juz sie posadzilem to tak jakos nie potrafilem sie ulozyc, czulem sie jakbym splywal z tego siedzenia.
W Ave byl podobny material lecz jakby miekciejszy plus welurowe boczki siedzenia, no i przedewszystkim jakby troche masywniejsze te siedziska byly. Jedynie co mnie wystraszylo to setki roznych czynnosci ktore wykonuja te galeczki itd hehehe plus tylnia szyba jakby taka mniejsza byla. Tak mowie gdyz obecnie popylam p306 i wszystko jest w zasiegu oka a cofanie to wrecz przyjemnosc :P
Odnosnie Ave to pociaga mnie straszliwa objetosc i obszernosc tego auta - wysiadasz z p306 i wsiadasz do Ave to ho ho, miejsca a miejsca no i jeszcze ten limuzynowaty wyglad.
M6 to bardziej sportowy i drapiezny wyglad. Ahh.
-
- blackpix
- Początkujący
Napisane by Guest » 14 Nov 2009, 09:00 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)
-
- Guest
Napisane by Eryk1 » 25 Jan 2010, 22:18 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)
Dpf to filtr czastek stalych ( wylapywacz sadzy i dopalacz jej w jednym ) Ustrojstwo ,ktore lepiej omijac szerokim lukiem to samo Fap (francuzy) Sa specjalne procedury dopalania ,ale i tak z czasem trzeba te filtry wymieniac (wystepuje tylko w dieslach )
Co do silnika Mazdy 6 to odradzam diesla ( jesli ktos posiada ) radze poszukac sobie forum Mazdy i poczytac o zapychajacym sie smoku pompy olejowej i co za tym idzie zatarciem silnika. Polecam za to silniki bezynowe wyposazone w lancuch rozrzadu.
Co do Toyoty Avensis to slabsze diesle maja tendencje do problemow z turbo i wtryskiwaczami - radosc bezcenna Tak wiec lepiej benzyne i spisz spokojnie choc lepszym dla mnie autem jest Mazda 6. (nie bez wad bo ma problemy z korozja !!!!)
Toyota nie najlepsze lampy (przed liftem ) no i jakosc juz nie ta wiec tak dobre jak Avensisy I gen nie sa. Ogolnie to zalezy jak trafisz ,ale duzo Avensisow smiaga na taxi wiec trafic na ex taxi nie jest problemem. Toyota tez ma lancuchy rozrzadu zreszta chyba nawet w dieslu. Nie ma aut bez wad niestety. :-D
-
- Eryk1
- Stały Bywalec
- Reputation point: 16
Napisane by Bartsun » 12 Feb 2010, 00:44 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)
Eryk1 wrote:No to troche odemnie teraz:
Dpf to filtr czastek stalych ( wylapywacz sadzy i dopalacz jej w jednym ) Ustrojstwo ,ktore lepiej omijac szerokim lukiem to samo Fap (francuzy) Sa specjalne procedury dopalania ,ale i tak z czasem trzeba te filtry wymieniac (wystepuje tylko w dieslach )
Co do silnika Mazdy 6 to odradzam diesla ( jesli ktos posiada ) radze poszukac sobie forum Mazdy i poczytac o zapychajacym sie smoku pompy olejowej i co za tym idzie zatarciem silnika. Polecam za to silniki bezynowe wyposazone w lancuch rozrzadu.
Co do Toyoty Avensis to slabsze diesle maja tendencje do problemow z turbo i wtryskiwaczami - radosc bezcenna Tak wiec lepiej benzyne i spisz spokojnie choc lepszym dla mnie autem jest Mazda 6. (nie bez wad bo ma problemy z korozja !!!!)
Toyota nie najlepsze lampy (przed liftem ) no i jakosc juz nie ta wiec tak dobre jak Avensisy I gen nie sa. Ogolnie to zalezy jak trafisz ,ale duzo Avensisow smiaga na taxi wiec trafic na ex taxi nie jest problemem. Toyota tez ma lancuchy rozrzadu zreszta chyba nawet w dieslu. Nie ma aut bez wad niestety. :-D
smoki zapychaja sie w dieslach M6 przedliftowych wiec do '05 i to w wiekszosci wersjach silnika 136KM te z dpfem maja rzadszy olej dlatego (dedykowany tylko z mazdy). maja je glownie wlasciciele M6 w pl jako iz posciagali z niemiec (przebiegi grubo ponad 300 tys) choc znajomy (M6 2003r 150tys mil) ostatnio sciagal miske i mial poczatki tego ustrojstwa na smoku. gdzies pisali ze to wina nieszczelnych podkladek pod wtryskami wiec nalezy zwrocic uwage na to.
-
- Bartsun
- Stały Bywalec
- Reputation point: 1
Napisane by TheRektor » 15 Feb 2010, 11:49 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)
-
- TheRektor
- Rozeznany
- Reputation point: 11
Napisane by diakov » 22 Feb 2010, 20:17 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)
Pomijajac wady wymienione wyzej jest to absolutnie bezawaryjne auto. Przymierzam sie do zmiany auta na ten sam model avensis tylko ze z silnikiem 2.2 D4D.
-
- diakov
- Przyczajony
Napisane by Eryk1 » 9 Mar 2010, 21:54 Re: MAZDA6 (02-05) vs TOYOTA AVENSIS (03-05)
1 wtryski
2 turbo
3 dpf
Wiekszosc ,ktorzy mieli pecha przeszli na benzyne choc sa tez fascynaci tego napedu i zniosa wszystko :mrgreen:
-
- Eryk1
- Stały Bywalec
- Reputation point: 16
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
Toyota avensis (nie chce odpalic)
1, 2, 3 by tunn in MOTORYZACJA - 41 Replies