Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL

Dyskusje na temat komputerów(hardware, software, internet..), telefonów, oraz innego sprzętu elektronicznego. Problemy z działaniem, opinie, porady itp

MalePostNapisane by VA » 4 Sep 2011, 17:59 Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL

Sporo czasu mi zajęło żeby się zdecydować w jakim układzie i na jakich lampach ma powstać mój nowy OTL. Chociaż chyba jeszcze więcej czasu zajmie budowa :lol:

Więc, wybór padł na układ WK-WA oraz lampy 6n2p-ev w pierwszym stopniu, oraz 6n6p w stopniu końcowym. Oczywiście układ będzie pracował w klasie A. Zależało mi również by układ pracował z pełną separacją kanałów, dlatego też zastosowałem w układzie lampy równolegle. Zaletą również równoległej lampy na końcówce będzie obniżenie impedancji wyjściowej.

Schemat:
Image

Zbudowałem układ testowy:
Image Image
Niezły bałagan. Jak można się było spodziewać jest sporo przydźwięków, ale gra znakomicie.

Układ będzie zasilany z dwóch, dość mocnych transformatorów, 120mA, czyli ok. dwukrotność zapotrzebowania. Tutaj nie można oszczędzać.
Image

Projektowanie płytki:
Image

oraz przygotowanie:
Image

I w końcu przewiertane płytki:
Image
Większe płytki to wzmacniacze, mniejsze to układy żarzenia. Duże otwory na płytkach wzmacniacza to dodatkowa wentylacja dla rezystorów mocy.

Jestem na etapie lutowania układów. Turety są umieszczone na 3mm płycie z włókna szklanego:
Image
Tutaj już z przylutowaną szyną masy.

W miarę postępów będę dodawał aktualizacje.
VA
Zaangażowany

Reputation point: 112
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by malaroksi » 5 Sep 2011, 08:03 Re: Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL

:shock:
MacGyver jakby Ci wsuwki brakło to mam kilka :lol:
malaroksi
Wtajemniczony

Reputation point: 170
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by VA » 5 Sep 2011, 13:41 Re: Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL

Dzięki, na pewno się do czegoś przydadzą :mrgreen:
VA
Zaangażowany

SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by rObErT.R. » 5 Jan 2012, 01:34 Re: Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL

jak postępy, bedą jakieś nowe foty??

<<..>>
rObErT.R.
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by plazermen » 5 Jan 2012, 08:42 Re: Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL

Ło powodzenia w projekcie. Daj dobre chłodzenie bo tego typu wzmacniacze ciągną poważne ilości prądu i grzeją nawet jak nie pracują. Ja niedługo zabieram się za remont wzmacniacza klasy A - starego dobrego angielskiego Musical Fidelity - piękny dźwięk toto ma, ale trzeba część gadżetów w środku podmienić, bo niedomaga.
plazermen
Wtajemniczony

Reputation point: 92
Poczciwy
0

MalePostNapisane by VA » 5 Jan 2012, 09:34 Re: Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL

Postępy jakieś są. Zmontowałem płytki i... czekają... czekają... :? Ciężko ostatnio było z czasem, ale teraz chyba będzie go trochę więcej. NO MORE SKY BOXES!!! :509: Zwolniłem się w końcu z ostatniej pracy, teraz już tylko na własny rachunek. Jak się tylko zmobilizuję to wstawię coś więcej.
plazermen wrote:Ja niedługo zabieram się za remont wzmacniacza klasy A - starego dobrego angielskiego Musical Fidelity - piękny dźwięk toto ma, ale trzeba część gadżetów w środku podmienić, bo niedomaga.

A konkretniej co to za model?
VA
Zaangażowany

SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by plazermen » 5 Jan 2012, 09:41 Re: Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL

A 1 - Coś jak ten piękniś tutaj:

http://www.mhennessy1.f9.co.uk/mf_a1/technical.htm
plazermen
Wtajemniczony

Reputation point: 92
Poczciwy
0

MalePostNapisane by VA » 5 Jan 2012, 10:01 Re: Nowy projekt DIY - słuchawkowy OTL

Super :mrgreen: Masz jakieś szersze pojęcie o elektronice, czy tylko amatorka?

Dodano: -- 17 lut 2012, o 10:53 --

Uruchomiłem :D
Jeszcze co prawda daleko do zakończenia, ale już da się posłuchać muzyki :)

Tak wyglądały płytki po zmontowaniu:
Image

Główna chassis z gniazdami:
Image

Płytki z okablowaniem:
Image

oraz zamontowane do obudowy:
Image

Obecnie wygląda to tak (opakowanie zastępcze :P ):
Image

Jeszcze jest małe buczenie z trafa, mam nadzieję, że dodatkowe kondensatory filtrujące poprawią mój błąd. Mam nadzieję że nie będę musiał na nowo projektować płytek, bo popełniłem pewien poważny błąd, czego nie byłem świadom w momencie projektowania :cry: Doświadczone oko zauważy bez problemu :) Cóż, człowiek uczy się na błędach.
VA
Zaangażowany

SzanowanySzanowany
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to KOMPUTERY I ELEKTRONIKA