Prawko cat C

Dyskusje na temat wszystkiego, co ma kółka. Samochody, motory, rowery; sprawy techniczne ;

MalePostNapisane by dworek » 22 Nov 2011, 18:46 Prawko cat C

Witam , mam pytanie odnosnie prawa jazdy , posiadam prawo jazdy wymienione z polskiego na angielskie i chcialbym zrobic kategorie C w polsce , zastanawia mnie to jak to rozwiazac , czy musze wymienic teraz na polskie zrobic C i wymienic koleiny raz na angielskie , jesli ktos to przerabial prosze o jakas odpowiedz , pozdrawiam

dworek
Początkujący

Reputation point: 9
Neutralny
0

MalePostNapisane by eric27 » 22 Nov 2011, 19:42 Re: Prawko cat C

Też kiedyś miałem podobny problem ale w wydziale komunikacji w PL powiedzieli mi,że muszę tylko przetłumaczyć przez tłumacza przysięgłego angielskie prawko na język polski i nie będzie problemu.Oczywiście jeśli zdasz w Polsce egzamin wydadzą ci ponownie polskie prawko i jeśli będziesz chciał mieć angielskie to ponownie będziesz musiał je wymienić w UK.

Powodzonka :D

eric27
Stały Bywalec

Reputation point: 18
Neutralny
0

MalePostNapisane by dworek » 22 Nov 2011, 21:13 Re: Prawko cat C

Dzieki bardzo , o to mi chodzilo , pozdrawiam i szerokosci

dworek
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by eric27 » 22 Nov 2011, 22:37 Re: Prawko cat C

Nie ma za co :D

Powodzonka.

eric27
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by bongorno » 23 Nov 2011, 00:44 Re: Prawko cat C

Jest z tym jeden problem . Na wniosku który składasz do Word na egzamin jest punkt w którym potwierdzasz ze przebywasz 185 dni na terenie danego kraju. Zastanów się kiedy wymieniałeś prawko na angielskie i czy już pół roku minęło, bo potem mogą być niezłe cyrki jak z powrotem prawko na angielskie będziesz wymieniać.

bongorno
Rozeznany

Reputation point: 30
Pokojowy
0

MalePostNapisane by eric27 » 23 Nov 2011, 13:21 Re: Prawko cat C

Faktycznie z polskimi urzędnikami nigdy nic nie wiadomo :evil: ,więc lepiej upewnij się wcześniej.Ja pytałem ponieważ oblałem egzamin na E do C w UK i chciałem robić kurs w Polsce ale,że wcześniej wymieniłem prawko na angielskie i musiało pozostać angielskie ze względu na moją pracę udałem się do wydziału komunikacji i podali mi powyższą informację.

Powodzonka i szerokości :grin:

eric27
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by bongorno » 24 Nov 2011, 00:57 Re: Prawko cat C

eric27 miałem podobne myśli ale spróbowałem jeszcze raz i poszło :)))))) Tak że spróbuj jeszcze raz ......

bongorno
Rozeznany

Pokojowy
0

MalePostNapisane by dworek » 24 Nov 2011, 01:31 Re: Prawko cat C

Hmmmm, to mnie troche zmartwiliscie bo juz urlop dostalem z pracy , bilet kuplem do pl i na kurs sie zapisalem i od 3 grudnia jazdy zaczynam a prawko na angielskie wymienilem 2 lata temu , i co teraz ??? moze sciemnie ze prawko mam angielskie ale wiekszosc czasu przebywam na terenie pl , hmmm sam juz nie wiem co myslec

dworek
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by eric27 » 24 Nov 2011, 12:55 Re: Prawko cat C

bongorno wrote:eric27 miałem podobne myśli ale spróbowałem jeszcze raz i poszło :)))))) Tak że spróbuj jeszcze raz ......

Ja także już mam "Class 1"od lutego zdałem w Birmingham po prostu podłamałem się po pierwszej porażce,zwłaszcza że oblałem przez głupi błąd i zastanawiałem się czy nie spróbować w Polsce ale oczywiście tam zajęło by to "wieki" czyli przynajmniej dwa wyjazdy do PL,więc spróbowałem jeszcze raz wykupiłem kilka dni w innej szkole jazdy w Birmingham i zdałem :D
Szkoda tylko,że ciągle męczę się na solówce i targam worki z praniem po hotelach bo na naczepę bez doświadczenia i przynajmniej dwuletniego doświadczenia jest bardzo ciężko chyba,że za śmieszną kasę i pięć dni w kabinie non stop.

Pozdrowionka :mrgreen:

Dodano: -- 24 lis 2011, o 13:03 --

dworek najlepiej zadzwoń do Word oraz Wydziału komunikacji i upewnij się ale myślę,że powinno być ok bo przypomniałem sobie,że mój kumpel też nie zdał tutaj na "class 1" dwa razy i próbował w Polsce i także miał przetłumaczone na polski angielskie prawko bo nie mógł wymienić ponieważ tutaj jeździł autobusem.

Powodzonka :D

eric27
Stały Bywalec

Neutralny
0

MalePostNapisane by bongorno » 24 Nov 2011, 13:20 Re: Prawko cat C

Jak 2 lata temu to się tym nie przejmuj ,gorzej by było jak by to było miesiąc temu :)))))) Do egzaminu możesz podejść na angielskim prawku , sprawdzone kumpel tydzień temu C zdawał w Zamościu . Najlepiej jak masz fundusze to zrób sobie E żeby mieć komplet . Pamiętaj ze jako nowy posiadacz kat C prawo jazdy musisz posiadać CPC aby podjąć pracę . CPC można zrobić w Polsce koszt około 1000zł i nazywa się to dla nowych kierowców Kwalifikacja Wstępna. Jeśli masz powyżej 21 lat to możesz zaliczyć tylko Kwalifikacje Wstępną Przyspieszoną. W Polsce nie ma takiej karty kierowcy jak w UK , tylko do prawo jazdy dołączony jest kod 95, a wynika to z tego ze w Polsce kierowcy zawodowi muszą robić badania co 5 lat .

bongorno
Rozeznany

Pokojowy
0

MalePostNapisane by moloqu » 25 Nov 2011, 00:46 Re: Prawko cat C

Szkoda tylko,że ciągle męczę się na solówce i targam worki z praniem po hotelach bo na naczepę bez doświadczenia i przynajmniej dwuletniego doświadczenia jest bardzo ciężko chyba,że za śmieszną kasę i pięć dni w kabinie non stop.

co masz na mysli za smieszna kase? £10/h to malo czy duzo wg Ciebie? no i nie przesadzajmy bo w kabinie stosunkowo malo kierowcow sypia. Birmingham i West Midlands jest praktycznie w centrum UK wiec jest bardzo duzo sortowni paczek jak i palet ktore przeciez woza ciezarowki. fakt ze robota w 50% na nocke ale przynajmniej jest gdzie zaczac. z ktorej dzielnicy Bham jestes?

pozdro

moloqu
Raczkujący

Reputation point: 1
Neutralny
0

MalePostNapisane by dworek » 25 Nov 2011, 00:49 Re: Prawko cat C

hej , to mnie troche pocieszylesz , gadalem dzis z gosciem co kurs u niego bede robil to powiedzial zebym o nic sie nie martwil ze nawet nie musze prawka tlumaczyc na polskie tylko ksero zrobia i iM to wystarczy , co do CPC to mam juz zrobione stopin 1,2,3 , Z pracy nas wysylaja coo jakis czas bo jestem kierowca autobusu , mam juz dosc jezdzenia z ludzmi ::stop:: i dlatego chce sie przekwalifikowac na ciezarowe , teraz chce zrobic C i zaraz po tym jak szybko sie da C+E , pozdrawiam szerokosci

=

dworek
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by eric27 » 25 Nov 2011, 14:21 Re: Prawko cat C

moloqu wrote:co masz na mysli za smieszna kase? £10/h to malo czy duzo wg Ciebie? no i nie przesadzajmy bo w kabinie stosunkowo malo kierowcow sypia. Birmingham i West Midlands jest praktycznie w centrum UK wiec jest bardzo duzo sortowni paczek jak i palet ktore przeciez woza ciezarowki. fakt ze robota w 50% na nocke ale przynajmniej jest gdzie zaczac. z ktorej dzielnicy Bham jestes?

pozdro

Codziennie przeglądam oferty jobcentre plus i job midlands,jeśli tylko nie piszą w ogłoszeniu "Must have at least 2 years expirierce as a Class 1 driver" to aplikuję.Składałem podania do Eddie Stobart,DHL,Christian Salvesen,RGF,Europacking,Paletline,Nightfraight i wielu innych.Odezwała się tylko jedna,nie chcę wymieniać nazwy,zaproponowali mi "śmieszne pienądze" ponieważ w tej chwili na solówce mam 55 funtów dniówkę na rękę czyli 8,50 brutto na godzinę a w tamtej firmie dawali 350 funtów tygodniowo netto ale wyjazd z bazy był w poniedziałek 4:30 rano, powrót ok 5-tej po południu w piątek, tak więc pięć dni w kabinie,kursy pomiędzy Bham-Manchester-Northampton i Londyn i tak wkółko.Poza tym auto tragedia,przejechałem się trochę po mieście jak miałem assesmenta i się preraziłem jak wiele kontrolek może się palić na desce rozdzielczej podczas jazdy.
Dycha na godzinę i codziennie w domku do narazie dla mnie tylko marzenie.

Pozdrowionka :D

eric27
Stały Bywalec

Neutralny
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to MOTORYZACJA