Paszport
Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy
12 posts
• Page 1 of 1
Siemanko.
Nie wiecie moze ile trwa wyrobienie paszportu w Polsce i czy trzeba stawic sie dwa razy osobiscie (przy skaldaniu i odbieraniu)? No i czy moge "latac na dowodzie"? Nie che leciec do Polski a pozniej mnie nie puszcza spowrotem :smile: Dajcie jakies info jak macie.
Nie wiecie moze ile trwa wyrobienie paszportu w Polsce i czy trzeba stawic sie dwa razy osobiscie (przy skaldaniu i odbieraniu)? No i czy moge "latac na dowodzie"? Nie che leciec do Polski a pozniej mnie nie puszcza spowrotem :smile: Dajcie jakies info jak macie.
-
- Wojna
- Raczkujący
- Reputation point: 0
0
Napisane by Dzidzia » 27 Oct 2007, 15:57 Re: Paszport
Zgodnie z obowiązującym stanem prawnym obywatel Rzeczypospolitej Polskiej może przekroczyć granicę państwową do państw UE na podstawie:
:arrow: dokumentu paszportowego -„dokument paszportowy uprawnia do przekraczania granicy i pobytu za granicą oraz poświadcza obywatelstwo polskie, a także tożsamość osoby w nim wskazanej w zakresie danych, jakie ten dokument zawiera”.
:arrow: dowodu osobistego -w brzmieniu: „Dowód osobisty jest dokumentem: uprawniającym obywateli polskich do przekraczania granic państw członkowskich Unii Europejskiej, państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego nienależących do Unii Europejskiej oraz państw niebędących stronami umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, których obywatele mogą korzystać ze swobody przepływu osób na podstawie umów zawartych przez te państwa ze Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, uznających ten dokument za wystarczający do przekraczania ich granicy ”.
ZŁOŻENIE DOKUMENTÓW O WYDANIE PASZPORTU ORAZ ODBIÓR PASZPORTU NASTĘPUJE OSOBIŚCIE, nie jest możliwe skorzystanie z pośrednictwa osób trzecich ani nadesłanie dokumentów pocztą.
Czas oczekiwania na paszport drukowany w Polsce wynosi około 8-12 tygodni, od momentu złożenia KOMPLETNYCH dokumentów.
Pozdrawiam
:arrow: dokumentu paszportowego -„dokument paszportowy uprawnia do przekraczania granicy i pobytu za granicą oraz poświadcza obywatelstwo polskie, a także tożsamość osoby w nim wskazanej w zakresie danych, jakie ten dokument zawiera”.
:arrow: dowodu osobistego -w brzmieniu: „Dowód osobisty jest dokumentem: uprawniającym obywateli polskich do przekraczania granic państw członkowskich Unii Europejskiej, państw Europejskiego Obszaru Gospodarczego nienależących do Unii Europejskiej oraz państw niebędących stronami umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, których obywatele mogą korzystać ze swobody przepływu osób na podstawie umów zawartych przez te państwa ze Wspólnotą Europejską i jej państwami członkowskimi, uznających ten dokument za wystarczający do przekraczania ich granicy ”.
ZŁOŻENIE DOKUMENTÓW O WYDANIE PASZPORTU ORAZ ODBIÓR PASZPORTU NASTĘPUJE OSOBIŚCIE, nie jest możliwe skorzystanie z pośrednictwa osób trzecich ani nadesłanie dokumentów pocztą.
Czas oczekiwania na paszport drukowany w Polsce wynosi około 8-12 tygodni, od momentu złożenia KOMPLETNYCH dokumentów.
Pozdrawiam
-
- Dzidzia
- Początkujący
0
Napisane by Wojna » 27 Oct 2007, 18:17 Re: Paszport
Wielkie dzieki. Czyli lece na dowodzie a pozniej za 3 miechy znowu do polski. Fajnie. Oni oczywiscie powiadamiaja listownie/telefonicznie, ze paszport jest do odebrania, tak?
-
- Wojna
- Raczkujący
0
Napisane by Dzidzia » 28 Oct 2007, 00:20 Re: Paszport
Tak zgadza sie, wystarczy ci dowod osobisty.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Dzidzia
- Początkujący
0
Napisane by mamulka-andziulka » 17 May 2011, 19:19 Re: Paszport
Mam nadzieje ze nikt tym razem nie skasuje mojej wiadomosci ani mnie nie zbanuje! Otoz mam pytanie czy potrzebny mi paszport dla 3 latki aby pojechac do Uk? Czy corka moze leciec samolotem na moim dowodzie osobistym?
-
- mamulka-andziulka
- Przyczajony
0
Napisane by ewela119 » 17 May 2011, 20:44 Re: Paszport
mamulka-andziulka wrote:Mam nadzieje ze nikt tym razem nie skasuje mojej wiadomosci ani mnie nie zbanuje! Otoz mam pytanie czy potrzebny mi paszport dla 3 latki aby pojechac do Uk? Czy corka moze leciec samolotem na moim dowodzie osobistym?
Na Twoim dowodzie?? Kiedys sie wpisywalo dzieci do dowodow i paszportow rodzicow ale te czasy dawno juz minely. Dziecko nawet jesli ma 1 miesiac zeby wyjechac za granice potrzebuje paszportu, ewentualnie do niektorych panstw wystarczy dowod osobisty ale dziecka, nie rodzica
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputation point: 109
0
Napisane by mamulka-andziulka » 19 May 2011, 06:47 Re: Paszport
Aha, no to jednak słyszałam bledne info znajomych ze polecielei bez paszportu. tylko na dowodzie rodzicow. No coz i kolejny problem wyjazdu.. bo maz za granica a paszport sama nie zrobie:(
-
- mamulka-andziulka
- Przyczajony
0
Napisane by ewela119 » 19 May 2011, 08:19 Re: Paszport
Mąż może zlozyc swoj podpis w konsulacie polskim w panstwie w ktorym przebywa i przeslac Ci podpisany przez niego wniosek z pieczatka konsula ze potwierdza oryginalnosc podpisu, a wtedy spokojnie idziesz do urzedu i wszystko zalatwiasz. Ewentualnie mozesz tez zlozyc wniosek o wydanie zgody na paszport do sądu i wtedy orzeczenie sądu ta zgode zastapi ale wyjdzie Ci to i drozej (oplata za zlozenie wniosku 40zl) i o wiele dluzej bo na sprawe mozesz czekac nawet kilka miesiecy, pozniej kolejne 3 tyg az wyrok sie uprawomocni i na koniec 30dni roboczych czekania na paszport
-
- ewela119
- Wtajemniczony
- Reputation point: 109
0
Napisane by bogini8 » 19 May 2011, 12:20 Re: Paszport
mamulka-andziulka wrote:Mam nadzieje ze nikt tym razem nie skasuje mojej wiadomosci ani mnie nie zbanuje! Otoz mam pytanie czy potrzebny mi paszport dla 3 latki aby pojechac do Uk? Czy corka moze leciec samolotem na moim dowodzie osobistym?
a gdzie wpiszesz dziecko do nowego dowodu?:Poczywiscie ze dziecko musi miec paszport albo swoj dowod, lepiej wyrob sobie dowod dla malej, teraz sa juz darmowe, a za paszport zaplacisz, chyba ze potrzeba i latac poza granicami UE to wyrob i paszport .:)
Dodano: -- 19 maja 2011, o 12:22 --
najlepsza opcja byloby chyba zeby po prostu maz przylecial do polski wtedy zlozycie wszytskie potrzebne papiery, odebrac dokumenty mozesz sama, bo przy odbiorze potrzebny jest tylko jeden rodzic:)mamulka-andziulka wrote:bo maz za granica a paszport sama nie zrobie:(
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputation point: 100
0
Napisane by mamulka-andziulka » 20 May 2011, 07:04 Re: Paszport
Tak. opcja z przyjazdem meza jest najprostsza tylko niestety musze uzbroic sie w cierpliwosc a jak wiadomo czasem jej brak, ale dzieki za odpowiedzi:)
-
- mamulka-andziulka
- Przyczajony
0
Napisane by AdamBoltryk » 20 May 2011, 14:42 Re: Paszport
Wszystko zależy od tego, co planujecie i w jakim czasie.
Jeśli chcesz jechać razem z mężem i dzieckiem, jak przyleci do Polski, to możecie się nie wyrobić w czasie. Jeśli chcecie dojechać do niego później, albo za drugim przyjazdem męża, to spokojnie Wam wystarczy czasu.
No i rozważcie koszty. Czy mąż będzie przyjeżdżał do Polski specjalnie do wyrobienia paszportu dziecku to taniej wyjdzie wyjazd do konsulatu i przesłanie dokumentu listem. Bo jeśli "przy okazji" urlopu, to nie ma sprawy.
Ja załatwiłem ten problem wizytą w konsulacie i przesłaniem upoważnienia żonie.
Pozdrawiam
Jeśli chcesz jechać razem z mężem i dzieckiem, jak przyleci do Polski, to możecie się nie wyrobić w czasie. Jeśli chcecie dojechać do niego później, albo za drugim przyjazdem męża, to spokojnie Wam wystarczy czasu.
No i rozważcie koszty. Czy mąż będzie przyjeżdżał do Polski specjalnie do wyrobienia paszportu dziecku to taniej wyjdzie wyjazd do konsulatu i przesłanie dokumentu listem. Bo jeśli "przy okazji" urlopu, to nie ma sprawy.
Ja załatwiłem ten problem wizytą w konsulacie i przesłaniem upoważnienia żonie.
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputation point: 183
0
Napisane by Dalijka » 20 May 2011, 17:40 Re: Paszport
To jak juz mowa o tych paszportach to i ja zapytam.moze ktos bedzie wiedzial jak to jest.Otoz mam paszport wazny do 2015 roku,ale zmienilam nazwisko i chce dlatego wymienic paszport.Chce to zrobic w Polsce i moje pytanie brzmi,czy jak bede wymieniac ten paszport to oni mi stary odrazu zabiora? Czy jak to wyglada?
-
- Dalijka
- Rozeznany
- Reputation point: 27
0
12 posts
• Page 1 of 1