chorobowe
Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy
12 posts
• Page 1 of 1
witam , wiecie moze jak wyglada zwolnienie chorobowe w uk , nigdy nie chorowalem w uk , mam zwolnienie poki co na tydzien ale zapowiada sie ze bedzie dluzej , dodam ze mam kontrakt w pracy , konkretnire chodzi mi o to czy chorobowe jest platne , dzieki pozdrawiam
-
- dworek
- Początkujący
- Reputation point: 9
0
Napisane by AdamBoltryk » 25 Feb 2011, 15:52 Re: chorobowe
Skoro masz kontrakt, to tam powinieneś mieć wszystko napisane.
Jest płatne, ale wysokość określa kontrakt. Również długość płatnego zwolnienia masz w kontrakcie.
Niestety, nikt z nas nie jest jasnowidzem i nie zna szczegółów owego.
Pozdrawiam
Jest płatne, ale wysokość określa kontrakt. Również długość płatnego zwolnienia masz w kontrakcie.
Niestety, nikt z nas nie jest jasnowidzem i nie zna szczegółów owego.
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
- Reputation point: 183
0
Napisane by dworek » 25 Feb 2011, 16:36 Re: chorobowe
hmmmm, no wlanie , mam kontrakt ale go nigdy nie dostalem do reki , jestem kierowca autobusu i jest to praca bezposrednio dla firmy nie przez jakas agencje , wiec trudnoo mi powiedziec jak to jest , dzieki i pozdrawiam
-
- dworek
- Początkujący
0
Napisane by Luiza » 25 Feb 2011, 16:39 Re: chorobowe
Pierwsze trzy dni chorobowego sa bezplatne.
Potem dostajesz standardowa stawke za ten rok 79.15 za tydzien, pod warunkiem ze twoje srednie zarobki przekraczaja 97F tygodniowo.
Mozesz dostawac chorobowe do 28 tygodni.
Jesli jestes chory kilka razy a pomiedzy chorobami nie ma odstepu dluzszego niz 8 tygodni to chorobowe ma ciaglosc i nie ma tego trzydniowego bezplatnego okresu przy kolejnych zwolnieniach.
Mozesz dostac wiecej jesli twoj pracodawca oferuje Company Sick Pay.
Nie trzeba byc jasnowidzem, bo SSP jest ustalone przez HMRC.
[ Dodano: |25 Lut 2011|, o 16:41 ]
Jak to nie dostales do reki?????
To z deka nielegalne jest.
Musisz miec kopie kontraktu, list oferujacy prace czy cokolwiek w tym stylu.
Potem dostajesz standardowa stawke za ten rok 79.15 za tydzien, pod warunkiem ze twoje srednie zarobki przekraczaja 97F tygodniowo.
Mozesz dostawac chorobowe do 28 tygodni.
Jesli jestes chory kilka razy a pomiedzy chorobami nie ma odstepu dluzszego niz 8 tygodni to chorobowe ma ciaglosc i nie ma tego trzydniowego bezplatnego okresu przy kolejnych zwolnieniach.
Mozesz dostac wiecej jesli twoj pracodawca oferuje Company Sick Pay.
Nie trzeba byc jasnowidzem, bo SSP jest ustalone przez HMRC.
[ Dodano: |25 Lut 2011|, o 16:41 ]
dworek wrote:hmmmm, no wlanie , mam kontrakt ale go nigdy nie dostalem do reki
Jak to nie dostales do reki?????
To z deka nielegalne jest.
Musisz miec kopie kontraktu, list oferujacy prace czy cokolwiek w tym stylu.
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Reputation point: 71
0
Napisane by AdamBoltryk » 26 Feb 2011, 02:31 Re: chorobowe
Luiza wrote:Nie trzeba byc jasnowidzem, bo SSP jest ustalone przez HMRC.
Jak widzę, jednak jesteś jasnowidzem, bo skoro sama zauważyłaś, to co ja podałem innymi słowami
Luiza wrote:Mozesz dostac wiecej jesli twoj pracodawca oferuje Company Sick Pay.
to znaczy, że wiesz, co on ma zapisane w kontrakcie. I oczywiście wiesz, że jego zarobki przekraczają 97F/tydzień.
Podobnie jest z tymi pierwszymi 3 dniami. Jak pracodawca chce to płaci. Jak nie - nie musi. Ja na przykład mam w kontrakcie zapisane płatne te pierwsze 3 dni.
Ja odesłałem kolegę do źródła, jakim jest kontrakt, który podpisał (czy go czytał, to już insza bajka). A że nie ma kontraktu - no cóż. IMVHO to nie nasza broszka.
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
0
Napisane by Luiza » 26 Feb 2011, 20:33 Re: chorobowe
AdamBoltryk wrote:to znaczy, że wiesz, co on ma zapisane w kontrakcie. I oczywiście wiesz, że jego zarobki przekraczają 97F/tydzień.
Podobnie jest z tymi pierwszymi 3 dniami. Jak pracodawca chce to płaci. Jak nie - nie musi.
To moze ja Ciebie odesle do lektury tutaj:
http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAnd ... G_10018786
Statutory Sic Pay to jest cos co przysluguje kazdemu jak psu buada.
Nie wiem ile kolega zarabie dlatego napisalam ze dostanie jesli jego tygodniwe zarobki przekraczaja 97f tygodniowo. jak poczytasz i sie doedukujesz to dowiesz sie ze ta kwota to Lower Earnings Limit za ten rok podatkowy, ktora jest warunkiem do otrzymania SSP.
Jesli zarobki te sa nizsze pracodawca musi wystawic druk SSP1 z ktorym nalezy udac sie do Job Centre i tam chorobowe zalatwic.
Jesli ty masz napisane ze masz te pierwsze 3 dni platne oznacza, ze twoj pracodawca oferuje Company Sick Pay, ktore rozni sie od Statutory Sick Pay , ktore przysluguje kazdemu. Obecnie niewiele firm oferuje Company Sick Pay ze wzgledu na obecna sytuacje ekonomiczna, wiec masz szczescie.
Nie ma takiej opcji ze jak przcodawca nie chce to nie placi.
Jesli nie masz pojecie o swiadczeniach chorobowych w tym kraju to mnie wciskaj czlowiekowi bzdur. Poczytaj najpierw.
-
- Luiza
- Wtajemniczony
0
Napisane by dworek » 27 Feb 2011, 14:57 Re: chorobowe
witam ponownie , juz sie okazalo ze bede na zwolnieniu ok 6 tyg i chodzi mi o to jak wyglada to chorobowe po pierwszym tyg , moj kolega byl na chorobowym 3 tyg za pierwszy tydz dostal ok 70 f a za kolejne juz po 220 f mu wplywalo , wiecie moze jak to jest , czy to kazdy tak dostaje ??? , dzieki wielkie za w wasze odpowiedzi , pozdrawiam serdecznie wszyskich forumowiczow
-
- dworek
- Początkujący
0
Napisane by AdamBoltryk » 27 Feb 2011, 15:29 Re: chorobowe
@dworek
Jeszcze raz napiszę - zajrzyj do kontraktu. Jak go nie dostałeś, poproś PISEMNIE o niego.
U mnie w pracy kolega był kilka tygodni na zwolnieniu (nadwyrężenie pleców) i wrócił tak szybko, jak tylko mógł, bo to co otrzymywał, ledwo wystarczało na wegetację. Także, wszytko zależy od pracodawcy. A te 220. No cóż. Kolega chyba ma cholerne szczęście :) I dobry kontrakt. Bo minimalna stawka jaką pracodawca musi płacić podała Luiza. Więcej może. Ale nikt go do tego nie zmusi.
@Luiza
Czy ja gdzieś napisałem, że
Napisałem tylko
Czyli jak krowie na rowie odnosi się to do tych pierwszych 3 dni niepłatnych. Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Edukacja do tego się nie przyda.
To co jest zapisane w SSP jak sama zauważyłaś to jest coś co się każdemu należy. Lower Earnings Limit jest _minimalną_ stawką jaką pracodawca _musi_ zapłacić. Ale jeśli pracodawca dba o pracowników i chce to _może_ płacić więcej, ale nie musi. A to będzie zaznaczone w kontrakcie, do którego odesłałem autora pytania.
Pozdrawiam
Jeszcze raz napiszę - zajrzyj do kontraktu. Jak go nie dostałeś, poproś PISEMNIE o niego.
U mnie w pracy kolega był kilka tygodni na zwolnieniu (nadwyrężenie pleców) i wrócił tak szybko, jak tylko mógł, bo to co otrzymywał, ledwo wystarczało na wegetację. Także, wszytko zależy od pracodawcy. A te 220. No cóż. Kolega chyba ma cholerne szczęście :) I dobry kontrakt. Bo minimalna stawka jaką pracodawca musi płacić podała Luiza. Więcej może. Ale nikt go do tego nie zmusi.
@Luiza
Czy ja gdzieś napisałem, że
Luiza wrote:(...)Nie ma takiej opcji ze jak przcodawca nie chce to nie placi.
(...)
Napisałem tylko
AdamBoltryk wrote:Podobnie jest z tymi pierwszymi 3 dniami. Jak pracodawca chce to płaci. Jak nie - nie musi.
Czyli jak krowie na rowie odnosi się to do tych pierwszych 3 dni niepłatnych. Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Edukacja do tego się nie przyda.
To co jest zapisane w SSP jak sama zauważyłaś to jest coś co się każdemu należy. Lower Earnings Limit jest _minimalną_ stawką jaką pracodawca _musi_ zapłacić. Ale jeśli pracodawca dba o pracowników i chce to _może_ płacić więcej, ale nie musi. A to będzie zaznaczone w kontrakcie, do którego odesłałem autora pytania.
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
0
Napisane by Luiza » 27 Feb 2011, 22:13 Re: chorobowe
AdamBoltryk wrote:Czyli jak krowie na rowie odnosi się to do tych pierwszych 3 dni niepłatnych. Kłania się czytanie ze zrozumieniem. Edukacja do tego się nie przyda.
No to caly czas o tym mowie/pisze. Od pierwszego posta. Ze dostanie SSP lub wiecej jesli jego pracodawca oferuje CSP.
A lower earnings limit to nie jest to co ma zapalcic pracodawca, a minimum ktore pracownik musi zarabiac zeby mu SSP od pracodawcy przyslugiwalo ;) .
-
- Luiza
- Wtajemniczony
0
Napisane by AdamBoltryk » 28 Feb 2011, 16:50 Re: chorobowe
Luiza wrote:(...)
No to caly czas o tym mowie/pisze. Od pierwszego posta. Ze dostanie SSP lub wiecej jesli jego pracodawca oferuje CSP.(...)
No toż ja też od początku to samo piszę :) I dlatego uparcie odsyłam kolegę do kontraktu. Tam powinien przecież mieć wszystko zapisane. A jak nie w kontrakcie to w dokumentach/załącznikach "około kontraktowych" - regulaminy w firmie itp.
Pozdrawiam
-
- AdamBoltryk
- Wtajemniczony
0
Napisane by magdunia22 » 1 Mar 2011, 10:33 Re: chorobowe
Hej
Ja bedac na chorobowym 6 tyg przez rwe kulszowa dostawalam 79f co tydzien.
Pozdrawiam
Ja bedac na chorobowym 6 tyg przez rwe kulszowa dostawalam 79f co tydzien.
Pozdrawiam
-
- magdunia22
- Rozeznany
- Reputation point: 0
0
Napisane by Luiza » 1 Mar 2011, 18:00 Re: chorobowe
[ Dodano: |1 Mar 2011|, o 18:00 ]
Nie wspomniales ani slowem o SSP o ktorym z kontraktu niewiele mozna sie dowiedziec, wiec nie widze zebys pisal to samo.
Nie wiedzialm ze podawanie zbyt dokladnych informacji to cos zlego. Tez powinnam kolege odeslac do kontraktu ktorego nie ma. Na pewno bylby zachwycony z pomocy jaka otrzymal.
AdamBoltryk wrote:No toż ja też od początku to samo piszę :) I dlatego uparcie odsyłam kolegę do kontraktu. Tam powinien przecież mieć wszystko zapisane. A jak nie w kontrakcie to w dokumentach/załącznikach "około kontraktowych" - regulaminy w firmie itp.
Nie wspomniales ani slowem o SSP o ktorym z kontraktu niewiele mozna sie dowiedziec, wiec nie widze zebys pisal to samo.
Nie wiedzialm ze podawanie zbyt dokladnych informacji to cos zlego. Tez powinnam kolege odeslac do kontraktu ktorego nie ma. Na pewno bylby zachwycony z pomocy jaka otrzymal.
-
- Luiza
- Wtajemniczony
0
12 posts
• Page 1 of 1
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-