Automatyczna skrzynia biegow
Napisane by holekpolska » 24 Oct 2010, 13:14 Automatyczna skrzynia biegow
Mam pytanko. Zna moze ktos miejsce gdzie moge zmienic olej w skrzynie biegow od Toyoty Avensis?? Bylem w salonie Toyoty ale Ci wolaja £180 z kolei Kwik-Fit od automatow trzyma sie z daleka.
Prosze o pomoc i ewentualne namiary.
Pozdrawiam
-
- holekpolska
- Początkujący
- Reputation point: 3
Napisane by xerdox » 24 Oct 2010, 13:23 Re: Automatyczna skrzynia biegow
-
- xerdox
- Rozeznany
- Reputation point: 5
Napisane by slawek123456 » 24 Oct 2010, 22:07 Re: Automatyczna skrzynia biegow
-
- slawek123456
- Początkujący
- Reputation point: 3
Napisane by n0rb » 28 Oct 2010, 13:01 Re: Automatyczna skrzynia biegow
-
- n0rb
- Rozeznany
- Reputation point: 19
Napisane by krzys12 » 2 Nov 2010, 20:46 Re: Automatyczna skrzynia biegow
-
- krzys12
- Raczkujący
- Reputation point: 0
Napisane by VA » 3 Nov 2010, 21:14 Re: Automatyczna skrzynia biegow
-
- VA
- Zaangażowany
- Reputation point: 112
Napisane by krzys12 » 5 Nov 2010, 23:11 Re: Automatyczna skrzynia biegow
-
- krzys12
- Raczkujący
Napisane by krisbrumm » 14 Nov 2010, 10:31 Re: Automatyczna skrzynia biegow
Pan pytał o adres warsztatu a nie o markę oleju.
Jako mechanik muszę przyznać, że nie do końca macie rację mówiąc np. Mobil czy inny Elf jest dobry.Nie ma różnicy w jakości, jeżeli chodzi o producentów! Widzę,że marketing firm petrochemicznych zrobił dobrą robotę.Gwarantuję, że wlejecie jakikolwiek olej np. systetyczny 5W40 (mowa o silnikowym-nie przekładniowym!), nie-firmowy-zamiast "markowego" oleju syntetycznego 5W40 np. mobil - i nie odczujecie żadnej różnicy!!! wasz silnik tym bardziej.Z olejami jest tak, że liczy się jego lepkość kinematyczna (np.5W40) i klasa (np. SG, SJ), a nie producent. Różnica między producentami jest żadna (jeżeli chodzi o jakość), gdyż aby producent mógł wogóle wyprodukować olej danej klasy, musi trzymać się standartów- inaczej nie może go wytwarzać!
Jako przykład przytoczę fakt, iż parę lat temu, znajomy mi warsztat, w Polsce, naliczał i deklarował klientom, że wymienili im olej urzywając oleju ELF, podczas, gdy defacto wlany był Lotos (też syntetyk tak jak i Elf), a dużo tańszy.I co myślicie? Czy kiedykolwiek coś się z silnikami klientów stało? czy kiedykolwiek klient miał jakies podejrzenia? Czy kiedykolwiek nawet klient mógł spostrzec różnicę i powątpiewywać że w silniku ma coś lipny olej? - NIE! i pewnie do dziś ten warsztat to robi.
Smieszą mnie takie opinie, że np. olej Mobil to dobry olej.To dobrze zareklamowany olej.
A jeśli tak, to w takim razie jaka jest różnica, między olejem Castrol i Mobil? czy ktoś sensownie wytłumaczy mi różnicę (chodzi mi o jakość, nie o cenę)?
Jeśli tak, to dlaczego do auta wyścigowego (wg homologacji grupy A) nie wlewaliśmy oleju Castrol, Elf, czy też innego Mobila, tylko olej firmy Blitz (czy ktoś słyszał o tym oleju i może mi powiedzieć czy jest dobry nie urzywając internetu?)- Auto nawet raz nie miało problemów o podłożu oleju w czasie wyścigów.A pozwalało to prowadzić utrzymanie auta wyścigowego na przyzwoitym poziomie finansowym.
I co?
-
- krisbrumm
- Stały Bywalec
- Reputation point: 75
Napisane by Guest » 14 Nov 2010, 21:46 Re: Automatyczna skrzynia biegow
[ Dodano: Nie Lis 14, 2010 21:50 ]
ps. jedna uwaga, polecane wyzej oleje nie nadaja sie do kazdego rodzaju silnika/skrzyni biegow, olej trzeba odpowiednio dobrac i tam gdzie auto pieknie dziala na jednym to inne na tym samym moze ledwo jezdzic. prawda, nic sie nie stanie jesli wlejemy inny olej, ale jak dlugo? jak znajde to mam w swoich zbiorach fotki dwoch identycznych silnikow z podobnym przebiegiem ale zalewanych roznymi olejami o tej samej specyfikacji, jeden silnik w srodku byl jak nowy a drugi zaklejony gdzie sie tylko dalo. moje auto ma na dzien dzisiejszy prawie 450tys km przebiegu i silnik nigdy nie mial remontu ani na takowy nic w najblizszym czasie nie wskazuje, czy twoje silniki po olejach no name wytrzymaja tyle samo?
-
- Guest
Napisane by krisbrumm » 15 Nov 2010, 06:23 Re: Automatyczna skrzynia biegow
Draco wrote:ps. jedna uwaga, polecane wyzej oleje nie nadaja sie do kazdego rodzaju silnika/skrzyni biegow, olej trzeba odpowiednio dobrac i tam gdzie auto pieknie dziala na jednym to inne na tym samym moze ledwo jezdzic. prawda, nic sie nie stanie jesli wlejemy inny olej, ale jak dlugo?
No to właśnie ot tym pisałem, ale widocznie przedmówca coś nieuwaźnie czytał.Chodzi mi o klasę i lepkość oleju, a nie Markę. Ponadto nie rozumiem jak auto na złym oleiu może ledwo jezdzic??? Jak to drogi Draco poznasz?
-
- krisbrumm
- Stały Bywalec
Napisane by Guest » 15 Nov 2010, 13:22 Re: Automatyczna skrzynia biegow
krisbrumm wrote:Ponadto nie rozumiem jak auto na złym oleiu może ledwo jezdzic??? Jak to drogi Draco poznasz?
po pracy silnika, jego glosnosci a w skrajnych przypadkach przymuleniu przy gwaltownym ruszaniu, ale przy tym ostatnim to juz silnik w niedlugim czasie nadaje sie do remontu.
-
- Guest
Napisane by krisbrumm » 15 Nov 2010, 19:03 Re: Automatyczna skrzynia biegow
Natomiast jeżeli auto nie przyśpiesza dynamicznie, jak powinno, olej złej marki byłby ostatnią przyczyną, która może wspomniany symptom powodować.
Prawdą natomiast jest, że w miarę zużycia silnika powinno się używać oleju o większej lepkości kinematycznej, aby utrzymac stałe ciśnienie filmu olejowego w podzespołach, o zwiększonych wskutek zużycia luzach.To jednak przypadek skrajny, i chyba nikt nie chce kupować auta, w którym po wlaniu oleju 5W40, lampka ciśnienia oleju gaśnie długo po odpaleniu silnika.
Ponadto napisałeś:
"mam auto z silnikiem 3,8l V6 po zalaniu kilku roznych olejow (silonikowych) slychac i czuc wyrazna roznice w pracy auta? zawsze byly zalewane olejami 10W/30 a od dwoch lat przeszedlem na 5W/30"
odczuwasz różnicę przy 5W30, gdyż przy rzadszym oleju pompa oleju 'łatwiej" go tłoczy czyli do tłoczenia oleju nie "pobiera" tyle mocy z wału, a więc nie powoduje tylu strat mocy.Ponadto rzadszy olej nie ma tendencji do "zlepiania" współpracujących podzespołów (kohezja się to nazywa fachowo), więc przesuwają sie łatwiej.Ma też to i swoje wady, ale niechce sie rozpisywać.
Pragnę nadmienić, iż genezą moich postów było zwrócenie uwagi na klasę i lepkość oleju, w obliczu postów o prodcentach olejów.Ty, Draco bardzo płynnie i subtelnie przeszedłeś z tematu marki oleju, na problematykę jego lepkości, przytaczając swoje autko jako przykład.
Niestety muszę Cię zmartwić, ale nie czuję się niestety zawiedziony czy zmartwiony po tym, jak przeczytałem co napisałeś:
"twoja wypowiedz mnie poprostu rozbawila, czlowieka z taka wiedza bym nie dopuscil nawet do ogladania aut wyscigowych, nie mowiac o ich serwisie."
No cóż, nie chciałbym się przechwalać (oj, daleki jestem od tego...), dla kogo pracowałem i gdzie obecnie pracuję, ale podniose tylko, iż moi pracodawcy , z uwagi na swój autorytet, raczej nie mogli się mylić. Natomiast firmę, dla której obecnie pracuję jako mechanik (autoryzowany dealer), zawsze będziesz omijał z daleka racząc się domowej roboty naprawami, bo po prostu Cie na to nie stać.
Z wyrazami szacunku, krisbrumm
-
- krisbrumm
- Stały Bywalec
Napisane by krzys12 » 22 Nov 2010, 21:37 Re: Automatyczna skrzynia biegow
i silnik pracowal duzo ciszej na niskich jak i na wysokich obrotach
-
- krzys12
- Raczkujący
Napisane by Guest » 23 Nov 2010, 07:42 Re: Automatyczna skrzynia biegow
krzys12 wrote: i wlasnie po zalaniu M O B I L 1
wiesz ile rodzajow jest samego mobil1??? czy idziesz tylko do sklepu i bierzesz pierwszy z brzegu, ktory ma ten napis?
-
- Guest
Napisane by krzys12 » 23 Nov 2010, 18:01 Re: Automatyczna skrzynia biegow
[ Dodano: |23 Lis 2010|, o 18:12 ]
krisbrumm co do ciebie to bez porownania Mobil wygrywa przy Castrolu co jest przereklamowane hmm w megane 1.6 tu w uk mialem castrol totalny dziad dolewac musialem co jakis czas glosny dzwiek silnika bo ponoc mowili ze jest najlepszy wiec sprawdzilem i podziekowalem , kolega zalewal tez castrol caly czas do vx,opel calibra i tez mu popieral silnik olej polecilem mu wymiane na mobila i jakos do dzisiaj jest zadowolony
Wiec z moje doswiadczenia polecam Mobill
[ Dodano: |23 Lis 2010|, o 18:40 ]
a czy wiecie wielcy mi znawcy ze jest cos takiego w kazdej skrzyni automatycznej jak Filtr Oleju przy ktorym nie wystarczy wymiana tylko samego oleju ;)
http://www.nokaut.pl/skrzynie-biegow/fi ... trans.html
tylko nie do kazdego modelu Marki mozna kupic jezeli on jest z nowszych
np do vauxsall signum dostaniesz ten filtr tylko w salonie jak i olej odpowiedni ;) w salonie koszt 400f. i po wymianie bylo wszystko oki ;)
ja np dostalem w pl filtr skrzyni biegow wymilem go sam zalalem olejem Do Skrzyni Biegów wedlug ksiazki i przy ruszaniu jak i na sakretach go szarpalo ;) mechanik twierdzil ze wlalem do za duzo wiesz sciagalem go wezykiem i szczykawka ale bylo gorzej wiec na przekruj tego uwaga dalalem go wiecej nisz pisalo i instrukcji z neta i jak twierdzil mechanik w polszy i wniosek prosty masz glowe na karku zrob to sam ;)
-
- krzys12
- Raczkujący
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
Numer seryjny skrzyni biegów
by soa in MOTORYZACJA - 6 Replies