cb radio
Dyskusje na temat wszystkiego, co ma kółka. Samochody, motory, rowery; sprawy techniczne ;
9 posts
• Page 1 of 1
sa jacys cb radiowcy w tym kraju najlepiej kierowcy jezdzacy po wyspie i nie tylko wiem ze na radiu jest nas sporo ale chodzi np o chandel lub pomoc potrzebowalbym dostroic antene a nie mam tego sterownika czy jak mu tam albo morze ma ktos do sprzedania antene odezwijcie sie !!!
-
- KRUSZKA
- Raczkujący
- Reputation point: -12
0
Napisane by komo » 1 Aug 2010, 15:25 Re: cb radio
Czesc
Tez potrzebuje dostroic antene, bo jak ostatnio uzywalem cb to tak jak by mi zasieg sie zmniejszyl.
Tez potrzebuje dostroic antene, bo jak ostatnio uzywalem cb to tak jak by mi zasieg sie zmniejszyl.
-
- komo
- Przyczajony
- Reputation point: 1
0
Napisane by samotny » 1 Aug 2010, 19:25 Re: cb radio
Możecie spróbować tu http://www.cylex-uk.co.uk/company/cb-de ... 38969.html lub http://www.cylex-uk.co.uk/company/cb-ga ... 86569.html
Adresy znalezione na google ( to taka fajna wyszukiwarka ) więc nie wiem co tam mają ale są telefony to dowiedzieć się latwo.
[ Dodano: Nie Sie 01, 2010 20:54 ]
http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=99533 A w tym sklepie kupicie reflektometr do ustawienia anteny
Adresy znalezione na google ( to taka fajna wyszukiwarka ) więc nie wiem co tam mają ale są telefony to dowiedzieć się latwo.
[ Dodano: Nie Sie 01, 2010 20:54 ]
http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=99533 A w tym sklepie kupicie reflektometr do ustawienia anteny
-
- samotny
- Rozeznany
- Reputation point: 29
0
Napisane by KA i PE » 1 Aug 2010, 21:04 Re: cb radio
ja nie stroje bo to nie ma sensu. w tym kraju drzewa sa przycinane przy pomocy ciezarowek, wiec antena ciagle uderza o galezie. nawet najlepiej zestrojona za kilka dni bedzie sponiewierana. moja wyglada jak znak zapytania :-) mnie wystarcza azasieg 3 - 5 km, wiecej i tak jest zbedne czysto praktycznie.
pozdr
pe
pozdr
pe
-
- KA i PE
0
Napisane by KRUSZKA » 2 Aug 2010, 15:54 Re: cb radio
dzieki, moze jeszcze szybka instrukcja do tego urzadzenia ? a antene mam kruciutka krutsza niz naczepa tak ze o galezie sie nie martwie
-
- KRUSZKA
- Raczkujący
0
Napisane by KA i PE » 2 Aug 2010, 16:07 Re: cb radio
to nie chodzi o galezie nad droga, tylko te wystajace nad droge z boku. kiedy mijasz inne auta czesto szorujesz kabina po galeziach i wtedy antena dostaje za swoje.
swoja droga czym jezdzisz?
pe
swoja droga czym jezdzisz?
pe
-
- KA i PE
0
Napisane by KRUSZKA » 4 Aug 2010, 21:06 Re: cb radio
ja mam antene na prawym lusterku wiec nie kumam kwestji galezi ale malo wazne. Volvo
-
- KRUSZKA
- Raczkujący
0
Napisane by KA i PE » 5 Aug 2010, 09:38 Re: cb radio
ja mam w scanii na lewej scianie globa wiec galezie i mosty stanowia problem. swoja droga na lusterku roznie bywa z masa. antene masz z polski czy byla juz na aucie?
-
- KA i PE
0
Napisane by samotny » 5 Aug 2010, 13:09 Re: cb radio
KRUSZKA wrote:dzieki, moze jeszcze szybka instrukcja do tego urzadzenia ? a antene mam kruciutka krutsza niz naczepa tak ze o galezie sie nie martwie
POMIAR WSPÓŁCZYNNIKA SWR
przełącznik ustaw w pozycji FWD.
W radiu włącz nadawanie i za pomocą pokrętła CAL ustaw wskazówkę tak, by wskazywała pozycję SET
(na końcu skali SWR).
4. Cały czas nadając, ustaw przełącznik panela kontrolnego w pozycję REF i odczytaj wartość niedopasowania, czyli współczynnik SWR.
5. Przy poprawnie zestrojonej antenie współczynnik SWR powinien mieć najniższą wartość (co najwyżej 1,5)
na kanale 20 CB. W miarę oddalania się od kanału 20 SWR powinien osiągać wartości maksymalne na
kanałach 1 i 40.
Należy pamiętać, że po zmianie kanału należy zawsze przeprowadzić kalibrację, czyli powtórzyć kroki
opisane wyżej
Jeśli w wyniku pomiarów okaże się, iż SWR jest najmniejszy na kanale 1 i rośnie w miarę zbliżania się do
kanału 40, oznacza to, że promiennik anteny jest za długi i należy go skrócić (w zależności od typu anteny
poprzez wsunięcie anteny lub przemieszczenie pierścieni regulacyjnych).Po nieznacznym skróceniu
promiennika należy ponownie zmierzyć SWR, czyli powtórzyć kroki opisane w punktach 2 do 4, aż
osiągniemy sytuację, w której SWR jest najmniejszy na kanale 20 i rośnie w miarę zbliżania się do kanałów
1 lub 40.
Jeśli w wyniku pomiarów okaże się, iż SWR jest najmniejszy na kanale 40 i rośnie w miarę zbliżania się do
kanału 1, oznacza to, że promiennik anteny jest za krótki i należy go nieco wydłużyć (w zależności od typu
anteny poprzez wysunięcie anteny lub przemieszczenie pierścieni regulacyjnych). Po nieznacznym
wydłużeniu promiennika należy ponownie zmierzyć SWR, czyli powtórzyć kroki podane w punktach od 2
do 4, aż osiągniemy sytuację, w której SWR jest najmniejszy na kanale 20 i rośnie w miarę zbliżania się do
kanałów 1 lub 40.
To tak szybko pisząc
-
- samotny
- Rozeznany
- Reputation point: 29
0
9 posts
• Page 1 of 1
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
Atmega lub Soft Defin Radio na USB dongle
by Adrian777 in KOMPUTERY I ELEKTRONIKA - 0 Replies
9589 Views -
by Adrian777
on 3 Nov 2015, 18:28
-
Atmega lub Soft Defin Radio na USB dongle
-
-
Gdzie mozna odblokowac radio
by scroll24 in MOTORYZACJA - 3 Replies
8551 Views -
by xerdox
on 13 Aug 2011, 22:41
-
Gdzie mozna odblokowac radio
-
-
Ford Ka - radio - przestalo grac
by Luiza in MOTORYZACJA - 5 Replies
13013 Views -
by michal8
on 1 Feb 2014, 18:31
-
Ford Ka - radio - przestalo grac
-
-
radio w pracy, a jesli tak to jakie?
by vanwaestel in SZUKAM INFORMACJI - 5 Replies
12861 Views -
by MAXIMO
on 18 Apr 2008, 21:35
-
radio w pracy, a jesli tak to jakie?
-
-
SLUCHANIE rmf fm RADIO zet W SAMOCHODZIE ?
by qwer112233 in MOTORYZACJA - 9 Replies
20776 Views -
by mahol
on 27 Apr 2010, 19:06
-
SLUCHANIE rmf fm RADIO zet W SAMOCHODZIE ?