cb radio

Dyskusje na temat wszystkiego, co ma kółka. Samochody, motory, rowery; sprawy techniczne ;

FemalePostNapisane by KRUSZKA » 1 Aug 2010, 09:15 cb radio

sa jacys cb radiowcy w tym kraju najlepiej kierowcy jezdzacy po wyspie i nie tylko wiem ze na radiu jest nas sporo ale chodzi np o chandel lub pomoc potrzebowalbym dostroic antene a nie mam tego sterownika czy jak mu tam albo morze ma ktos do sprzedania antene odezwijcie sie !!!

KRUSZKA
Raczkujący

Reputation point: -12
Wyśmiewca
0

MalePostNapisane by komo » 1 Aug 2010, 15:25 Re: cb radio

Czesc
Tez potrzebuje dostroic antene, bo jak ostatnio uzywalem cb to tak jak by mi zasieg sie zmniejszyl.

komo
Przyczajony

Reputation point: 1
Neutralny
0

MalePostNapisane by samotny » 1 Aug 2010, 19:25 Re: cb radio

Możecie spróbować tu http://www.cylex-uk.co.uk/company/cb-de ... 38969.html lub http://www.cylex-uk.co.uk/company/cb-ga ... 86569.html

Adresy znalezione na google ( to taka fajna wyszukiwarka ) więc nie wiem co tam mają ale są telefony to dowiedzieć się latwo.

[ Dodano: Nie Sie 01, 2010 20:54 ]
http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=99533 A w tym sklepie kupicie reflektometr do ustawienia anteny

samotny
Rozeznany

Reputation point: 29
Pokojowy
0

PostNapisane by KA i PE » 1 Aug 2010, 21:04 Re: cb radio

ja nie stroje bo to nie ma sensu. w tym kraju drzewa sa przycinane przy pomocy ciezarowek, wiec antena ciagle uderza o galezie. nawet najlepiej zestrojona za kilka dni bedzie sponiewierana. moja wyglada jak znak zapytania :-) mnie wystarcza azasieg 3 - 5 km, wiecej i tak jest zbedne czysto praktycznie.

pozdr

pe

KA i PE

0

FemalePostNapisane by KRUSZKA » 2 Aug 2010, 15:54 Re: cb radio

dzieki, moze jeszcze szybka instrukcja do tego urzadzenia ? a antene mam kruciutka krutsza niz naczepa tak ze o galezie sie nie martwie

KRUSZKA
Raczkujący

Wyśmiewca
0

PostNapisane by KA i PE » 2 Aug 2010, 16:07 Re: cb radio

to nie chodzi o galezie nad droga, tylko te wystajace nad droge z boku. kiedy mijasz inne auta czesto szorujesz kabina po galeziach i wtedy antena dostaje za swoje.

swoja droga czym jezdzisz?

pe

KA i PE

0

FemalePostNapisane by KRUSZKA » 4 Aug 2010, 21:06 Re: cb radio

ja mam antene na prawym lusterku wiec nie kumam kwestji galezi ale malo wazne. Volvo

KRUSZKA
Raczkujący

Wyśmiewca
0

PostNapisane by KA i PE » 5 Aug 2010, 09:38 Re: cb radio

ja mam w scanii na lewej scianie globa wiec galezie i mosty stanowia problem. swoja droga na lusterku roznie bywa z masa. antene masz z polski czy byla juz na aucie?

KA i PE

0

MalePostNapisane by samotny » 5 Aug 2010, 13:09 Re: cb radio

KRUSZKA wrote:dzieki, moze jeszcze szybka instrukcja do tego urzadzenia ? a antene mam kruciutka krutsza niz naczepa tak ze o galezie sie nie martwie

POMIAR WSPÓŁCZYNNIKA SWR

przełącznik ustaw w pozycji FWD.
W radiu włącz nadawanie i za pomocą pokrętła CAL ustaw wskazówkę tak, by wskazywała pozycję SET
(na końcu skali SWR).
4. Cały czas nadając, ustaw przełącznik panela kontrolnego w pozycję REF i odczytaj wartość niedopasowania, czyli współczynnik SWR.
5. Przy poprawnie zestrojonej antenie współczynnik SWR powinien mieć najniższą wartość (co najwyżej 1,5)
na kanale 20 CB. W miarę oddalania się od kanału 20 SWR powinien osiągać wartości maksymalne na
kanałach 1 i 40.
Należy pamiętać, że po zmianie kanału należy zawsze przeprowadzić kalibrację, czyli powtórzyć kroki
opisane wyżej
Jeśli w wyniku pomiarów okaże się, iż SWR jest najmniejszy na kanale 1 i rośnie w miarę zbliżania się do
kanału 40, oznacza to, że promiennik anteny jest za długi i należy go skrócić (w zależności od typu anteny
poprzez wsunięcie anteny lub przemieszczenie pierścieni regulacyjnych).Po nieznacznym skróceniu
promiennika należy ponownie zmierzyć SWR, czyli powtórzyć kroki opisane w punktach 2 do 4, aż
osiągniemy sytuację, w której SWR jest najmniejszy na kanale 20 i rośnie w miarę zbliżania się do kanałów
1 lub 40.
Jeśli w wyniku pomiarów okaże się, iż SWR jest najmniejszy na kanale 40 i rośnie w miarę zbliżania się do
kanału 1, oznacza to, że promiennik anteny jest za krótki i należy go nieco wydłużyć (w zależności od typu
anteny poprzez wysunięcie anteny lub przemieszczenie pierścieni regulacyjnych). Po nieznacznym
wydłużeniu promiennika należy ponownie zmierzyć SWR, czyli powtórzyć kroki podane w punktach od 2
do 4, aż osiągniemy sytuację, w której SWR jest najmniejszy na kanale 20 i rośnie w miarę zbliżania się do
kanałów 1 lub 40.

To tak szybko pisząc

samotny
Rozeznany

Reputation point: 29
Pokojowy
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to MOTORYZACJA