Witam Wszystkich
Przedstaw się innym użytkownikom naszego forum i napisz jak do nas trafiłaś/eś.
Jestem w Birmingham od kilku tygodni mieszkam w Perry Barr. Przyjechalam do sowjego chlopaka najprawdopodobiej zostaniemy juz tutaj na stale. Nie ukrywam ze nie znam za bardzo angielskiego (ucze sie go sama w domu) i chce isc od wrzesnia na jakis kurs jezykowy. Czy ktos z was forumowiczow jest w stanie polecic ciekwa szkole?? Szukam rowniez znajomych z ktorymi mozna sie spotkac przy kawie czy wyjsc na spacer lub male zakupy :). Aha mam na imie Marlena i ma 26 lat.
P.S. nie stosuje polskich liter poniewaz moj laptop nie posiada funkcji polskich liter.
-

-
Madlen84
- Początkujący
-
-
- Reputation point: 0
Witam Cie serdecznie Marlenko :-D
Ponoc moja mama wybierajac moje imie zastanawiala sie wlasnie nad takim jak Twoje :-D
To powodzenia zycze i wielu nowych znajomosci :-)
A co do nie stosowania polskich znakow to sie nie przejmuj, bo nie tylko Ty masz taki problem/nie-problem ;)
Pozdrawiam
-

-
Kitty
- Zadomowiony
-
-
- Reputation point: 19
:) Tę funkcję polskich liter da się ustawić raczej, ale to wyższy stopień wtajemniczenia i dlatego musicie zrobić coś niestandardowego, żeby Wam AdamBoltryk pomógł.
Kursy językowe z definicji dają nic więcej jak nabicie kabzy szkolnictwu. Polecam poszukać niepolskich znajomych. ;)
-

-
jed
- Stały Bywalec
-
-
- Reputation point: 1
tez jestem tego zdania jesli chcesz sie nauczyc angielskiego-nie przebywaj wsrod Polakow. Wiem to z doswiadczenia :) przyjechalam tu ze slaba znajomoscia jezyka a po kilku miesiacach pracy z samymi Angolami.....ogromna roznica i jestem bardzo zadowolona. Wracajac do tematu...nie wiem jaki kurs polecic czy szkole ale ja bym sie zastanawiala nad kupnem Rosetta Stone. Kosztuje troche ale moze warto zainwestowac...? Znajomych Polakow prawie zadnych nie mam, ale jakos nie jest mi bardzo przykro z tego powodu :)
-

-
dagus
- Rozeznany
-
-
- Reputation point: 2
Witaj w B'ham
jeśli chodzi o naukę języka oczywiście racją jest, iż sprzyjającym środowiskiem będą dla Ciebie znajomi anglojęzyczni. Uważam jednak, iż w początkowym stadium nauki pomoc Polaka jest równie niezbędna. Co do kursów językowych polecam South Birmingham College, który sam ukończyłem. Wybierz np. ESOL gdzie wykładowcy dopasują Twoje umiejętności do adekwatnego poziomu i pogłębiaj wiedzę :mrgreen: .
pzdr
-

-
lemon
- Raczkujący
-
-
- Reputation point: 10
Ja wlasnie obracam sie wsrod Polakow wiec nie mam mozliwosci poglebienia znajomosci jezyka przez obcowanie z Angolami :) Problem jest rowniez w tym ze ja nigdy sie nie uczylam angielskiego, umiem tylko to co sama sie nauczylam w domu. A jesli chodzi o szkole to biore wlasnie pod uwage city college Birmingham. Musze sie tam wybrac i dowiedziec jakie warunki trzeba spelnic by moc sie zapisac na kurs. Dziekuje wszystki za odp. Pozdrawiam
-

-
Madlen84
- Początkujący
-
-
Ja ten caly esol zrobilem od razu jak przyjechalem. Nic mi to nie dalo, a co wazniejsze - nikogo ten papier nie interesuje. Wiele osob chwali sie, ze przyjechalo tu bez jakiejkolwiek znajomosci jezyka a po roku smigaja az milo, jak twierdza - to dlatego ze w jednym miejscu pracy uzywa sie bardzo waskiego slownika zwykle. No, chyba ze spotka sie jakiegos wesolego wozkowego np, wtedy to inna para kaloszy. :)
-

-
jed
- Stały Bywalec
-
-
a ile kosztuje ten esol? Na czym ten kurs wogole polega?
-

-
dagus
- Rozeznany
-
-
O ile pamietam stopni jest 10, ale od 0 do 2 jest to darmowe i to ostatnie ulatwia Ci dostanie sie na studia tutaj. Mnie zaszeregowali na najwyzszy, ale oczywiscie nie uczylem sie, bywalem sporadycznie, a jak juz to gadalem 3po3. Duza satysfakcje daje mi przeczytanie ksiazki po angielsku, mimo ze ksiazek nie lubie (to zlo jest czystej masci). Okazuje sie, ze nie sa takie trudne jesli wybierze sie interesujacy nas temat, bo np TheSun zupelnie nie rozumiem. :)
-

-
jed
- Stały Bywalec
-
-
Jeśli chodzi o ceny ESOL są one zróżnicowane w zależności od wybranego College'u (zwykle 50-150 poundów semestr i przedstawionych przez Ciebie zarobków -stnieje możliwość dopłat dla zarabiających mniej (wówczas cena wyniesie 30-60 poundów za semestr). Czy warto? Moim zdaniem tak. Ja choć na polskich studiach klasyfikowany byłem jako upper intermediate tutaj zrozumiałem poważne rozbieżności w nauczaniu. College pozwolił na uporządkowanie wiedzy. W S.B.C nie było możliwości rozpoczęcia nauki od poziomu wyższego niż level1 (przeskoczyć mogłem jedynie levele entry1,2,3). Jeśli posiadamy brytyjskie uprawnienia First Aid warto się tym pochwalić w kampusie, gdyż zgłaszając się na dyżurnego ratownika zwolnieni jesteśmy z opłat (tak było w moim przypadku gdzie w semestrze płaciłem jedynie 20 poundów za wyrobienie plastikowej legitymacji). Certyfikaty ukończenia każdego levelu otrzymujemy listownie z Londynu (City&Guilds).
pzdr
-

-
lemon
- Raczkujący
-
-
- Reputation point: 10
ja polecam METROOLITAN college miesci sie on w centrum miasta zaraz kolo aston uni ,jesli mieszkasz na perry barr dojedziesz pod sam college 51, 52, 33,34,itd. masz 5 poziomow na rozmowie sami zdecyduja na jaki poziom sie zalapiesz...
jesli chcesz studiowac full-time wiem ze w tym roku kosztwalo to 330, part-time 230 (6h /tyg) i weekendy 130 (3h/tyg) jesli studiujesz full time jestes zwolnniona z placenia counsil tax'u :) mozesz sie starac tez o tak zwany EMA albo ALG czyli w zaleznosci od zarobkow bedzie ci wyplacane 30,20 albo 10 funtow tygodniowo ,chetnie pomoge wypelnic aplikacje sama skonczylam level 2 ESOL a teraz koncze protetyke na tym samym collegu
-

-
sandra
- Początkujący
-
-
-
Casly czas zastanawiam sie jaka szkole wybrac wezme sroga Sandro twoja opinie pod uwage bo jak mowisz dojazd mam super :) jak sie zdecyduje i bede miala problemy z wypelnieniem aplikacji to sie zglosze :) Bardzo dziekuje za pomoc pozdrawiam
-

-
Madlen84
- Początkujący
-
-
Return to PRZEDSTAW SIĘ