Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Napisane by olivka » 28 Feb 2010, 08:04 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
kindzulinaa wrote:Olivka,wlasnie dawno Cie tu nie bylo,co tam slychac ??
:-)
wiesz co chcialabym zagladac tu czesciej ale tu tak zadko sie milo gada
z kazdego tematu zaraz musi sie wywiazac sprzeczka tak jakby kazdy myslal ze jego zdanie jest ostateczne wrrr a mi sie niechce dyskutowac np z kims kto niema dzieci o tym czy jedzenie ze sloikow szkodzi czy nie....
wracajac do tematu - piszesz o zyczliwych ludziach hihi z nimi juz nic nie zrobisz, musisz sie uzbroic w cierpliwosc ....
moze tez spisz jak napisal ktos wyzej wyrazy jakie mowi twoj synek.zorientujesz sie ile tych wyrazow jest...
a niemacie wrazenia ze teraz jest jakos wiecej dzieci pozniej mowiacych itp
niby wiecej bodzcow do uczenia mowy niz kiedys a co ktoras mame poznam to dziecko pozniej mowi...
zreszta moj skarb ogolnie sie ociaga ze wszystkim, wyrosl wielki facio a i pozniej siedzial. chodzil, mowil....
najwazniejsze ze wogole "dobil" do reszty dzieci
pozno ale wkoncu hihi
pozdrawiam
-
- olivka
- Zadomowiony
- Reputation point: 6
Napisane by Kitty » 28 Feb 2010, 08:40 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
olivka wrote:
a niemacie wrazenia ze teraz jest jakos wiecej dzieci pozniej mowiacych itp
niby wiecej bodzcow do uczenia mowy niz kiedys a co ktoras mame poznam to dziecko pozniej mowi...
pozdrawiam
Teraz wszedzie sie o tym slyszy, w tv w gazetach itd. Specjalisci mowia iz rodzice popelniaja blad zostawiajac dzieci przed telewizorem dlugimi godzinani. Dodano iz dzieci nie ucza sie mowy z obrazu w tv a z twarzy "prawdziwych" ludzi... Moze i jest w tym cos prawdy... :roll:
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputation point: 19
Napisane by olivka » 28 Feb 2010, 09:11 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
moj zalapal duzo w mowie jak poznal inne dzieci
przed tv nigdy nie siedzial godzinami wiec raczej u nas to nie powod opoznienia mowy...
a jak juz wlaczy mu sie jaks baje-zawsze ta sama - w nagrode ze pieeeknie cos powiedzial to siedzi gada to wszystkiego co bajce sie odezwie, smiesznie to wyglada :mrgreen:
niemoge sie doczekac juz lata...
zabieracie dzieciaki do tych soft play house`ow jak jest taka pogoda jak dzis?
-
- olivka
- Zadomowiony
Napisane by Kitty » 28 Feb 2010, 11:21 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- Kitty
- Zadomowiony
Napisane by bogini8 » 28 Feb 2010, 12:28 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
wiem ze patrzac tak po rodzinie i znajomych to wazne jest duzo ksiazeczek i wierszykow czytac dziecku i z dzieckiem codziennnie nawet juz od malutkiego i spiewac dzieciece piosenki, proste do zapamietania. polecam wiersze i piosenki j,brzechwy, m.in akademie pana kleksa.
http://www.youtube.com/watch?v=YYZiDSDMyhU - polecam:D maly u bratowej recytuje i spiewa wszystkie te piosenki... prosze panstwa o to mis..mis jest bardzo grzeczny dzis.... :)
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputation point: 100
Napisane by marzencia2333 » 28 Feb 2010, 14:36 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- marzencia2333
- Stały Bywalec
- Reputation point: 8
Napisane by olivka » 28 Feb 2010, 17:03 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
hihihi czytelnika,chyba ogladacza ;-))marzencia2333 wrote:jak mial 5 miesiecy dostal dyplom i medal za dobrego czytelnika z bibloteki
marzencia2333 wrote:Dodam jeszcze, ze bierze bajke i udaje, ze czyta
moj tez tak robi,
zna juz swoje ksiazki na pamiec i recytuje czasami zmyslajac slowa ktorych nie pamieta lub nie umie wymowic
a te rymowane wierszyki to dzieciaki szybko lapia
zreszta ja sama pamietam jakies glupie wierszyki co znam z dziecinstwa jak mama mnie uczyla...
ja czytam synkowi od zawsze tez codziennie, ale i tak zaczal pozno mowic...
jedyny plus tego czytania to ze jak juz zaczal mowic to wiele rzeczy znal wlasnie z tych ksiazeczek....
dzieci nawet jak nie mowia to sluchaja i zapamietuja.
akademia pana Kleksa :-Dbogini8 wrote:http://www.youtube.com/watch?v=YYZiDSDMyhU
sama chetnie to obejrze ;)
-
- olivka
- Zadomowiony
Napisane by Kitty » 28 Feb 2010, 17:56 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- Kitty
- Zadomowiony
Napisane by sharemka » 1 Mar 2010, 21:01 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
pamietajmy, ze dziecko w domu slyszy jezyk polski a na zewnatrz angielski dlatego tez jest mu troche trudniej...mojej kolezance pediatra powiedziala,zeby przestala sie stresowac tym, ze jej 2.5 letnia coreczka mowi "chinszczyzna"...dziecko potrzebuje czasu aby wszystko sobie poukladac w odpowiednich szufladkach :) w swojej glowce!!!
Kindziulina zapisuj wyrazy Kubusia, bedziecie mieli co wspominac :-D
wyobrazcie sobie, ze znam dziecko ktore do 6 roku zycia mowilo: eeeeee...brymmm brymmm...pi pi...lekarze nie umieli znalezc przyczyny, az sie chlop rozchodzil I zaczal z grubej rury walic pieknymi, pelnymi zdaniami:) wszedzie bylo go slychac, gadula nie z tej ziemi!
Mam pytanie: czy zeby zlozyc aplikacje o child tax credit musze czekac na decyzje z child benefit? Bo w aplikacji pytaja o numer z child benefit a my jeszcze nic takiego nie mamy... Czy zwyczajnie skadac aplikacje niezaleznie od child benefit??? :roll:
-
- sharemka
- Rozeznany
- Reputation point: 0
Napisane by malaroksi » 1 Mar 2010, 22:48 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputation point: 170
Napisane by bogini8 » 2 Mar 2010, 22:30 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputation point: 100
Napisane by kindzulinaa » 3 Mar 2010, 11:43 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
A wracajac do rozwoju dzieci,to tez zauwazylam ze naszla taka era,ze dzieci zaczynaja
pozniej mowic.Kazde dziecko jest inne i kazde w swoim tepie sie rozwija.
Moj synek zaczal chodzic,jak mial 14 miesiecy.Tez pare osob robilo mi metlik w glowie,
ze napewno jest cos nie tak.Bylam tu u lekarza,konsultowalam sie z pielegniarka polska i wszyscy mi mowili,ze jeszcze ma czas.A pielegniarka mi powiedziala jeszcze,ze moj synek jest duzy jak na swoj wiek i dlatego mu pewnie wygodniej raczkowac.I tak wyszlo,ze nie potrzebnie sie martwilismy.
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
- Reputation point: 22
Napisane by malaroksi » 3 Mar 2010, 12:55 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputation point: 170
Napisane by asia.z » 3 Mar 2010, 13:15 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- asia.z
- Raczkujący
- Reputation point: 2
Napisane by agg » 3 Mar 2010, 13:52 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
bogini8 ja nie rodzilam w heartlands, ale zostalam tam przetransportowana w 3 dobie z Coreczka. Heartlands jest bardziej specjalistycznym szpitalem, w Solihull nie ma oddzialu pediatrycznego ani neantologicznego, a ze u Malej wystapily problemy to trzeba bylo sie przeniesc. Lezalam tam 5 dob. Opieka bardzo dobra, czystosc hmmmmm (bez komentarza). Ale to bylo w 2007 roku i od tamtej pory tam nie bylam :wink: moze sie cos zmienilo.
Ja jak sie decydowalam na SOlihull to tylko dlatego, ze tam wczesniej bylam. Teraz nie wiem, ktory bym szpital wybrala. Przeciez nie wiadomo na jaki personel trafisz i tu i tam.
W Solihull polozna chciala podac mi lek, na ktory jestem uczulona :evil: w Heratlands mialam swoj pokoj (ale to chyba ze wzgledu na sytuacje). W Solihull oddzialy sa mniejsze - przytulniejsze. Nie mysl nad tym jak bedzie, bo bedzie dobrze! :grin:
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputation point: 146
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
mamusie z chelmsley wood
by magda1984 in ŚWIAT KOBIET - 8 Replies