Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Napisane by agg » 25 Feb 2010, 19:29 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
ZROBIE BADANIA NAPEWNO TYLKO MOJ GP TWIERDZI ZE NIE SA POTRZEBNE.WIEC ZROBIE JE PRYWATNIE POZDRAWIAM WAS SERDECZNIE .MILO TAK SOBIE Z WAMI POGADAC I SIE PORADZIC.
to jest wlasnie syndrom "matki polki" :-D myslenie w stylu: zrobie te badania, bo na pewno jest cos nie tak :roll: tak jak dziewczyny pisaly, temperatura jaka ma Twoja corka jest zupelnie normalna.
sharemka, moje zdanie na temat "dopajania" jest takie, ze woda malemu na pewno nie zaszkodzi ani nie zaburzy laktacji, a jesli sie o to martwisz to sobie odciagaj porcyjke awaryjnie :wink: pozatym zasatnowmy sie nad pojeciem "dopajanie". kiedys sie tego uzywalo, bo dzieci faktycznie byly dopajane i to o zgrozo woda z glukoza. my nie chcemy, zeby dziecko sie opilo, tylko popilo sobie wody, z pewnoscia sie tym nie nasyci. no i pomoze to malemu z wyproznianiem. "dietom" matek karmiacych jestem przeciwna. mam swoje zdanie, wiedze i sie tego trzymam. zeby sie nikomu nie narazac, przemilcze temat :wink:
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputation point: 146
Napisane by kindzulinaa » 25 Feb 2010, 20:22 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Moze jestesmy zbyt przewrazliwione,ale kazda mama chce jak najlepiej dla swojego dziecka i woli zrobic takie badania,nizby pozniej w razie W miala sobie w "brode pluc".Male dziecko nie powie czy cos go boli czy cos mu dolega,a my jako rodzice obserwujemy i jezeli mamy jakies powody do niepokoju,to robimy wszystko co mozemy.
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
- Reputation point: 22
Napisane by Anek » 25 Feb 2010, 21:22 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- Anek
- Wtajemniczony
- Reputation point: 27
Napisane by bogini8 » 25 Feb 2010, 21:29 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- bogini8
- Wtajemniczony
- Reputation point: 100
Napisane by Kitty » 26 Feb 2010, 11:37 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
agg wrote: pozatym zasatnowmy sie nad pojeciem "dopajanie". kiedys sie tego uzywalo, bo dzieci faktycznie byly dopajane i to o zgrozo woda z glukoza. my nie chcemy, zeby dziecko sie opilo, tylko popilo sobie wody, z pewnoscia sie tym nie nasyci. no i pomoze to malemu z wyproznianiem. "dietom" matek karmiacych jestem przeciwna. mam swoje zdanie, wiedze i sie tego trzymam. zeby sie nikomu nie narazac, przemilcze temat :wink:
Chyba nadal wiele mam podaje wode z glukoza ;) .Powiem szczerze,ze sama sie nad tym zastanawialam :-P .Wszystko przez to,ze wiele mam,ktore znam wlasnie taka mieszanke podaja swoim malenstwom,a ja podajac tylko wode, wychodzialam na wyrodna matke :-P .Na szczesie na samym koncu stwierdzialam,ze ja bym wody z cukrem pic nie chciala(nawet herbaty nie slodze!)wiec niby dlaczego mialabym to podawac swojemu synkowi ;)
agg,az mnie ciekawosc zjada, co tez za zdanie masz na temat karmienia i diet :-D .Ja sie na tym forum chyba nie jeden raz narazilam, no ale w koncu od tego jest forum, aby wyrazac swoje poglady ;) . No nic, nie nalegam, moze mi jakos ciekawosc przejdzie ;)
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputation point: 19
Napisane by bogini8 » 26 Feb 2010, 12:18 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Niewiem dla mnie dopajanie takim swinstwem mija sie z celem:) chyba logiczne ze jak dorosly spragniony to tez szybciej zaspokoi pragnienie woda a nie napojem po ktorym jeszce bardziej chce sie pic:PP
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane by marzencia2333 » 26 Feb 2010, 12:27 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- marzencia2333
- Stały Bywalec
- Reputation point: 8
Napisane by Kitty » 26 Feb 2010, 14:35 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
bogini8 wrote: nie bez powodu wszystki soczki i=czy ciasteczka dla maluchow sa nieslodkie.:)))
wlasnie z tym trzeba uwazac!!Ostatnio sama sie nacielam, myslac,ze wszystko co dla dziecka jest bez dodatku cukru czy tez roznego innego dziadostwa.Kupilam wiec dla mojego synka rusks(firmy heinz),tak zeby mial cos do chrupania w jogurciku czy tez w utartym jabluszku.Po czym po powrocie do domu przeczytalam etykiete i az sie za glowe chwycilam!!Z tego co pamietam to w jednym ciasteczku bylo 1,5lyz cukru :!: Normalnie zawsze sprawdzam etykiety jak cos malemu kupuje,ale tym razem sie spieszylam i masz ci los :roll:
-
- Kitty
- Zadomowiony
- Reputation point: 19
Napisane by kindzulinaa » 26 Feb 2010, 22:44 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Co do ciasteczek dla dzieci to jezeli jest dla okreslonego wieku dziecka,to podawalam i sie nie zamartwialam.Pamietam raz kupilam ciasteczka z Heinza,to takie byly twarde,ze ja tego nie moglam ugryzc,co dopiero taki maluszek...
I jak pisalam w innym temacie na temat danonkow,to czytalam ze nie powinno sie podawac ponizej 3 r.z dziecku,ja podawalam jak maly mial 7 miesiecy (wiadomo z umiarem,ale podawalam).Teraz jest chlop jak dab,wszyscy mysla ze ma z 4 latka,bo jest taki duzy.Kiedys kasjer w sklepie mnie sie spytal,czemu on nie jest w szkole,a ja mu powiedzialam ze ma 2 latka,to on oczy zrobil,bo myslal ze ma wiecej hihi.Tylko moj asiorek nie chce mi za bardzo gadac,tzn.powoli zaczyna mowic wiecej slowek,ale duzo rzeczy mowi jeszcze po swojemu.Napisze Wam co mowi,normalnie mozna sie turlac ze smiechu: muma to mucha,mima to mysz,mimo to misiu aa i mowi epał na dzojstik hihi (nie wiem skad mu sie to wzielo) Chyba kazdy z nas mial jakos nazywane przez siebie rozne rzeczy.Przynajmniej bede miala mu kiedys co wspominac hihi :-D
No i jak chcemy zeby cos powtorzyl,to kreci glowka ze nie,ale skubaniec wszystko wie co do czego jest itd.no i jak mowimy mu cos,zeby np.zdjal buciki,czy zalozyl cos to wykonuje to bez problemu.Nie wiem sama,czasami sie zastanawiam czy cos nie tak jest.Jest pare osob,ktore lubia mi przypominac,ze moje dziecko jeszcze nie mowi za super,ale jak mi tu mowia np.w szkole ostatnio,to ze zdarzy sie jeszcze nagadac i ze nie mam co sie martiwc,bo chlopcy pozniej zaczynaja i najwazniejsze,ze rozumie co sie do niego mowi,wiec sama nie wiem co myslec.
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
Napisane by agg » 27 Feb 2010, 11:21 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
ja czasami marze, zeby Minia zamilkla na chwile :-D szczegolnie w sobotni poranek kiedy zbiera Jej sie na bieganie po domu i "krzyczenie" :roll:
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputation point: 146
Napisane by bogini8 » 27 Feb 2010, 11:24 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
moj chrzesniak mial niecale 2 lata jak niezle gadal, teraz ma prawie 3 i nie przegadasz go, nie ma szans:DDD
-
- bogini8
- Wtajemniczony
Napisane by kk » 27 Feb 2010, 11:50 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
przyjdzie czas to bedzie gadać
-
- kk
- Raczkujący
- Reputation point: 3
Napisane by olivka » 27 Feb 2010, 16:02 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
dawno tu nie zagladalam i teraz czytam ze przybylo kilka mam do watku
super :mrgreen:
kindziulina - czytam ze martwisz sie o mowe synka... twoj niunio ma dwa latka?
te jego wyrazy muma itp swiadzca o tym ze umie mowic i ze bedzie mowil
zanim sie obejrzysz bedziesz chciala zeby wrocily czasy jak nie mowil hihi
ja czekalam prawie 3 lata zeby moje dziecko sie odezwalo i sie doczekalam.
chlopaka masz zdrowego ,duzego wiec daj mu czas ;)
p/s napisze ci co przerabialam jak uczylam swojego niunia gadac;
kartki z obrazkami, pokazywanei i nazywanie ich- proste wyrazy auto, lala, mis itp
kartki lub obrazki z ksiazek..
bralam np do jednej reki kubek z mlekiem a do drugiej z sokiem i sie pytalam czy woli sok czy mleko i trzy tyg bylo tylko pokazywanie palcem i mowienie yyyyy
a potem juz uslyszalam socek
i tak z kazdym dniem...tygodniem coraz wiecej zalapywal zeby gadac
gadaj do synka ile wlezie , nawet jak cos robisz w domu to mow mama teraz wlacza pranie..mama teraz robi kanapke itp
potem jak zacznie gadac to bedziesz sie dziwila skad zna tyyle wyrazow ;)
powodzenia
-
- olivka
- Zadomowiony
- Reputation point: 6
Napisane by malaroksi » 27 Feb 2010, 17:23 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputation point: 170
Napisane by kindzulinaa » 27 Feb 2010, 20:16 Re: Mlode mamusie czyli "ciezarowki po rozpakowaniu"
Dzieki dziewczyny za odpowiedzi :-) Moj synus ma 2,5 roku :-) Wlasnie tez uzywam takich "kapieli slownych" jak cos robie,czy gdzies idziemy,a moj synek slucha,wiec mysle ze sie mu to koduje w tej malej glowce,ale wiecie jak "zyczliwe" osoby sie pytaja dlaczego taki duzy chlopczyk jeszcze nie mowi,to czlowiek sie zaczyna zastanawiac,czy cos jest nie tak.
[ Dodano: Sob Lut 27, 2010 21:49 ]
Malaroksi tez mi sie wydaje,ze dzieci uzywaja tej swojej chinszczyzny(jak to napisalas hihi) bo wiedza,ze my jako rodzice wiemy o co im chodzi i dlatego wygodniej im tak mowic.
Ostatnio bylam zapisac synka do przedszkola.Zapisalam do dwoch szkol,do katolickiej i do zwyklej.Do katolickiej musze jeszcze doniesc akt urodzenia.Przedszkole ma sie rozpoczac od wrzesnia i najpierw na 2-3 godzinki i wtedy pani widzi,czy dziecku sie podoba,czy nie placze itp.i stopniowo coraz dluzej dziecko zostaje.Musze czekac na odpowiedz,gdzie moj synek sie dostal,bo jeszcze trawaja zapisy.Mysle,ze nie bedzie problemu z chodzeniem do przedszkola,bo jak wchodzilismy do szkol,a Kacper widzial dzieci to juz chcial leciec do nich :-)
-
- kindzulinaa
- Zadomowiony
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-
-
mamusie z chelmsley wood
by magda1984 in ŚWIAT KOBIET - 8 Replies