jak otworzyc w uk swoj wlasny biznes?
Doradztwo w sprawie kont bankowych, pożyczek, podatków, pomysłów na własny biznes;
...a glownie chodzi mi o branze spozywcza? jakie wymogi trzeba spelnic? i skad najlepiej uzyskac fundusz lub korzystna pozyczke? z gory dziekuje za wszelkie informacje. pozdrawiam:)
-

-
gabi
- Raczkujący
-
-
- Posts: 55
- Joined: 27 Nov 2006, 14:41
- Reputation point: 0
Sanepidu to oni tu raczej nie maja.Pracuje w hotelu sa takie warunki pracy kucharzy ze w PL ju zby dawno wszystko zamkneli :)
-

-
darco
- Początkujący
-
-
- Posts: 48
- Joined: 3 Sep 2006, 11:47
- Location: Lichfield
- Reputation point: 0
to fakt darco, tez odwiedzam wiele roznych firemek, miedzy innymi spozywczych, w pracy i warunki sanitarne sa jak na ukrainie. tyle sie trabilo w pl przed akcesja ze polskie standardy trzeba dociagnac do unijnych, niejedna firma zdechla bo nie dala rady z kosztami tego dostosowywania, a oni sobie tutaj beztrosko zyja w unii jak ostatnie fleje, procedury procedurami a syf i smrod kocich szczochow swoja droga. i tak na prawde w porownaniu z innymi krajami starej unii, zwlaszcza niemcami, ale tez i wlochami, to tutejsz estandardy higieny sa zadne. wole jadac w domu :mrgreen:
-

-
KA i PE
-
-
Pamiętam jak po wejściu do Unii,wszystkie sklepy mięsne w Polsce musiały(bądź powinny jeśli do tej pory tego nie zrobili) zmieniać całkowicie lub przerobić lokal na lepszy,klimatyzowany,koniecznie z kafelkami na ścianach i podłodze,nowoczesne lodówki koniecznie ekstra podświetlane,każda z obsługujących musiała nosić fartuszek i takie coś śmiesznego na głowie :wink:
Niejeden właściciel takiego małego osiedlowego sklepiku który do tej pory dbał o swój interes i nigdy nikt się nie skarżył,drapał się po głowie skąd wziąść na to pieniądze.....
Ale musiał.I zrobił.
a tu??????
koszmar :shock:
Tutaj zapomnieli co to jest sanepid :roll:
Nikt na nic nie zwraca uwagi.Jedzenie podawane w papierze....
Obsługa czystością nie grzeszy.....
Dobrze że nie jadam w takich miejscach,ale wystarczy że się przechodzi obok takiego miejsca....i już człowieka na obrzydzenie bierze :roll:
-

-
adamirus
- Stały Bywalec
-
-
- Posts: 590
- Joined: 8 Aug 2006, 20:54
- Location: B-ham/Acocks Green
- Reputation point: 21
polecam wizyte w tych porannych kafejach gdzie smaza jajca i bekony na starym smalcu z kota....... odor po prostu zabija..,..
adamirus wrote:przerobić lokal na lepszy,klimatyzowany,koniecznie z kafelkami na ścianach i podłodze,nowoczesne lodówki koniecznie ekstra podświetlane,każda z obsługujących musiała nosić fartuszek i takie coś śmiesznego na głowie
i pamietam ze chyba zaklady przetworstwa miesa nie moga miec zadnych katow. wszystkie laczenia scian i podlog musza byc polokragle..
-

-
KA i PE
-
-
KA i PE a dlaczego musza byc laczenia polokragle??
-

-
gabi
- Raczkujący
-
-
- Posts: 55
- Joined: 27 Nov 2006, 14:41
- Reputation point: 0
taka byla dyrektywa unijna dla bodajze zakladow przetwarzajacych mieso, a to mialo (ma) na celu umozliwienie dokladnego sprzatniecia, zmycia, scian i podlogi. jezeli "katy" sa polokragle to po prostu nie zbiera sie tam brud.
PE
-

-
KA i PE
-
-
Return to FINANSE