Ile placicie za opiekunke do dziecka ?
Napisane by yoko » 18 Nov 2009, 11:31 Ile placicie za opiekunke do dziecka ?
Kiedys bylo mnostwo ogloszen matek, ktore siedza w domu z dzieckiem i oferowaly sie jako opiekunki - czy ktos korzysta z takiej formy?
-
- yoko
- Stały Bywalec
- Reputation point: 3
Napisane by malaroksi » 18 Nov 2009, 12:09 Re: Ile placicie za opiekunke do dziecka ?
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputation point: 170
Napisane by yoko » 18 Nov 2009, 12:30 Re: Ile placicie za opiekunke do dziecka ?
Tak, wiem o tych dofinansowaniach. Ale mam prawie po sasiedzku znajoma - osobe zaufana, ktora jest zainteresowana opieka nad synkiem. Nie rozmawialysmy jeszcze o stronie finansowej, i dlatego chcialam najpierw zrobic rozeznanie. Z tego co sie orientuje to takie stawki wahaja sie miedzy 2-3 funty za godz. wiadomo ze sa to pieniazki na czysto do reki.
Przeraza mnie mysl powrotu do pracy i zostawienia Mojego Skarbka z kimkolwiek :D na temat zlobkow i opiekunek zarejestrowanych tez juz sie troche horrorow nasluchalam dlatego zostawienie synka ze znajoma jest opcja ktora na pewno rozwaze.
-
- yoko
- Stały Bywalec
Napisane by malaroksi » 18 Nov 2009, 12:53 Re: Ile placicie za opiekunke do dziecka ?
Tak apropo yoko, to kiedy musisz wracać do pracy? Wiesz ja też byłam przerażona jak miałam wrócić i zostawić dziecko pod czyjąś opieką ( 3,5h) siedziała z ojcem co też było dla mnie powodem do zmartwienia czy sobie poradzi i wogóle , ale wiem że to była najlepsza decyzja że jednak wracam i odcinam pępowinę , był okres że mój stracił pracę i było nam naprawde ciężko ale w mojej pracy starali nam się jakoś pomuc pozwolili mi chodzić w soboty i niedziele na dyżury 3 godzinne czyli nic nie robiłam bo nie było co robić ale mi płacili 50 i 100% za te dni. Szef docenił to że jednak zależy mi na pracy a nie na benefitach tak też teraz w drugiej ciązy dobrze się czułam w pracy i nie miałam wyżutów że zachwile znowu zniknę na kilka miesięcy bo wszyscy wiedzą że wrócę i będę się cieszyła z tego że zobacze mojego grubego angielskiego szefa, leniwą angielską superwizarkę :)
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane by Galadriela » 18 Nov 2009, 13:02 Re: Ile placicie za opiekunke do dziecka ?
"Według prawa W Wielkiej Brytanii osoby, która opiekują się nie swoim dzieckiem mogą to robić jedynie; nie dłużej niż dwie godziny dziennie i nie więcej niż 14 dni w ciągu roku. W innych przypadkach powinny być zarejestrowane, jako opiekunki do dzieci, posiadać zezwolenie od Ofsted,u i dokument o niekaralności (criminal records check). Wyłączeni z tej procedury są natomiast: dziadkowie, ciocie i wujkowie oraz nianie, które zajmują się dziećmi w ich domach.".
Cytat stąd:
http://infolinia.org/poradnik/news/5445 ... galne.html
I to samo tu
http://londyn.gazeta.pl/londyn/1,85424, ... kunki.html
-
- Galadriela
- Stały Bywalec
- Reputation point: 9
Napisane by yoko » 18 Nov 2009, 13:39 Re: Ile placicie za opiekunke do dziecka ?
malaroksi, moje SMPay konczy sie z koncem listopada, ale poniewaz zaraz lecimy na swieta do Polski, wiec pracy zaczynam szukac (ostatnio pracowalam przez agnecje, wiec nie mam stalej pracy) od stycznia - wiem ze to 'martwy' okres, do tego kryzys, no ale tak czy siak bede szukac... ghhrrr znowu zaczynac od poczatku - nie znosze tego etapu...
-
- yoko
- Stały Bywalec
Napisane by malaroksi » 18 Nov 2009, 13:49 Re: Ile placicie za opiekunke do dziecka ?
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
Napisane by Galadriela » 18 Nov 2009, 15:15 Re: Ile placicie za opiekunke do dziecka ?
Parę tygodni temu w mediach było głośno o dwóch zaprzyjaźnionych policjantkach, które na zmianę opiekowały się swoimi i koleżanki dziećmi. Nie brały od siebie nawzajem za to pieniędzy, po prostu raz jedna raz druga brała dzieci (pracowały na różne zmiany). Wydało się to i miały straszne kłopoty. W końcu Ofsted odpuścił (poszło o niejednoznaczność sformułowania "za wynagrodzeniem", wcześniej Ofsted upierał się, że wszystko co opiekunka dostaje to wynagrodzenie, nawet opieka na jej dzieckiem otrzymywana w zamian) ale co kobiety przeżyły to ich.
Tu o tym w wiadomościach BBC:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/8277378.stm
-
- Galadriela
- Stały Bywalec
- Reputation point: 9
Napisane by Katik » 18 Nov 2009, 20:57 Re: Ile placicie za opiekunke do dziecka ?
-
- Katik
- Stały Bywalec
Napisane by agg » 19 Nov 2009, 00:22 Re: Ile placicie za opiekunke do dziecka ?
yoko wrote:Przeraza mnie mysl powrotu do pracy i zostawienia Mojego Skarbka z kimkolwiek na temat zlobkow i opiekunek zarejestrowanych tez juz sie troche horrorow nasluchalam dlatego zostawienie synka ze znajoma jest opcja ktora na pewno rozwaze.
wszystko co obce nas przeraza :wink: mialam to samo :-) teraz wiem, ze pobyt Mini w zlobku to na 1000% byla trafna decyzja :grin:
jakbys chciala pogadac to zawsze mozemy sie wprosic do Asi na kawke :-D
-
- agg
- Wtajemniczony
- Reputation point: 146
Napisane by yoko » 19 Nov 2009, 14:20 Re: Ile placicie za opiekunke do dziecka ?
agg wrote:jakbys chciala pogadac to zawsze mozemy sie wprosic do Asi na kawke :-D
ja jestem za :D myslisz ze nalezy ja uprzedzic, czy po prostu zapukamy razem do drzwi ?? ;)
pozdrowienia
-
- yoko
- Stały Bywalec