Leczenie w UK

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by soniac » 25 Oct 2009, 21:56 Leczenie w UK

Ze strony:
http://www.poloniauk.com/pl/lekarz-radz ... spach.html

Wyczytałem o jakimś numerze NIN.
Piszą że bez numeru NIN ani rusz. A ja mam znajomych którzy ruszają sie po lekarzach latami i nie wiedzą co to za numer. Ja również nie wiem co to za numer?

Wyczytałem o nim informacje iż:
Po podpisaniu umowy o pracę pilnie wyrób sobie osobisty numer ubezpieczeniowy NIN. Na twoje ubezpieczenie idzie 11 procent pensji (przed odliczeniem podatku). Po NIN zgłoś się do lokalnego Social Security Office lub Jobcentre Plus (adresy: www.jobcentreplus.gov.uk)

Nie wiem tylko po co mi ten numer skoro bez tego numeru można leczyc się, korzystać ze szpitala itp.
Dziękuję.
soniac
Rozeznany

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by kindzulinaa » 25 Oct 2009, 22:11 Re: Leczenie w UK

To ja nie wiem,jak Twoi znajomi moga przez lata leczyc sie bez NIN(national isurance number)i jeszcze zeby nie wiedzieli co to jest :roll:
To jest ubezpieczenie,ktore jest przyznawane za darmo i jest ono wymagane do podjecia legalnej pracy i nie tylko.Wiecej informacji znajdziesz na tej stronce: http://www.mojawyspa.co.uk/pytania/47/N ... Number-NIN
kindzulinaa
Zadomowiony

Reputation point: 22
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by malaroksi » 25 Oct 2009, 22:23 Re: Leczenie w UK

Boże kochany, widze że trafiłeś na równe sobie towarzystwo...
Wcześniej zadałeś pytania na temat emerytury w uk, wielce się chciałeś czegoś dowiedzieć a do tej pory nie dowiedziałeś się co to jest NATIONAL INSURANCE NUMBER MASAKRA
malaroksi
Wtajemniczony

Reputation point: 170
SzanowanySzanowany
0

MalePostNapisane by soniac » 25 Oct 2009, 22:56 Re: Leczenie w UK

Słuchajcie miałem dziś ciężki dzień :roll: No to przecież to oczywiste że wiem co to NATIONAL INSURANCE NUMBER, jedynie z tym skrótem mi się pokićkało :oops: Problem cały polegał na skupieniu się nazwie osobistego numeru ubezpieczeniowego którego moi znajomi też nie skumali :roll: Mniejsza o to, sorki :oops: za to jeśli ktoś sobie tego numerku nie wyrobił to teraz wyrobi :mrgreen:
Ale numer :-)
Dzięki!
soniac
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by stefan1965 » 25 Oct 2009, 22:56 Re: Leczenie w UK

Smieszne jest to ze inicjator tematu tez ma racje. Mozna pracowac leczyc sie bez NIN. Kazdy podejmujacy prace a nie posiadajacy NIN otrzymuje temporary NIN ktory sklada sie z daty urodzenia i oznaczenia plci. Ten numer wystarczy do swiadczen zdrowotnych ale nic nie trafia na fundusz emerytalny.

stefan1965
Raczkujący

Reputation point: -3
Neutralny
0

MalePostNapisane by soniac » 25 Oct 2009, 23:01 Re: Leczenie w UK

stefan1965 wrote: ale nic nie trafia na fundusz emerytalny.

I to była następna piękna potwierdzająca informacja tym razem na temat emerytury :mrgreen:
Dodam że osobisty numer ubezpieczeniowy NIN posiadam :mrgreen: , tyle że lekarz o niego jeszcze nigdy mnie nie prosił, nawet nie pytał czy owy posiadam.
Dziękuję.
soniac
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by Mike » 26 Oct 2009, 00:22 Re: Leczenie w UK

NIN Ci jest glownie potrzebny do tego zeby pieniadze byly odciagane z twojej wyplaty do NHS dlatego lekarza twoj NIN nie interesuje :mrgreen:
Mike
Zadomowiony

Reputation point: 13
Neutralny
0

FemalePostNapisane by yoki » 26 Oct 2009, 11:15 Re: Leczenie w UK

soniac przy zapisach do wybranej przychodni w formularzu jest miejsce na NIN,nigdy tego nie wypelniales?

yoki
Stały Bywalec

Reputation point: 3
Neutralny
0

MalePostNapisane by soniac » 26 Oct 2009, 12:24 Re: Leczenie w UK

Nigdy :cry: ale to chyba dlatego że w mej miejscowości jest kilkaset ludzi i kilka tysięcy drzew w lesie :mrgreen:
soniac
Rozeznany

Neutralny
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI