Urlop wychowawczy

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

FemalePostNapisane by cyrkon1 » 6 Oct 2009, 22:13 Urlop wychowawczy

Chciałam zapytać czy istnieje tutaj urlop wychowawczy po urlopie macierzyńskim?
Szukałam takowych informacji i się nie natknęłam.
Planujemy powiększyć rodzinkę, nie chcę rezygnować z pracy. Powrót po macierzyńskim na pełny wymiar godzin nie wchodzi w rachubę, bo mam ich aż 48,więc chyba wrócę na pół etatu, o ile pracodawca się zgodzi.
Dzięki za wszelkie info.
Pozdrawiam.
cyrkon1
Stały Bywalec

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by malaroksi » 7 Oct 2009, 09:32 Re: Urlop wychowawczy

additional maternity leave. Trwa on 13 tygodni i jest bezpłatny, najlepiej porozmawiać z pracodawcą o możliwości powrotu do pracy na pół etatu, i uzasadnienie na piśmie ewentualnej odmowy, jeżeli w zakładzie naprawde nie ma takiej możliwości no to ok można wziąść zaległy urlop potem te 13tyg i szukać jakiegoś żlobka lub opieki dla dziecka ale jeśli istnieją stanowiska pracy w zakładzie na pół etatu pracodawca nie powinien ci odmówić i lepiej wrócić do pracy...
malaroksi
Wtajemniczony

Reputation point: 170
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by agg » 7 Oct 2009, 22:19 Re: Urlop wychowawczy

mysle, ze nie mialabys problemu z powrotem do pracy na pol etatu. ogolnie prawo jest takie, ze pracodawca powinien pojsc Ci na reke, jesli odmowi musi to uzasadnic.
powodzenia :wink:
agg
Wtajemniczony

Reputation point: 146
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by cyrkon1 » 10 Oct 2009, 21:20 Re: Urlop wychowawczy

Dzięki za informacje.
Szkoda, że nie ma takiego urlopu jak w Polsce, ale cóż co kraj to obyczaj.
cyrkon1
Stały Bywalec

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by malaroksi » 11 Oct 2009, 10:49 Re: Urlop wychowawczy

Myślę że dobrze że tutaj nie ma tak jak w Polsce :)
W polsce masz macierzynskiego tylko 20 tygodni tutaj 39 , po 20 tyg wiadomo musisz wrócić do pracy gdzie nikt Ci na ręke nie pójdzie z elastycznym doborem godzin, przerwą na karmienie i takie tam, wręcz patrzą na ciebie z wyżutem bo ktoś musiał za ciebie robote odwalać więc teraz zakasaj rękawy i bierz się do roboty, lub możesz iść na 2 lata wychowawczego bezpłatnego i jak wyżyć z jednej pensji?
Tutaj po 9ciu miesiącach możesz iść jeszcze na 3 bezpłatnego ale wiadomo czego nie zarobisz teraz to potem państwo ci doda w benefitach no i masz prawo dogadać się co do zmiany godzin zmniejszenia ich bądz przeniesienia na inną zmiane no i wszycy Ci gratulują potomka i życzą kolejnego...
malaroksi
Wtajemniczony

Reputation point: 170
SzanowanySzanowany
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI