rodzinne
Napisane by Galadriela » 12 Sep 2009, 18:08 Re: rodzinne
KA i PE wrote:moze sobie jej maz tutaj pobierac rodzinne (child benefit) nawet jesli ani jego polowica ani zane z licznej progenitury nigdy nie postawilo nogi na angielskiej ziemi
Masz nieaktualne informacje.
Z http://www.hmrc.gov.uk/childbenefit/arr ... o-uk.htm#2
Who qualifies for Child Benefit?
To get Child Benefit you'll normally need to:
* be physically present in the UK - together with your child
* be 'ordinarily resident' in the UK - so your main home is here
* have a ‘right to reside’ in the UK
* be responsible for the child who's living with you
Being present in the UK
To get Child Benefit both you and your child must be physically present in the UK. But you'll still be able to get it if you're out of the country for short, temporary stays, like on holiday.
Właśnie dlatego teraz załatwienie chb trwa miesiącami a nie tygodnie jak kiedyś, bo dokładnie to wszystko co wyżej sprawdzają i nie dają na dzieci mieszkające w Polsce.
-
- Galadriela
- Stały Bywalec
- Reputation point: 9
Napisane by zwierzakfm » 12 Sep 2009, 18:18 Re: rodzinne
papuzkaara moze za 185f nie da sie wyzyc ale przy niewielkich zarobkach meza i niewiadomych zarobkach przyjezdzajacej mamusi napewno zlapia sie oni na child tax credit (o ile to nie jest zwykly tax credit).
Galadriela dokladnie tak jak piszesz
Galadriela wrote:pensa podatku w system nie włożyłaś a już bez żadnych zahamowań się chcesz częstować tutejszym socjalem...
KA i PE wrote:dlaczego na temat benefitow gardluja ludzie ktorym nie przysluguja zadne swiadczenia i nie maja pojecia o tyk co i komu przysluguje
wlasnie dlatego ze miedzy innymi my dokladamy sie do tego garnuszka placac podatki i mamy pelne prawo miec swoja opinie na to jak one sa rozdysponowywane.
papuzkaara wrote:A jezeli wszyscy jestescie tacy swieci to pewnie kazde z was nie pobiera zadnych swiadczen??!!
ja jestem w UK od 5 lat i place caly czas spory podatek miesiecznie i nie wzialem do tej pory ani jednego funta, bo fakt jest taki, ze nic mi sie nie nalezy. ale mam pelne prawo pisac, ze czasami nie podoba mi sie, ze ludzie zamiast myslec o pracy to mysla "a ile tu moge wyciagnac"
-
- zwierzakfm
- Stały Bywalec
- Reputation point: 22
Napisane by KA i PE » 12 Sep 2009, 18:22 Re: rodzinne
Who qualifies for Child Benefit?
To get Child Benefit you'll normally need to:
be physically present in the UK - together with your child
be 'ordinarily resident' in the UK - so your main home is here
have a ‘right to reside’ in the UK
be responsible for the child who's living with you
Being 'ordinarily resident'
To get Child Benefit you, but not your child, have to be ordinarily resident. You'll usually be ordinarily resident if:
your main home is in the UK
you've chosen to live and settle here
you only go abroad for short periods, like on holiday
The Child Benefit Office will decide whether or not you're ordinarily resident by looking at all your circumstances – the following examples may help to show whether you are or not.
so just to extarct the essence from the above:
"Who qualifies for Child Benefit?"
"To get Child Benefit you'll normally need to:
be 'ordinarily resident' in the UK - so your main home is here"
"Being 'ordinarily resident'
To get Child Benefit you, but not your child, have to be ordinarily resident"
"You'll usually be ordinarily resident if:"
"your main home is in the UK
you've chosen to live and settle here
you only go abroad for short periods, like on holiday"
and that rule most of the people who live and work here, but have families abroad base their claims on.
rozumiem ze z reszta mojej wypowiedzie generalnie sie zgadzasz, i po wyjasnieniu twojej blednej interpretacji przepisu wynikajacej z niepelnej analizy dokumentu ogolnie sie ze mna zgadzasz tak?
pozdr
pe
-
- KA i PE
Napisane by Galadriela » 12 Sep 2009, 18:45 Re: rodzinne
KA i PE wrote:from the same source my dear:
[ciach dowód, że ka i pe potrafi copy and paste]
rozumiem ze z reszta mojej wypowiedzie generalnie sie zgadzasz, i po wyjasnieniu twojej blednej interpretacji przepisu wynikajacej z niepelnej analizy dokumentu ogolnie sie ze mna zgadzasz tak?
Zupełnie nie, nie pochlebiaj sobie... Szkoda mi jednakowoż czasu na dyskusje ze wszystkimi napotkanymi... jakby tu najdelikatniej... wypocinami.
Ja _widziałam_ decyzje odmawiające chb na dzieci mieszkające w Polsce.
Uzasadnieniem było, że rezydent UK nie jest ich opiekunem, skoro są pod opieką kogoś w Polsce (tym bardziej jeśli drugiego rodzica). I że to opiekun może dostać zasiłek tam gdzie mieszka z dzieckiem.
-
- Galadriela
- Stały Bywalec
Napisane by KA i PE » 12 Sep 2009, 19:05 Re: rodzinne
nie pochlebiam sobie, nie musze, mam problem z poczuciem wlasnej wartosci .......... w druga strone :-)
a swoja droga zerkajac na twoje pierwsze posty latem zeszlego roku pytalas o podstawowe rzeczy, zakupu karty do tela, komputera w bibliotece itp. po 2 miesiacach zaczelas sie pytac o biuro na godziny i wspominalas o prowadzeniu uslug w zakresie porad jakichs. rozumiem ze po roku 2 miesiacach w uk poczulas sie juz na tyle kompetentna aby pobierac oplaty za dzielenie sie swoim skapym doswiadczeniem. teraz, po roku musisz juz byc nie lada ekspertem (tu pozwole sobie westchnac z tesknota za JED(i), ach te dyskusje juz nie wroca!!) skoro widujesz przerozne decyzje tu i tam. a moze to w polsce jeszcze skonczylas kurs, albo nawet studia licencjackie, w kierunku " system swiadczen socjalnych w krajach uniii europejskiej, doradztwo i konsultacje". mam tylko nadzieje ze nie na uczelnii w toruniu.
pozdr
pe
-
- KA i PE
Napisane by Galadriela » 12 Sep 2009, 20:27 Re: rodzinne
KA i PE wrote:[ciach bzdety]
nie pochlebiam sobie, nie musze, mam problem z poczuciem wlasnej wartosci .......... w druga strone :-)
[ciach chwalenie się umiejętnością odpalenia wyszukiwarki oraz wycieczki osobiste]
No, w oczy bije, niestety. Ten problem z poczuciem własnej wartości w drugą stronę.
Tak, nie znalazłam wtedy biura i z tego oraz innych powodów na razie zawiesiłam planowaną działalność.
Tak, widuję takie decyzje i biorę za to pieniądze, bo w tzw. międzyczasie pracuję jako public interpreter dla bezjęzykowych Polaków. Rozumiem, że Twoim głównym zarzutem jest że na tym zarabiam... Żałosne.
Zapewne zamiast tego powinnam czym prędzej przejść na benefity, przecież to takie polskie i przecież się nam należy jak psu miska. Jeszcze raz żałosne.
Na całą resztę wypocin litościwie spuszczam zasłonę.
Miłego życia i doprawdy możesz się nie kłopotać odpowiedzią
-
- Galadriela
- Stały Bywalec
Napisane by zanii » 12 Sep 2009, 21:27 Re: rodzinne
-
- zanii
- Przyczajony
- Reputation point: 2
Napisane by KA i PE » 13 Sep 2009, 09:31 Re: rodzinne
Galadriela wrote:Rozumiem, że Twoim głównym zarzutem jest że na tym zarabiam... Żałosne
nieprawda, moim glownym zazutem jest niekompetencja i to jest zalosne. czytajac akty prawne nalezy czytac je w calosci i jeszcze wykazac sie zrozumieniem czytanego tekstu, jesli doradzasz komus ze nie moze legalnie pobierac jakiegos swiadczenia opierajac te porade na niedokladnie zrozumianym dokumencie, i jesli ta osoba rezygnuje z jakiejs naleznej kasy to w zasadzie kwalifikuje sie to do pozwu cywilnego. nie przeciwko tobie bron boze, tylko przeciwko organizacji ktora pozwala ci wprowadzac ludzi w blad. chyba ze w pracy tylko tlumaczysz (boze, mam nadzieje ze masz do tego jakies podstawy merytoryczne) a niekompetentnie doradzasz tylko na forach internetowych.
zwierzakfm wrote:wlasnie dlatego ze miedzy innymi my dokladamy sie do tego garnuszka placac podatki i mamy pelne prawo miec swoja opinie na to jak one sa rozdysponowywane
wiekszosc wplywow budzetu brytyjskiego pochodzi z VAT, akcyz i podatkow innych niz PIT (personal income tax). zalozeniem zadzacych jest redystrybucja srodkow wsrod osob/rodzin zarabiajacych ponizej ustalonych progow. nie dosc ze jest to humanitarne, pokazuje ze panstwo dziala dla obywateli to jeszcze pozwala na zasilanie gospodarki duzym strumieniem gotowki. w ogolnym budzecie "social protection" stanowi okolo 27% calosci, i jest najwieksza pozycja. nie ma moim skromnym zdaniem nic zlego w pobieraniu naleznych benefitow/swiadczen. zle jest nieuczciwe naciaganie systemu i wyludzanie nienaleznej kasy. jesli jeszcze nie wziales zadnej kasy z systemu to nie znaczy ze kiedys jej nie wezmiesz. okolicznosci zmieniaja sie z czasem: rodzina, dzieci, starosc etc., a wtedy moze sie okazac ze kwalifikujesz sie do jakiejs formy dotacji od panstwa. jesli nie wezmiesz naleznej ci i prawnie przyslugujacej forsy to twoja sprawa, ale to tak jak przechodzenie obojetnie obok lezacego na chodniku banknotu..........................niezbyt rozsadne.
pozdr
pe
-
- KA i PE
Napisane by Galadriela » 13 Sep 2009, 09:45 Re: rodzinne
KA i PE wrote:jesli jest podstawa prawna pobierania rodzinnego przez rodzica pracujacego w uk na potomstwo przebywajace indziej gdzies, a urzednik niedoedukowany odmawia to trza sie czym predzej odwolac i walczyc o swoje.
Po namyśle sprostuję jeszcze tę bzdurę, bo niefajnie żeby taka dezinformacja została nie skomentowana.
Zarówno urzędnicy biura chb, jak i doradcy Citizens Advice twierdzą, że dzieciom mieszkającym poza uk chb nie przysługuje.
Może wcześniej było inaczej - nie wiem, zajmuję się tym od roku i od roku tak właśnie jest.
Sprawdzane jest to bardzo skrupulatnie - żądają dowodów, że dziecko tu jest, np. zaświadczeń z tutejszej szkoły dziecka i ściągają potwierdzenia z Polski o niepobieraniu tam świadczeń. Przez to czekanie na decyzję wydłużyło się z tygodni do miesięcy.
I jeśli ktoś się będzie pieniaczył na podstawie "lepszych" informacji od anonimka z internetowego forum (przecież polski anonimek MUSI wiedzieć lepiej niż tutejsi fachowcy i będzie ich z wyższością pouczał jak mają interpretować własne zasady), to powodzenia.
Proszę jednak zwrócić uwagę, że beztrosko używane przez niego słowa "podstawa prawna" mają w systemie common law kompletnie inne znaczenie niż w Polsce i że w tym pierwszym zmiana interpretacji jest rzeczą zupełnie normalną.
Podobnie zresztą było z habitual residency test, którego _nagle_ żaden Polak nie mógł przejść i co wywołało oburzenie i żołądkowanie się co niektórych na ten temat, chyba zresztą także na tym forum.
Nie ma to jak nastawienie "nam się należy jak psu miska bo przecież my lepiej znamy wasze prawo!!"
-
- Galadriela
- Stały Bywalec
Napisane by zwierzakfm » 13 Sep 2009, 17:48 Re: rodzinne
-
- zwierzakfm
- Stały Bywalec
- Reputation point: 22
Napisane by Guest » 13 Sep 2009, 18:20 Re: rodzinne
-
- Guest
Napisane by KA i PE » 13 Sep 2009, 18:55 Re: rodzinne
Draco, jasne, masz racje. zapisz sie jeszcze do jakichs faszystow to bedziesz mogl wyjsc na ulice i glosno wolac: jeb@c beneficiarzy, ksieza na ksiezyc i anglia dla polakow...................................boze co za towarzystwo
pozdrawiam pobierajacy nalezne swiadczenia socjalne
pe
-
- KA i PE
Napisane by zanii » 13 Sep 2009, 19:49 Re: rodzinne
-
- zanii
- Przyczajony
- Reputation point: 2
Napisane by Kitka » 13 Sep 2009, 20:08 Re: rodzinne
Uważam, że nie ma nic złego w pobieraniu benefitów, jeśli oczywiście mamy do nich prawo. Pewnie głupio bym się czuła sama przed sobą, przyjeżdzająć tu i rzucając sie na benefity nie dając wczesniej nic z siebie. Chyba nie jest z nami, aż tak źle i większość ludzi pracuje jak może a że mimo to należy im sie coś to dlaczego z tego nie korzystać :roll: :?:
Przepracowałam tu z mężem 3 lata nie biorąc nic. Jak urodził nam się synek a ja zaczęłam mniej pracować postanowiliśmy złożyć podania i dostajemy co miesiąc jakąś kwotę dodatkowo z czego jestem zadowolona i nie wstydzę się tego.
-
- Kitka
- Zadomowiony
- Reputation point: 41
Napisane by Guest » 13 Sep 2009, 21:03 Re: rodzinne
-
- Guest
-
- Similar topics
- Replies
- Last post
-