rodzinne

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

FemalePostNapisane by zanii » 11 Sep 2009, 21:12 rodzinne

proszę opomoc Wkrótce wyjeżdżam z trójką dzieci do męża do birmingham Mamy zamiar tam starać się o rodzinne ,Może ktoś wie co powinnam zabrać z stąd by póżniej niemieć problemu z załatwieniem

zanii
Przyczajony

Reputation point: 2
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Dżastina » 11 Sep 2009, 21:55 Re: rodzinne

napewno świadectwa urodzenia dzieci, świadectwo małeżństwa i to chyba wszystko. Nie pamiętam czy paszporty też będą potrzebne ale to i tak będziesz miała przy sobie.

Dżastina
Raczkujący

Reputation point: 1
Neutralny
0

FemalePostNapisane by agg » 11 Sep 2009, 22:22 Re: rodzinne

a co to jest rodzinne w uk :?:
agg
Wtajemniczony

Reputation point: 146
SzanowanySzanowany
0

PostNapisane by Guest » 11 Sep 2009, 22:26 Re: rodzinne

a może by tak do pracy się wybrać a nie za frajer po kase od razu? znam już kilka osób, które przyjechały tu zapisać się po zasiłek a później myk do polski a facet siedzi i udaje, że żona do koleżanki wyszła jak jest kontrol.

Guest

0

FemalePostNapisane by agg » 11 Sep 2009, 22:33 Re: rodzinne

Draco wrote:a może by tak do pracy się wybrać a nie za frajer po kase od razu? znam już kilka osób, które przyjechały tu zapisać się po zasiłek a później myk do polski a facet siedzi i udaje, że żona do koleżanki wyszła jak jest kontrol.

chyba maz autorki tu pracuje, bynajmniej tak wynika z wypowiedzi.
draco, nie badz taki drastyczny w osadach :wink: kobieta tylko pyta, chyba jednak sama nie wie o co :neutral:
agg
Wtajemniczony

Reputation point: 146
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by papuzkaara » 12 Sep 2009, 07:20 Re: rodzinne

Draco jak juz cos to rodzinne to jest child benefit i przysluguje kazdemu podatnikowi. W opisanej sytuacji rodzina ta moze je pobierac w Polsce lub w Anglii. I nie jest to kasa " za frajer" jak napisales. Pomylil ci sie chyba z child tax credit.
:-P Zanii wczesniej musicie zrezygnowac z pobierania go w naszym rodzinnym kraju. najlepiej zeby maz przeszedl sie do job center i tam mu wyjasnia wszystko co i jak i stamtad bedzie mogl zadzwonic i poprosic o przyslanie formularza. Wydaje mi sie ze ty bedziesz potrzebowala rowniez national insurance number, Ale to juz was poinstruuja w job center. W razie czego sluze pomoca przy wypelnieniu formularza,za darmo!!!! Nie nabijajcie kieszeni polakom ktorzy wykorzystuja niewiedze rodakow. Pozdrawiam

papuzkaara
Raczkujący

Reputation point: 4
Neutralny
0

MalePostNapisane by zwierzakfm » 12 Sep 2009, 09:29 Re: rodzinne

po czesci zgadzam sie z DRACO, z child benefit dla 3 dzieci mozna spokojnie zyc. zastanowcie sie ludzie skad te pieniadze sa...z podatkow ktore MY placimy. ja niekoniecznie chce zeby pieniadze, ktore place, szly na utrzymanie rodzinki gdzie tylko ojciec pracuje...moze ZANII najpierw poszukaj pracy a potem przyjedz.
zwierzakfm
Stały Bywalec

Reputation point: 22
Pokojowy
0

FemalePostNapisane by Galadriela » 12 Sep 2009, 10:43 Re: rodzinne

zwierzakfm wrote:ja niekoniecznie chce zeby pieniadze, ktore place, szly na utrzymanie rodzinki gdzie tylko ojciec pracuje...

Weźmy jeszcze pod uwagę, że ten mąż pracuje 'niewiele" jak Zanii napisała w wątku http://bham.pl/forum/viewtopic.php?t=5739

Po tygodniu "niewielkiej" pracy męża (czyli co, dwóch-trzech dniach pracy?) już się zastanawiała jak tu dostać mieszkanie "z konsiulu" bo przecież "najgożej z domem bo dużo kosztuje" (w cudzysłowach pisownia oryginalna).
Ani razu w kilku swoich wątkach nawet się nie zająknęła o tym żeby szukać pracy - przecież skoro łaskawie przyjeżdża z dziećmi to królowa ma ją wziąć na utrzymanie, skoro życie dużo kosztuje...
Szkoda słów.

Galadriela
Stały Bywalec

Reputation point: 9
Neutralny
0

FemalePostNapisane by zanii » 12 Sep 2009, 11:07 Re: rodzinne

słuchajcie czytam trochę tu na forum i widzę że jakoś ludzie dają sobie rade Myślałam że można spytać ale znajdują się też takie osoby którym bardzo to nie pasuje Jeśli już to o prace nie pytam gdyż mam załatwioną a rodzinne to tu w Polsce odbierałam więc skoro teraz tam mieszkać będę to odbierać tam to rodzinne mam zamiar odbierać Czy to taki złe Tym którzy potrafią mnie zrozumieć i miło odpowiadają serdecznie dziękuję

zanii
Przyczajony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by papuzkaara » 12 Sep 2009, 11:10 Re: rodzinne

Zwierzakfm nie wiem jak mozna zyc spokojnie z child benefitu jak jest tego 20f na pierwsze i po 13 na kazde kolejne dziecko tygodniowo. Pomnóz to sobie to wyjdzie w granicach 185f na miesiac. Nie wiem jak mozna miesiecznie wyzyc za takie pieniadze ale jezeli masz na to recepte to podziel sie. Odnosze wrazenie ze wszyscy mylicie child benefit z child tax credit. A do Galadrieli - nie przyszlo ci moze do glowy ze dzieci lub jedno z nich moze byc malutkie. Ja sama jestem matka 11 miesiecznego synka i 5 letniej coreczki i nie moge isc do pracy chocby z powodu odprowadzania i przyprowadzania ze szkoly starszej latorosli. A jezeli wszyscy jestescie tacy swieci to pewnie kazde z was nie pobiera zadnych swiadczen??!!

papuzkaara
Raczkujący

Reputation point: 4
Neutralny
0

FemalePostNapisane by zanii » 12 Sep 2009, 11:14 Re: rodzinne

tak właśnie jeszcze nie jestem w birmingham a już mnie częstujecie Tak moje najmłodsze ma 3lata ale mam tam mame która mi pomoże by było nam lżej

zanii
Przyczajony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Galadriela » 12 Sep 2009, 11:31 Re: rodzinne

papuzkaara wrote:A do Galadrieli - nie przyszlo ci moze do glowy ze dzieci lub jedno z nich moze byc malutkie.

Nie przyszło, bo Zanii w jeszcze innym wątku (o szkole) pisała "Na koniec września wyjeżdżam z trójką dzieci do birmingham 11letnią córką 10letnim synem i 3letnim synem".

Rozumiem, że Ty uważasz że kobieta może pracować dopiero jak najmłodsze dziecko idzie do secondary a mama przestaje je szkoły odprowadzać?

[ Dodano: Sob Wrz 12, 2009 14:17 ]
zanii wrote:tak właśnie jeszcze nie jestem w birmingham a już mnie częstujecie

Ja po prostu zapamiętałam Twój pierwszy post tutaj (ten o "mieszkaniu z konsiulu") bo czegoś tak kuriozalnego dawno nie czytałam. Następne już same mi się rzuciły w oczy.

I tak, to o to właśnie chodzi - nie jesteś jeszcze w Birmingham, pensa podatku w system nie włożyłaś a już bez żadnych zahamowań się chcesz częstować tutejszym socjalem...

Beneficiarze psują opinię wszystkim normalnym ciężko pracującym Polakom.

Galadriela
Stały Bywalec

Reputation point: 9
Neutralny
0

FemalePostNapisane by mamuśka twins » 12 Sep 2009, 14:57 Re: rodzinne

Galadriela wrote:Beneficiarze psują opinię wszystkim normalnym ciężko pracującym Polakom.

Wez przestań dziewczyno - co Ty pieprz.... Mysle, ze to nie przez to.
mamuśka twins
Stały Bywalec

Reputation point: 3
Neutralny
0

PostNapisane by Guest » 12 Sep 2009, 17:51 Re: rodzinne

jak dla mnie to takie osoby zachowują się jak pakisy, plęgną się na potęgę i tylko po kase łażą a grosza sami nie zarobią. dla jednej osoby, która zarzuciła, że wszyscy coś pobierają, jestem w anglii od 18 miesięcy i ani jednego centa nie pobrałem od państwa. wszystko zarobiłem tylko i wyłącznie sam.

Guest

0

PostNapisane by KA i PE » 12 Sep 2009, 17:55 Re: rodzinne

punkt pierwszy: dlaczego na temat benefitow gardluja ludzie ktorym nie przysluguja zadne swiadczenia i nie maja pojecia o tyk co i komu przysluguje?

punkt drugi: prosze o zdefiniowanie pojecia 'beneficiarz'. czy to kazdy kto pobiera prawnie przyslugujace mu swiadczenia? czy to ktos kto pobiera swiadczenia nieslusznie? czy ktos kto pobiera bo nie pracuje a moglby, albo pracuje i pobiera a moglby pracowac wiecej i pobierac mniej?

punkt trzeci: zanii w kilku postach probuje rozeznac na co moze liczyc i czego sie spodziewac. byc moze faktycznie reprezentuje ten tym imigranta (tki) ktory bedzie pobieral maksymalne kwoty w ramach prawnie przyslugujacych swiadczen. no to co. co komu do tego. jesli nie lamie prawa, nie klamie w oswiadczeniach, nie twierdzi ze jest samotna matka mieszkajac z partnerem, nie pracuje na czarno itp to kasa ktora ewentualnie dostanie prawnie sie jej nalezy. jak ktos wczesniej wspomnial moze sobie jej maz tutaj pobierac rodzinne (child benefit) nawet jesli ani jego polowica ani zane z licznej progenitury nigdy nie postawilo nogi na angielskiej ziemi. to jest ich sprawa jak sobie zyja, i tak dlugo jak sie to miesci w granicach prawa to ich zasrany interes i g@wno komu do tego.

punkt czwarty: jak ktos ci to juz wczesniej i gdzie indziej tlumaczyl droga zanii, przyjazd jesienia, bez zaplecza finansowego z dziecmi w wieku szkolnym nie jest najfortunniejszym pomyslem. jakiekolwiek swiadczenia dostaniesz optymistycznie liczac mniejsze po okolo 2 miesiacach a wieksze po ponad pol roku. bywa i tak ze ten proces przciaga sie w nieskonczonosc a dodatkowe swiadczenia lokalne takie jak wspomniany "housing benefit" sa zalezne od zaistnienia w tym ogolnym systemie swiadczen rodzinnego i tax credits. jesli jest wola to jest i mozliwosc, ale nie bedzie latwo.

pozdr

pe

KA i PE

0

Next

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI