brak dokupentu V5
Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy
Witam wszystkich...
Zakupilem samochod ale nie dostalem zadnego dokumentu oprocz umowy zakupu...
Bylem w DVLA i wyslalem potrzebne dokumenty aby uzyskac... V5 dokument.
Samochod kupilem od anglika ktory tlumaczy sie ze nie przerejestrowal samochodu poniewaz kupil go tylko zeby naprawic na okres 2 miesiecy i nie bylo sensu ubiegac sie o V5 dokument.
Obawiam sie troche co moze mi sie przytrafic bo to troche pogmatwane... w DVLA powiedzieli ze sie czeka 4-6 tygodni... (juz minely dwa).
Czy mogie miec jakies problemy... z dostaniem tego dokumentu V5... ???
I czy mozna jakos przyspieszyc odbior tych dokumentow moze wycieczka do Swansea albo cos jeszcze.... ???? Zalezy mi na czasie bo auto nie ma taxu a bez V5 nie mozna go kupic.
Czy ktos mial podobna sytuacje ????
WIELKIE DZIEKI...
-

-
gdynek
- Początkujący
-
-
- Reputation point: 0
niestety zakup auta bez taxu i v5 stwarza niewaski problem. po pierwsze jak to nie staral sie o v5? ne rozumiem, jesli kupil auto od poprzedniego wlasciciela to tamten albo zgodnie z prawem pobral jego dane i odeslal swoje v5 do dvla co automatycznie spowodowalo by przweslanie nowego na adres kupujacego czyli twojego anglika (czy przypadkiem nie byl on z lekka podpalany?) albo tez mogl pobrac cale v5 od goscia od ktorego kupil i wtedy wpisalby twoje dane. jesli nie mial on v5 to albo oryginalny wlasciciel zgubil swoje albo auto bylo uszkodzone i v5 zostalo zatrzymane po wyplacie odszkodowania z ubezpieczalni. w pierwszym przypadku wypelniasz druk v-cos tam na poczcie i faktycznie czekasz okolo poltora miesiaca na nowe v5 ze swoim nazwiskiem, w drugim robisz dodatkowy przeglad powypadkowy. w obydwu jednak jesli auto nie ma taxu nie ma mozliwosci jego zakupu przed otrzymaniem nowego v5. tym samym nie mozna jezdzic a nawet trzymac auta na ulicy.
pozdr
pe
-

-
KA i PE
-
-
V5 doszło do mnie po 3 tyg. i kilku dniach. Później ubezpieczyłem samochód a następnego dnie kopiłem TAX. Chyba trzeba odczekać dzień żeby dane z ubezpieczenie zostały do bazy wprowadzone przed kupem tax-u. tego samego dnia nie moglem kupić tax-u w DVLA, następnego już tak ale trochę namieszałem z ubezpieczeniem to może dlatego.
Samochód 2.0 16v benzyna - HAPPY END :-)
-

-
gdynek
- Początkujący
-
-
Witam serdecznie, jako, ze to moj pierwszy post.
Pozwole sobie, podpiac sie.
Nie mieszkam w anglii, ale namierzylem tam warty zaintersowania motocykl, ktory jest na aukcji w ubezpieczalni, lekko poobdzierany. Z zamieszczonych informacji wynika, ze motor jest w pelni na chodzie z wykluczeniem polamanych kierunkowskazow.
Nie posiada on niestety V5, czy to dyskfalifikuje go zupelnie do rejestracji w naszym kraju ? Czy po zakupie (wygranej aukcji), bedzie mozna to V5 jakos pozyskac i spokojnie go zarejestrowac ? czy beda z tym jakies problemy ? a moze to bagno w ktore lepiej sie nie pakowac ?
Dzieki wielkie za odpowiedzi ;)
pzdr. grzybol
-

-
grzybol
- Przyczajony
-
-
Return to SZUKAM INFORMACJI