Obywatelstwo

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

FemalePostNapisane by vanilia » 5 Aug 2009, 10:21 Obywatelstwo

Witam! Mam pytanie czy ktoś z was starał się o angielskie obywatelstwo i jak to zrobić, jakie są warunki. Dzięki z góry za odpowiedź. Pozdrawiam
vanilia
Zadomowiony

Reputation point: 47
Pokojowy
0

PostNapisane by alojzy » 5 Aug 2009, 21:41 Re: Obywatelstwo

ja się nie starałem i nie będę bo nie jest mi do niczego potrzebne. Mam obywatelstwo polskie i jestem z tego dumny :-P
:-P :-P

alojzy

-3

FemalePostNapisane by bukila » 5 Aug 2009, 21:52 Re: Obywatelstwo

To po co odpowiadales na to pytanie :?: :?: :?: :?:

bukila
Przyczajony

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by dagus » 5 Aug 2009, 22:06 Re: Obywatelstwo

wiesz co, na stronie glownej portalu pisze o tym, a raczej o zmianach jakie chca wprowadzic. Zajrzyj na google i tam wyczytaj najlepiej. Wiem ze jest test z historii Anglii, angielski musisz miec opanowany i bylo min 5lat pobytu w Anglii... Pzdr

dagus
Rozeznany

Reputation point: 2
Neutralny
0

MalePostNapisane by Mike » 5 Aug 2009, 22:49 Re: Obywatelstwo

Mike
Zadomowiony

Reputation point: 13
Neutralny
0

FemalePostNapisane by vanilia » 6 Aug 2009, 10:12 Re: Obywatelstwo

[quote="alojzy"]ja się nie starałem i nie będę bo nie jest mi do niczego potrzebne. Mam obywatelstwo polskie i jestem z tego dumny :-P
:-P :-P
Alojzy ja tez jestem dumna z tego ze jestem Polka, a jesli nie wiesz to mozna miec podwojne obywatelstwo i w niczym to nieprzeszkadza, a nawet pomaga.
vanilia
Zadomowiony

Pokojowy
0

MalePostNapisane by plazermen » 6 Aug 2009, 11:42 Re: Obywatelstwo

Ale najwyraźniej on jest tak dumny, że ta jego duma zajmuje całe dostępne miejsce i wypiera nawet to dodatkowe obywatelstwo :)
plazermen
Wtajemniczony

Reputation point: 92
Poczciwy
0

PostNapisane by alojzy » 6 Aug 2009, 12:45 Re: Obywatelstwo

vanilia wrote:a jesli nie wiesz to mozna miec podwojne obywatelstwo i w niczym to nieprzeszkadza, a nawet pomaga.

Obywatel Polski w myśl prawa polskiego nie może być równocześnie uznawany za obywatela innego państwa.
Pamiętaj tez ze podwójne obywatelstwo to czasami podwójne obowiązki.
a czy to w czym pomaga ?? poproszę jakieś przykłady.

alojzy

0

FemalePostNapisane by vanilia » 6 Aug 2009, 12:51 Re: Obywatelstwo

alojzy wrote:
vanilia wrote:a jesli nie wiesz to mozna miec podwojne obywatelstwo i w niczym to nieprzeszkadza, a nawet pomaga.

Obywatel Polski w myśl prawa polskiego nie może być równocześnie uznawany za obywatela innego państwa.
Pamiętaj tez ze podwójne obywatelstwo to czasami podwójne obowiązki.
a czy to w czym pomaga ?? poproszę jakieś przykłady.

A wlasnie ze moze byc obywatelem innego panstwa, prezydent Kaczynski wypowiadal sie na ten temat jakis rok temu, kiedy to wielu Polakow dostalo obywatelstwo angielskie i chcieli sie pozbyc polskiego. W czym pomaga:

1. Latwiej dostaniesz mortgage, bo jestes Anglikiem
2. Mozesz bez wizy wyjechac do USA
3. W pracy traktuja Cie na rowni i napewno Cie nie wywala
4. Latwiej jest studiowac i dostawac roznego rodzaju pozyczki studenckie badz dofinansowania z Unii
5. Mozesz bez problemu kupic nowe auto z salonu, bo wiem jakie teraz problemy robia jak nie masz tu zameldowania

I sadzisz dalej ze to nie pomaga???
vanilia
Zadomowiony

Pokojowy
0

FemalePostNapisane by malaroksi » 6 Aug 2009, 13:19 Re: Obywatelstwo

vanilia wrote:Mozesz bez problemu kupic nowe auto z salonu
no baa! ciekawe czy jakbym weszła z walizką pełną pieniędzy do salonu porshe to robili by mi problem z kupnem nowego samochodu tylko dlatego że jestem obywatelką Polski :roll:
vanilia wrote: problemy robia jak nie masz tu zameldowania
hmm a od kiedy tutaj obowiązuje cos takiego jak meldunek???
malaroksi
Wtajemniczony

Reputation point: 170
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by vanilia » 6 Aug 2009, 13:23 Re: Obywatelstwo

malaroksi wrote:
vanilia wrote:Mozesz bez problemu kupic nowe auto z salonu
no baa! ciekawe czy jakbym weszła z walizką pełną pieniędzy do salonu porshe to robili by mi problem z kupnem nowego samochodu tylko dlatego że jestem obywatelką Polski :roll:
vanilia wrote: problemy robia jak nie masz tu zameldowania
hmm a od kiedy tutaj obowiązuje cos takiego jak meldunek???

Kumpela chciala kupic nowe auto w salonie, na raty nie za gotowke, miala na depozyt, a oni zapytali sie o zameldowanie, nie wiem czy tu cos takiego obowiazuje ale pewnie jak dostajesz paszport to moze tam adres wpisuja, nie wiem ale tak to bylo, takze obywatelstwo napewno by jej w tym pomoglo
vanilia
Zadomowiony

Pokojowy
0

PostNapisane by alojzy » 6 Aug 2009, 13:24 Re: Obywatelstwo

pewnie ze możesz byc ale te obywatelstwo nie jest uznawane w polsce

1. Latwiej dostaniesz mortgage, bo jestes Anglikiem - chyba żartujesz co to ma do rzeczy, jak coś to w formularzu podajesz narodowość a nie obywatelstwo, czyli podajesz ze jesteś Polakiem, a druga rzecz to rezydencja, obywatelstwo ci w niczym nie pomoze

2. Mozesz bez wizy wyjechac do USA
Brytyjczycy potrzebują ESTA albo wize . jak mieszkasz pare lat w Uk to wizę do USA dostaniesz bez problemu

3. W pracy traktuja Cie na rowni i napewno Cie nie wywala
bzdura - obywatelstwo nie czyni cie anglikiem. Dla nich i tak będziesz polką. no ewentualnie szybciej dostaniesz w p.. od narodowców angielskich...

Zastanawiam sie czy kiedykolwiek musiałaś w pracy podać jakie masz obywatelstwo? zawsze sie podaje nationality czy li narodowość a ta zawsze pozostaje polska.

4. Latwiej jest studiowac i dostawac roznego rodzaju pozyczki studenckie badz dofinansowania z Unii
bzdura- jesteśmy w Unii masz takie same prawa jak wszyscy
5. Możesz bez problemu kupic nowe auto z salonu, bo wiem jakie teraz problemy robia jak nie masz tu zameldowania

bzdura w Angli nie ma czegoś takiego jak zameldowanie, wystarczy potwierdzenie adresu , które Brytyjczycy muszą tez przedstawić

alojzy

0

FemalePostNapisane by malaroksi » 6 Aug 2009, 13:27 Re: Obywatelstwo

wiesz że mając angielskie prawo jazdy też tam masz wbity adres zamieszkania a nie ZAMELDOWANIA...
Ja nie wnikam po co komu obywatelstwo bo niech ma jak potrzebuje ale niech się zabierają do tego osoby które mają o tym zielone pojęcie, wymaganą podstawą jest język a skoro tak owy się zna to można sobie wszytko poczytac prosto ze źródła z oficalnych stron a nie opierać się na przypuszczalnych zasłyszanych informacjach....
Last edited by malaroksi on 6 Aug 2009, 13:31, edited 1 time in total.
malaroksi
Wtajemniczony

Reputation point: 170
SzanowanySzanowany
0

FemalePostNapisane by vanilia » 6 Aug 2009, 13:30 Re: Obywatelstwo

ALOJZY To co piszesz jest dla mnie jedna wielka bzdura, ale to jest Twoje zdanie, ja mam swoje i go nie zmienie, a Anglicy nie potrzebuja wizy do USA, co do mortgage uwierz mi ze latwiej jest dostac kiedy ma sie angielski paszport, fakt jestesmy w Unii co nie znaczy ze jestesmy traktowani na rowni, a angielski paszport napewno ulatwi Ci dostep do wszystkiego co jest mozliwe, poza tym dostajac obywatelstwo angielskie w aplikacjach mozesz wpisywac ze jestes anglikiem, bo w koncu dostajesz obywatelstwo i napewno bedzie Ci latwiej dostac lepsza prace i napewno nie beda Cie dyskryminowac. Poza tym jesli nie masz informacji na pytanie ktore zadalam to po co sie udzielasz? Jesli masz odpowiedz na moje pytanie to z checia poczytam, jesli nie to daj sobie spokoj
vanilia
Zadomowiony

Pokojowy
0

PostNapisane by alojzy » 6 Aug 2009, 13:42 Re: Obywatelstwo

vanilia wrote:a Anglicy nie potrzebują wizy do USA
potrzebują wizę albo jeśli nie chcą wyrabiać wizy to potrzebują ESTA które koszuje 20GBP jednorazowo i wystarczy wypełnić aplikacje w necie aby to dostać.
W aplikacjach wpisujesz Nationality a nie citizenship

Zresztą nieważne, błądź dalej

Wszystkie potrzebne informacje masz na stronce którą podałMike, czybyś miała jakieś problemy ze zrozumieniem informacji tam zawartych i potrzebowała przełożenia na polski?

Wiesz ze jak otrzymasz obywatelstwo to nikt nie da ci w urzędach darmowego tłumacza , który się teraz ci należy

alojzy

0

Next

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to SZUKAM INFORMACJI