urlop
Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...
10 posts
• Page 1 of 1
mam stala umowe o prace- nabylam prawo do urlopu (pracuje w firmie dluzej niz 3 miesiace). Kazdy w firmie dostaje 20-cia kilka dni wolnych rocznie. Zaaplikowalam (pisemnie) o urlop kilka tygodni temu- pozostawili moja aplikacje bez odpowiedzi- dopiero moje koeljne ponaglenia i pytania o przyczyne braku odpowiedzi wyjasnily ze termin pokrywa sie juz z czyims urlopem (z kim zreszta nie wspolpracuje nawet). Zlozylam kolejne podanie z nowym terminem i cisza. Czy ktos wie jak wyglada tu obieg dokumentow w firmie i co nt temat mowi prawo pracy. Mam parwo do urlopu wynikajace z umowy, a nei moge z niego skorzystac. Chce niedlugo opuscic ta firme- czy tak jak w Polsce musza mi dac urlop przed wypowiedzeniem?
pozdrawiam
Ktoska
pozdrawiam
Ktoska
-
- ktosienka
- Stały Bywalec
- Reputation point: 65
0
Firma moze odmowic Ci wziecia urlopu w okreslonym terminie ale nie moze Ci go odmowic calkowicie. Nie wiem jaki jest okres czekania na odpowiedz. W kazdym razie jezeli zrezygnujesz z pracy i nie wybierzesz urlopu ktory Ci sie w tym roku nalezy firma musi wyplacic Ci rownowartosc niewykorzystanego urlopu w pieniazkach
-
- Anula82
- Początkujący
- Reputation point: 0
0
Ja tez mam taki sam problem z urlopem,czekam 2 tygodnie na odpowiedz i cisza.Dodatkowo firma mnie poinformowala ze urlop musze wykorzystac do konca roku w przeciwnym przypadku mi on PRZEPADA/?/ Tu mnie zaskoczyli.Powiedzieli ze pracownikom pracujacym do roku czasu firma nie bedzie placic za nie wykorzystany urlop? Czy moga miec wewnetrzne regulaminy,aby tak postapic?
-
- eewula
- Rozeznany
0
pewnie mają jakies wewnętrzne regulaminy, u mnie znowu jest tak , że musimy wybierac urlopy do miesiąca swoich urodzin, tak wiec jak mam urodziny we wrzesniu to stary urlop do konca sierpnia a mimo tego ze miałam wiecej go i zachaczylam tydzien o wrzesien policzyli mi nowy od wrzesnia :idea:: :roll: jest to troche pogmatwane jak dla mnie no ale coz i tak dwóch kranów nic nie przebije :grin:
-
- malaroksi
- Wtajemniczony
- Reputation point: 170
0
Moga sobie wymyslac rozne regulaminy ale nie moga ci nie zaplacic za niewykorzystany urlop.
-
- Luiza
- Wtajemniczony
- Reputation point: 71
0
Nam wlasnie zakomunikowano, ze poniewaz mamy bardzo napiety czas w firmie(i nie mamy wystarczajacej ilosci pracownikow) to nikt z nas nie dostanie juz urlopu do konca roku..Ale zaplaca nam za niego, chociaz nikt nie wie, kiedy.
-
- fionka
- Początkujący
0
Mogą chyba nie zapłacić, z tego co ostatnio się orientowałam (ale przecież chyba nie wtedy gdy sami odmówili!!!)
-
- xvioletx
- Stały Bywalec
- Reputation point: 11
0
Napisane by marfefka26 » 19 Jan 2009, 08:51 Re: urlop
A ja mam pytanie dotyczące nabywania dni urlopowych. Zaczęłam pracę 01.09.2008 r i jak wiem, za każdy miesiąc przepracowany należą mi sie 2 dni urlopu. Mój problem polega na tym,że nie do końca i niezbyt dokładnie jestem poinformowana o możliwości wykorzystania tych dni. Według mnie, wzorując się na poprzedniej pracy, należny mi urlop powinnam wykorzystać do 01.09.2009 r. Słyszałam jednak,że niektóre firmy liczą urlopy od kwietnia do kwietnia (chodzi rok podatkowy jak wiemy). W takim przypadku do 09.2009 powinnam wykorzystać należne mi 14 dni... Pytam, ponieważ mam różne informacje na ten temat,a mój obecny pracodawca zbywa mnie słowami :dwa dni na miesiąc:. Z góry dziękuję za info.
-
- marfefka26
- Rozeznany
0
Napisane by Aleksander1 » 22 Jan 2009, 12:11 Re: urlop
Za niewykorzystany urlop firma musi zaplacic jezeli rozwiazuje sie z nia umowe o prace. Nie wczesniej.
[ Dodano: Czw Sty 22, 2009 12:29 ]
To w jakim czasie firma musi Ci odpowiedziec na podanie o urlop moze byc w waszej umowie o prace lub odnosnych wewnetrznych przepisach. Jezeli tego nie reguluje umowa. Ustawowo pracodawca musi odpowiedziec nie pozniej niz w terminie rownym Twojemu urlopowi, przed urlopem. Gdybym kogos zamotal podam przyklad. Chce tydzien urlopu od 1 marca. pracodawca musi mi odpowiedziec najpozniej tydzien przed 1 marca.
[ Dodano: Czw Sty 22, 2009 12:29 ]
To w jakim czasie firma musi Ci odpowiedziec na podanie o urlop moze byc w waszej umowie o prace lub odnosnych wewnetrznych przepisach. Jezeli tego nie reguluje umowa. Ustawowo pracodawca musi odpowiedziec nie pozniej niz w terminie rownym Twojemu urlopowi, przed urlopem. Gdybym kogos zamotal podam przyklad. Chce tydzien urlopu od 1 marca. pracodawca musi mi odpowiedziec najpozniej tydzien przed 1 marca.
-
- Aleksander1
- Początkujący
0
Napisane by BOZENA1972 » 22 Jan 2009, 13:20 Re: urlop
Czesc!Ja pracowalam w kilku firmach ale zawsze *stary* urlop musielismy wykorzystac do konca marca.Musisz tylko odpowiednio wczesnisj zglosic termin urlopu(u nas bylo 3tyg. wczesniej
-
- BOZENA1972
- Początkujący
0
10 posts
• Page 1 of 1