Czy moge uzyskac QTS?

Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...

FemalePostNapisane by Dora 27 » 24 Apr 2008, 12:25 Czy moge uzyskac QTS?

Czy ktos z Was orientuje sie moze czy to ze skonczylam studia pedagogiczne daje mi prawo do uzyskania uzyskania zaswiadczenia o uprawnieniach pedagogicznych? Dzwonilam na uczelnie i mowia, ze takiego zaswiadczenia nie moga wydawac, jedenie suplement z wykazem przedmiotow i liczba ich godzin z indeksu. Chcialabym wyslac dokumenty do uzyskania Qualified Teacher Status, ale nie wiem czy moge wyslac tylko sama kopie dyplomu i czy ten suplement swiadczy o uprawnieniach pedagogicznych... :neutral:

Jakie sa Wasze przejscia z uzyskamiem QTS? :-)
Dora 27
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Kaja » 26 Apr 2008, 20:56 Re: Czy moge uzyskac QTS?

Ukończenie studiów pedagogicznych nie zawsze daje uprawnienia, a uczelnia ma obowiazek je wydać - trzeba tylko osobiście się na uczelnię pofatygować... Ja takie zaświadczenia zdobyłam jeszcze będąc studentką (czyli jakieś x lat wstecz :wink: ). Poza tym by zdobyć QTS trzeba wysłać (kopie!!) dyplomy z tłumaczeniami i nostryfikacją, paszport i z tego co ostatnio na moim forum pisali ludzie, zaliczone GSCE z angielskiego i matematyki, zresztą najlepiej zadzwonić do Bham na Victoria Sq i dowiedzieć się z pierwszej ręki. Ja tak zrobiłam i teraz oczekuję na decyzję. Pracuję tutaj w szkole, jako nauczyciel (już drugi rok), bez dokumentów z GTC (jak na razie), awans zawodowy robiłam według angielskich standardów, wiec matmę i angielski miałam już zaliczony wcześniej. Mam zrobionego TEFLa i kilka innych "asów" w zanadrzu - nie dostałam z GTC żadnych wiadomości z prośbą o dosłanie jakichkolwiek dkumentów czy zrobienie dodatkowych kursów - jak to miało miejsce w przypadku ludzi wypowiadających się na innych forach. Zobaczymy wkrótce jak mi pójdzie, aczkolwiek to nie jest dla mnie jakieś super ważne jak rozpatrzą moją sprawę, bo uzyskałam już niezbędne kwalifikacje i doświadczenie inną drogą :wink: Pozdrawiam

Kaja
Przyczajony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Dora 27 » 28 Apr 2008, 19:56 Re: Czy moge uzyskac QTS?

Dzieki za odpowiedz :-) . Na pewno kazdy ma tutej inne przejscia w zwiazku z uzyskaniem QTS, ja jak na razie pracuje w przedszkolu i chociaz praca mi sie bardzo podoba to wolalabym jednak uczyc, w Polsce uczylam angielskiego przez dwa lata majac dyplom FCE.
A Ty jesli moge zapytac uczysz dzieci czy doroslych? :wink: . Ciekawa jestem jak dostalas prace w szkole i jakie byly Twoje pierwsze wrazenia a jakie sa teraz? Czytalam ze na poczatku mozna dostac prace jako teacher assistent lub jako suppy teacher. Pewnie nie wielu jest tutaj polskich nauczycieli, milo by bylo z kims porozmawiac i wymienic sie doswiadczeniami:).
A gdzie dokladnie moglabym zadzownic aby dowiedziec sie czy mam odpowiednie kwalifikacje, bo wspominialas cos o Victoria Sq.
Najwidoczniej bede musiala sie pofatygowac na moja byla uczelnie :wink: .

Jeszcze raz dzieki za info:)
Dora 27
Początkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Kaja » 29 Apr 2008, 17:54 Re: Czy moge uzyskac QTS?

Uczę dzieciaki (4-8) i czasami ich rodziców :wink:
Pracę dostałam przez przypadek, dyrektorka zobaczyła gdzieś w necie moją CV'ę i zaprosiła najpierw na 2tygodniowe zastępstwo, później zaproponowała pozostanie do końca roku, a nim mi się kontrakt skończył, zmieniła go na "bezterminowy" i w sumie jako jedyny pracownik w szkole nie muszę się o nic obawiać :wink:
Wrażenia... Koszmar! :mrgreen: Bezczelne dzieciaki, jeszcze gorsi rodzice, na szczęście dyrektorka stoi za nauczycielami murem i jak sa na nas skargi czy coś, to przyjmuje do wiadomości, rozmawia z nami i w sumie zawsze nauczycielom przyznaje rację :wink:
Dzieciaki sa różne, są momenty super i są momenty załamań, ale tak jest wszędzie :razz:
Lubię pracować z różnymi klasami, i najczęściej zgłaszam się na ochotnika na zastępstwa :wink:
Można pracować jako teachnig assistant, ale kasa jest 3 razy mniejsza niż mają nauczyciele, są ograniczone zadania i w sumie jako doświadczenie może być, ale tylko jako doświadczenie, bo odłożyć z TA's wypłaty nie da się nic. Mamy także Polkę pracującą jako TA, w sumie, kiedy jestem na zastępstwie w jej klasie ona wychodzi i wykonuje prace porządkowe na polecenie dyrektorki.
Supply teacher - to jest nawet dobre, bo można w ciągu dnia zarobić sporo kasy (około 100 funciaków na dzień, niezależnie od ilości godzin przepracowanych, u nas w szkole czasami zatrudnia się supply, żeby słuchali jaki dzieciaki czytają popołudniami), z tym, że zatrudnia Cię szkoła poprzez agencje (np. Npteaching, Hayes itd), dyrektor szkoły podbija Ci rotę, agencja wypłaca, i niby wszystko pięknie, ale Możesz pracować 5 dni w tygodniu a Możesz pracować tylko 1 dzień w tygodniu i Musisz zaoszczędzić odpowiednią sumę kasy, by wystarczyło Ci na okres wakacyjny (no chyba, że Masz drugą, odpowiednio wypłacalną pracę :wink: )

General Teaching Council for England mieści się na Victoria Sq:
http://www.gtce.org.uk
General Teaching Council for England
Victoria Square House
Victoria Square
Birmingham
B2 4AJ
(0121) 345 0100

Poza tym by się zarejestrować z GTC trzeba mieć kopie dyplomów z nostryfikacją. Nostryfikacja w Wawie - w MENiS, nic innego jak zakup 3 znaczków za 5zł i poproszenie pani o pieczątkę :mrgreen: (tak, to wyglądało nim, do UK przybyłam kilka latek wstecz :wink: )

Pozdrawiam ciepło :wink:

Kaja
Przyczajony

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Dora 27 » 30 Apr 2008, 16:38 Re: Czy moge uzyskac QTS?

Dzieki bardzo za wszystkie informacje, na pewno mi sie przydadza :wink: . Wlasciwie bardzo chcialabym wrocic do pracy w szkole, od zawsze to byla moja pasja, dlatego teraz czuje ze troche sie marnuja moje umiejetnosci w tym przedszkolu :wink: . Mam tylko jedna watpliowsc a mianowicie jezyk. Chcialabym poczuc sie pewnie, chociaz wiem ze z kazdym dniem coraz lepiej sie porozumiewam. A jak jest u Ciebie w szkole np. z planowaniem zajec dla dzieci, czy czesto macie tzw rady pedagogiczne? Czy w Twojej szkole mieli wobec Ciebie wysokie wymagania jesli chodzi o jezyk? Jestem raczej perfekcjonistka dlatego chcialabym wejsc do tej pracy bez zbednego stresu zwiaznego ze znajomoscia jezyka :wink: .

Ja nie mam za ciekawych przejsc z pracy w szkole, brak szacunku do nauczyciela i kwestia tego, ze w mojej szkole nie mozna bylo nawet stawiac ocen niedostatecznych - bo to sa tylko dzieci - tak mawiala moja dyrektorka :mrgreen:, sprawily ze zdecydowalam sie opuscic nasz piekny praj :wink:.

A znasz wiecej osob ktore rowniez ucza w szkole? Jestem bardzo ciekawa jak oni postrzegaja swoja prace:).

Jesli chcialabym pogadac na tematy zwiazne z praca w szkole i wymienic swoje doswiadczenia to podaje moje gg 9417682, ja chetnie porozmawiam :wink
Dora 27
Początkujący

Neutralny
0

FemalePostNapisane by Kaja » 1 May 2008, 20:19 Re: Czy moge uzyskac QTS?

witaj, zapisałam sobie nr gg i wkrótce się odezwe... :wink: Odpisałam wczoraj tutaj, ale niestety wylogowało mnie i nie zdążyłam zapisać... :roll:

Z językiem się nie Martw (ja robiąc awans i mając ustny egzamin zapomniałam angielskiego i zaliczyłam mimo to :-D )
Ja jezyka ang sie tutaj uczylam, od tubylcow :-D
W Polonii uczylam sie francuskiego i łaciny :wink:
Nadal się ucze - obcujac z Brytyjczykami (wykwalifkowanymi i w miare rozumnymi :-D )
Aczkolwiek do wczoraj na swojej CV w opcji, znajomosc ang mialam intermediate, przy czym kumpela nawrzeszczala na mnie, ze obnizam swoje mozliwosci i wpisala mi fluent :-D :grin:

Planowanie... Kazdy nauczyciel ma zagwarantowane jedno popoludnie w tygodniu na tzw. PPA, wówczas zbieraja się nauczyciele z danego "roku" - np u mnie w szkole, wszyscy nauczyciele z Y1 maja takie spotkanie w srodowe popoludnia, wszyscy z Y2 w czwartki, a z YR w piatki. Wtedy planuje się nadchodzacy tydzien,kazdy przedmiot. A poniewaz robimy sporo zajec w grupach mieszanych, lepiej tak planowac, by kazda klasa robila mniej wiecej to samo... :wink:

W szkolach są tak zwane sets dla matematyki, angielskiego i guided reading, przykladowo: mam najsilniejsza grupe matematyczna w Y1, wiec dzieciaki z pozostalych dwoch klas w Y1 przychodza do mnie, dodatkowo mam najslabsze dzieciaki z matmy z Y2 i wyjatkowo uzdolnione z YR. Swoje dzieciaki, ktore matme umieja srednio wysylam do jednej kumpeli, a te najslabsze do jeszcze innej. Z kolei guided reading i angielski mam z grupa najslabszych dzieciakow z Y1, swoje "sredniaki" i najsilniesze wysylam do tych kumpeli,ktore na matmie mialy najslabsze grupy. Taka wymiana, by zawsze bylo fair dla wszystkich i z najlepszym pozytkiem dla dzieciakow, bo lepiej pracowac z grupka dzieci, ktore sa na jednakowym poziomie nauczania. Dlatego tez PPA time jest organizowany grupowo, by przerabiac ten sam material z uzyciem roznych metod, najlepszych dla danej grupy.
Swoja cala klase mam popoludniami, gdzie realizujemy pozostale przedmioty. Podczas PPA klasa zajmują się supply, HLTA's a w wyjatkowych sytuacjach TA's.
Rady pedagogiczne... Jako tako ich nie ma, sa Admin Meetings w poniedzialki w porze lunchu, nauczyciele, TA's, pracownicy szkoły, omawiane są sprawy na bieżąco. Sa w kazda srode Staff Meetings dla nauczycieli i czasami, wyjatkowo zapraszamy na nie TA's. Sa tzw. INSET Days - dni, gdzie mamy treningi i szkolenia.

Znam sporo polskich nauczycieli, ale nie ucza, bo: 1. Nie maja w ogole jezyka ( i tacy potrafia przyjsc do nas do szkoly, skladac dokumenty i skarzyc się, ze zatrudniaja dwie Polki, a ich nie chca :roll: ) 2. Zamiast szukać ofert pracy tam gdzie na ogol ogloszenia z praca dla nauczycieli sa :roll: czekaja na gwiazdke z nieba :wink: Ja nie szukalam pracy zbyt aktywnie jako nauczyciel, i ta gwiazdka mi sama spadla w postaci dyrektorki poszukiwaczki przygod, ale watpie by tak inni dyrektorzy szkol sie zachowywali.

Znam cale mnostwo angielskich nauczycieli - jak sie mozna domyslac :-D
Jesli Masz jakies pytania, smialo Pisz :wink: Pozdrawiam i wkrotce sie na gg odezwe :wink:

Kaja
Przyczajony

Neutralny
0

• Similar topics
    Replies
    Last post
Return to PRACA