zwolnienie
Dyskusje na temat pracy w Birmingham ...
zwolnili mnie ostatnio z pracy,pracowałem na kontrakcie,powodem jaki podali było nie zgłoszenie do homofisu podięcia nowej pracy,słyszałem że jest taki przepis który mowi że jeżeli za pierwszym razem zapłaciłem za homofis i pracuje ponad rok czasu bez miesięcznej przerwy to nie muszę ponownie zgłaszać podiecia nowej pracy.Jeżeli orientujecie się cos w tym temacie prosze o odpowiedż
-

-
080774
- Początkujący
-
-
- Reputation point: 0
080774 wrote:słyszałem że jest taki przepis który mowi że jeżeli za pierwszym razem zapłaciłem za homofis i pracuje ponad rok czasu bez miesięcznej przerwy to nie muszę ponownie zgłaszać podiecia nowej pracy.
siema, w ciagu pierwszego roku pracy tutaj - powinienes wypelnic formularz raz jeszce i wyslac do Home Office, z aktualizacja danych o pracodawcy. Za drugim razem juz nic nie placisz. Przysylaja ci uaktulniony certyfikat i powiadamiaja aktualnego pracodawce ze sie zarejestrowales. Przynajmniej jak tak zrobilem jak w ciagu pierwszego roku zmienilem pracodawce.
Po roku juz nic nie trzeba, cytat ze strony HomeOffice :
"Once you have been working in the United Kingdom legally for 12 months without a break in employment, you will no longer have to register on the Worker Registration Scheme."
A wiec mysle ze szukali powodu do zwolnienia i ze nie znaja do konca przepisow. Mozesz ich postraszyc ze kontaktowales sie z prawnikiem z Polish Community Center (to nic ze nie ma czegos takiego), ze zwolnili cie bezprawnie i mozesz wszczac "legal action".
-

-
zmielna
- Rozeznany
-
-
- Reputation point: 14
-
080774 wrote:homofisu
ludzie miejcie litosc. radosne slowotworstwo tez ma swoje granice
pozdr
pe
[ Dodano: Nie Kwi 13, 2008 21:58 ]080774 wrote:słyszałem że jest taki przepis który mowi że jeżeli za pierwszym razem zapłaciłem za homofis i pracuje ponad rok czasu bez miesięcznej przerwy to nie muszę ponownie zgłaszać podiecia nowej pracy
dokladnie tak. dodatkowo mozesz sie ubiegac o status rezydenta po 12 miesiacach ciaglej rejestracji w WRS (tzw. Home Office :-) )
taki powod zwolnienia to rowniez moim zdaniem tylko pretekst. jesli cie zwolniono dyscyplinarnie to powinienes bezwzglednie poprosic o porade w Citizens Advice Bureau bo z tego co piszesz zwolniono cie nieprawnie. jesli natomiast zostales po prostu zredukowany (redundant), to nalezy ci sie odprawa i inne pierdoly.
pozdr
pe
-

-
KA i PE
-
-
Z tego co zrozumiałem, pracowałeś na kontrakcie. Każdy kontrakt może być oczywiście inny, ale w moim przypadku i we wszystkich mi znanych sytuacjach, okres wypowiedzenia jest tygodniowy i niezależnie od tego na jaki okres podpisany jest kontrakt, pracodawca może wypowiedzieć ci pracę tak naprawdę w każdej chwili-bez podania przyczyny. Być może twój pracodawca poczuł się trochę głupio i wymyślił jakiś idiotyczny powód.
Pozdrawiam
-

-
Rofi
- Przyczajony
-
-
- Reputation point: 0
Rofi wrote: Być może twój pracodawca poczuł się trochę głupio i wymyślił jakiś idiotyczny powód.
Pozdrawiam
Nom, muszę przyznać że to dość popularna praktyka - miałem podobną akcję jeszcze w Polsce: pracownik nie potrzebny to wysysa się z palca jakiś tam powód aby było jak się wytłumaczyć ze zwolnienia.
-

-
plazermen
- Wtajemniczony
-
-
- Reputation point: 92
Return to PRACA