kto sie zna?

Dla wszysktich którzy mieszkają lub zamierzają przyjechac do Birmingham i potrzebują informacji na różne tematy

MalePostNapisane by Pawel M » 7 Dec 2007, 22:39 kto sie zna?

witam! mam maly problem techniczny z moim "bojlerem" a dokladnie najpopularniejsza terma zasilana pradem i gazem. odkrecajac ciepla wode, terma zaskakuje, odpala plomien i ciepla woda leci, ale jak chce wlaczyc centralne to zaskakuje na kilka sekund i po odpaleniu - doslownie kilka sek - plomien gazowy w termie gasnie. po glowie chodza mi dwie mysli: termostat, zakladam ze jest wbudowany bo inaczej nie rozroznial by temp ustawionej na skali, a dwa to wlacznik, tzw. 3w1, czyli dzyndzel z 0 na dole, czasowka na srodku i grzaniem ciaglym na gorze. jezeli ktos ma jakies pomysly to z checia poczytam i dzieki z gory
pozdro

Pawel M
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

MalePostNapisane by mio » 8 Dec 2007, 14:15 Re: kto sie zna?

nie wiem czy to jest taki sam boiler ale ja bym sprawdzil czy cisnienie wody jest w wymaganych granicach a jak nie to bym dopuscil wody
mio
Stały Bywalec

Reputation point: 9
Neutralny
0

FemalePostNapisane by Ana :) » 8 Dec 2007, 15:20 Re: kto sie zna?

A ja od wczoraj sie mecze z piecykiem,nie mam ogrzewania,zglosilam dzis do agencji i tak czekam od samego rana az ktos laskawie przyjdzie.Moje kilkanascie telefonów poszlo na marne,agencje juz zamkneli a wlasciciel sie nie pojawil :-( Dzieci mi marzna i niema cieplej wody nawet na umycie,szlak by trafil ...teraz co mi zostalo ?czekac do poniedzialku i jechac na farerkach :evil: :evil: :evil:

Ana :)
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by Pawel M » 8 Dec 2007, 15:22 Re: kto sie zna?

czesc. dzieki za rade ale o tym juz pomyslalem, poziom wody jest ok. mam za to wskazowki dla ludzi z podobnym problemem. dzisiaj rano byl tu spec z uprawnieniami CORGI i stwierdzil ze to prawdopodobnie termostat od centralnego, bo opisywany przeze mnie bojler to typowy combo z wlacznikiem na centralny i na ciepla wode osobno. wskazowka o ktorej nie wiedzialem wczesniej (dlatego nie bylem pewien co jest grane) jest taka ze bojler posiada dwa odrebne termostaty :!: :!:
no i ten od cetralki padl a ze dzisiaj sobota to nie kupimy nigdzie zamiennika to jest opcja zamienic termostaty ( wtedy bedzie central ale nie bedzie cieplej wody), jak dowiem sie jak to mozna zamiennic oraz jak je wysledzic to napisze, bo koles ma wrocic z instrukcja (ja nie posiadam). dzieki za info, jak macie cos do wrzucenia to smialo, bede mial mu co zasugerowac.
pozdro

Pawel M
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by Wozek » 9 Dec 2007, 11:38 Re: kto sie zna?

Ja mam ten sam problem z Termą przepływową SABRE. :mad:
Dzieje się to samo, po włączeniu ogrzewania albo puszczeniu wody bierzącej tak jakby czujnik odcinał awarijnie dopływ gazu. Jak uda mi się włączyć piec to tylko na minute a potem gaśnie.
Landlord był z servisantem i niby coś tam przetkał i wyczyścił ale dalej dzieje sie to samo. Ciśnienie w rurach w normie. :cry:

Wozek
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by Pawel M » 9 Dec 2007, 21:07 Re: kto sie zna?

ok, jak obiecalem tak wracam z nowymi niusami. spec byl, przyjechal z instrukcja, sprawdzil termostaty, siedzial i dlubal, usterki eliminowal po kolej i tak na koncu doszedl do tego ze na rurce odprowadzajacej z centralnego ( zaraz kolo "bebna", trzeba zdjac obudowe ) taki maly klips (czujnik z dwoma kabelkami) przestal funkcjonowac i po odpieciu go z rurki i ponownym zalozeniu (moze wystapic blad przegrzania) nalezy wylaczyc bojler z pradu na jakies pol min i ponownie go wlaczyc. (blad powinien zniknac). tak naprawilo sie moje centralne. a tak poza tym polecam speca, angol z polskim rodowodem, mily i konkretny, ma uprawnienia CORGI do instalacji gazowych i przy okazji tani. polecam :!: jezeli ktos chce jego nr to zapraszam na priv.
pozdro

Pawel M
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by Daglas » 9 Dec 2007, 21:10 Sugestia

W podobnych wypadkach wymieniałem termoparę... [pręcik który odcina dopływ gazu w wypadku zgaszenia płomienia] i działało :)

Daglas
Początkujący

Neutralny
0

Return to SZUKAM INFORMACJI