Uwaga naciągacze !

Luźniejsze tematy, ogólne dyskusje, rozmowy o wszystkim i o niczym

MalePostNapisane by plazermen » 24 Nov 2007, 21:58 Uwaga naciągacze !

Witam wszystkich.

Pojawiła się nowa metoda naszych kochanych rodaków czyszczenia tym razem kont naszych rodzin w Polsce. Ktoś dzwoni do rodzin w PL podszywając sie pod nas i wyłudza pieniądze (głosem idealnie przestrojonym komputerowo) które odbiera podstawiona osoba (niby kolega. Wiedza wszystko i znają doskonale sytuację osób które atakują. Przypuszczam że maja te dane z włamań do naszych kompów/podsłuchu skajpa/gg. potrafią idealnie zsyntezować głos ofiary, więc proponuje wszystkim: ostrzeżcie Wasze rodziny w Polsce niech się mają na baczności, a jeżeli przekazuja gdzieś pieniądze to niech uprzednio zadzwonią do Was na komórkę i potwierdzą wszystko.

Pozdrawiam.
Last edited by plazermen on 25 Nov 2007, 11:58, edited 2 times in total.
plazermen
Wtajemniczony

Reputation point: 92
Poczciwy
0

FemalePostNapisane by olivka » 24 Nov 2007, 22:06 Re: Uwaga naciągacze !

o kurcze...dobrze ze dales znac...
co to sie dzieje z ludzmi i ta pazernoscia na kase to ja juz niewiem.... :sad:
olivka
Zadomowiony

Reputation point: 6
Neutralny
0

MalePostNapisane by Mike » 25 Nov 2007, 03:28 Re: Uwaga naciągacze !

ale zaraz zaraz... skad o tym wiesz, gdzie dziala ta grupa przestepcza? po twoim poscie polowa uzytkownikow forum przestanie uzywac skajpa :mrgreen: DO NOT PANIC!!
Mike
Zadomowiony

Reputation point: 13
Neutralny
0

MalePostNapisane by niejacek6 » 25 Nov 2007, 08:22 Re: Uwaga naciągacze !

to ściema jakas kolejna, wie wierze w takie rzeczy
niejacek6
Początkujący

Reputation point: 0
Neutralny
0

FemalePostNapisane by magdunia22 » 25 Nov 2007, 10:40 Re: Uwaga naciągacze !

Witam
Juz uprzedzilam rodzinke,ale powiedz skad ty o tym wiesz??
Pozdrawiam

magdunia22
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by plazermen » 25 Nov 2007, 10:53 Re: Uwaga naciągacze !

Z pierwszej ręki wiem. Moja rodzina w Polsce jest lżejsza o kilka tysięcy zł. Dzieje się to w Warszawie.
Pozdrawiam.
plazermen
Wtajemniczony

Poczciwy
0

MalePostNapisane by brylant » 25 Nov 2007, 12:04 Re: Uwaga naciągacze !

Minister finansów Alistair Darling przyznał we wtorek wieczorem w Izbie Gmin, że z urzędu podatkowego administrującego zasiłkiem wychowawczym na dzieci (tzw. child benefit) zginęły dwa komputerowe dyski z danymi osobowymi 25 mln ludzi i ponad 7 mln rodzin uprawnionych do jego otrzymywania.

Dane zawierają m.in. datę urodzenia dziecka, numer konta bankowego, na które zasiłek jest przelewany, adres i numer ubezpieczenia socjalnego rodziców.

....mają takie dane, można poszaleć :-)

brylant
Przyczajony

Neutralny
0

MalePostNapisane by ar2r » 25 Nov 2007, 13:14 Re: Uwaga naciągacze !

nie wierze w takie brednie ..tym bardziej ze mam kilku takich co sie bawia hakerstwem ..zasiegnalem jezyka odrazu i zostalem kolezensko wysmiany :), ale przyznali ze pomysl fajny i ze chlopaki musza miec dobre sprzety :)
oczywisice fakt.. lepiej uwazajcie a juz napewno nie gadajcie o przesylaniu pieniedzy przez skajpa albo GG bo od tego sa banki i inne placowki. a jak juz musicie to ugadajcie sie z osobami drugimi na jakies chaslo o ktorym niepisaliscie na necie o tym..np:
a powiedz mi Darku, co bylo gdy zrobiles kupke do czapki ojca, zamiast do nocnika :)
wtedy pan nasladujacy glos bedzie zmieszany i sie odlaczy hahaha

nie siej paniki stary bo duzo ludzi tutaj nie ma doswiadczenia z komputerami i internetem ok?

Artur

ar2r
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by plazermen » 25 Nov 2007, 15:32 Re: Uwaga naciągacze !

Oj nieładnie. Nie ważne.
Ostrzeżenie dałem. Nie pisałem że to na 100% skajp. Ważne że jakimś sposobem udało się komuś podrobić głos i zdobyć wszelkie info i wyciągnąć pieniążki. Lepiej żeby ludzie wiedzieli.
Miłego dnia ;)
plazermen
Wtajemniczony

Poczciwy
0

MalePostNapisane by ar2r » 25 Nov 2007, 15:55 Re: Uwaga naciągacze !

plazermen wrote:Z pierwszej ręki wiem. Moja rodzina w Polsce jest lżejsza o kilka tysięcy zł. Dzieje się to w Warszawie.
Pozdrawiam.

sorry jesli urazilem czyms ...ale piszesz ze "z pierwszej reki wiesz" wiec czy moglbys wytlumaczyc mi, bo ja osobiscie tylko nierozumie jednego..jakim cudem mozna wyludzic pieniadze przez telefon udawajc czyjs glos.

pozdrawiam
Last edited by ar2r on 25 Nov 2007, 15:58, edited 1 time in total.

ar2r
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by Wozek » 25 Nov 2007, 15:57 Re: Uwaga naciągacze !

Ja wiem że są 3 rodzaje prawdy:
Prawda, nieprawda i gówno prawda.
Potwierdzam post Brylanta bo trąbią ciągle o tym w TV.
Należy pozmieniać PINy do kart bankowych, hasła do kont ipt itd.
To zależy tylko od nas jak dbamy o bezpieczeństwo naszych pieniędzy, bo nikt ich nam nie zwruci.
Nawet Angielski system zawodzi w żeczywistości.

Wozek
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by boB » 25 Nov 2007, 16:56 Re: Uwaga naciągacze !

Uwazam ze w takich momentach najwazniejsza jest logika i zdrowe myslenie. Na calym swiecie nie ma 100% zabezpieczen, bo co jeden czlowiek zabezpieczy, drugi czlowiek potrafi zlamac(historia). A naciagacze byli, sa i beda -kwestia okazjii.
Najlepiej trzymac sie na bacznosci.
A ja wczoraj w klubie mialem taka przygode: siedzielismy sobie przy stoliku, poszlismy sobie potanczyc, jak wracalem widzialem ze wlasnie przeszukuje mi jeden kolo kurtalke(nic nie zostawiam nigdy;),bylo ich dwoch, szybko czmychneli.
Sposob jest taki: w klubie bylo malo miejsca, przyszli cala grupa - Polacy, wiec na wolnych krzeslach zostawil jeden jakas szmate(kurtke?), widzialem jak drugi to samo robil przy drugim stoliku - oczywiscie maja prawo wrocic i ja wziac a jak nikogo nie ma to wziasc wiecej.
I jak tu Polak nie bedzie postrzegany jako krawiec??
boB
Rozeznany

Neutralny
0

MalePostNapisane by b00g13 » 26 Nov 2007, 21:19 Re: Uwaga naciągacze !

Hehs :) Metoda stara i sprawdzona, kiedyś używano jej w PL, osobliwie na emerytach ("Babciu, tu Tomek, słuchaj pilnie potrzebuje 200 złotych!"). Najdziwniejsze w tym jest to ze to działało. Niewiele podsłuchiwania jest potrzebne, właściwie wystarczy podsłuchana rozmowa w pubie, trochę talentu i trochę "szczęścia" w wyszukiwaniu naiwnej babci. Technologii się raczej do tego nie używa, elektroniczne zmienianie głosu jest dalekie od perfekcji i jak na razie to można co najwyżej ten głos zakłócić, ale zmiana go na inny, nie zdeformowany, jest ekstremalnie skomplikowana i przez to raczej niedostępna dla drobnych wyłudzaczy (można preprogramować czyjś głos, przekształcanie go na żywo jest problemem).
Jezeli zas chodzi o podsluchiwanie skype to polecam zajrzenie tutaj
http://www.reuters.com/article/technolo ... 22?sp=true

Włamanie na gg jest możliwe, ale archiwum rozmów jest trzymane lokalnie (na komputerze). Włamać się do cudzego komputera nie jest może przesadnie trudno, ale jeżeli ktoś to potrafi, to może sobie pieniądze ofiary ściągnąć w inny, bezpieczniejszy i szybszy, sposób.

IMHO nie panikować, to nie jest model, który wytrzymałby próbę czasu. Owszem co parę lat się pojawia i pewno nadal będzie się pojawiał - ale nie jest to nic na co można by było w jakikolwiek sposób poradzić. Zaprzestanie rozmawiania z rodziną przez internet, systemy haseł i tajemne znaki palcami nie są zabezpieczeniem które można by stosować w takiej sytuacji.

Bardzo mi przykro z powodu twojej straty i strat twojej rodziny.

b00g13
Początkujący

Neutralny
0

MalePostNapisane by plazermen » 26 Nov 2007, 22:36 Re: Uwaga naciągacze !

DZięki b00g13. Zobaczymy jeszcze co na to nasi polscy panowie policjantowie poradzą.
Pozdrawiam.
plazermen
Wtajemniczony

Poczciwy
0

FemalePostNapisane by kik1976 » 27 Nov 2007, 07:30 Re: Uwaga naciągacze !

fakt, trzeba uwazac, a drugi fakt, ze niestety ale gadulscy przewaznie maja takie problemy. zeby nie bylo nie czepiam sie nikogo, ale to niestety prawda. podobny problem maja niemcy przy granicy polsko niemieckiej :mrgreen: panika, sprzedawcy urzadzen anty wlamaniowych maja niezly zarobek.
kik1976
Zadomowiony

Reputation point: 5
Neutralny
0

Return to HYDE PARK